Юлиана Колева след внезапната визита на премиера:
Чувството за чест сега изисква бърза реакция от ВСС. Борисов не обича подмазвачи
Изпращането на смс-а беше повод министър-председателят в условията на спешен кризисен пиар да се яви в съвета, без да е канен, заяви Калин Калпакчиев
Чувството за чест сега изисква бърза реакция от ВСС. Борисов не обича подмазвачи

Чувството за чест изисква от нас бърза реакция, заяви членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Юлиана Колева в коментар пред БНР за вчерашното внезапно посещение на премиера Бойко Борисов в съвета и огласяването от страна на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на факта, че член на съвета е изпратил смс на министър-председателя за това какво се случва в кадровия орган по "Яневагейт".

"Със сигурност трябва нещо да направим. Няма как след такъв ден и след такива действия. Какво ще бъде то, най-вероятно ще се вземе като решение в началото на другата седмица. Като имам предвид, че днес голяма част от колегите са в командировки, трудно бихме могли да осъществим някакво събиране в този състав, който би било редно да вземе решение", каза тя.  

Юлиана Колева заяви, че се възхищава на Лозан Панов за това, че е огласил смс-а, който получи от премиера. "Това е една постъпка, която той не може да не си е давал сметка, че би му създала проблеми в някакво естество. Но това е действието, което той трябваше да направи, ако това, което говори, трябва да бъде подплатено с действие", посочи тя.

На въпроса как разчита това съобщение от Борисов - като донос или провокация, тя отговори: "Може да има няколко начина на разсъждение. Единият може да бъде, че е било целенасочено и увреждащо срещу г-н Панов. Другото е всяко нещо, което засяга премиера, да му бъде докладвано. Третият начин на разсъждение, вече в контекста на подмолното събиране на сведения, е, че "всичко, което става в съвета, трябва да се знае".

Колева, която преди да стане член на ВСС беше депутат от ГЕРБ, беше помолена да коментира и поведението на част от колегите си в съвета, които станаха на крака при влизането на Борисов, а след това се изявиха със сервилни изказвания.

"Никак не познавам премиера, познавам го обществените му изяви. Знам обаче, че този човек не обича подмазвачите. Никак не обича тези, които му се мазнят и вървят след него като опашка. Не искам да влизам в ролята на анализатор на поведението на моите колеги. Този съвет, особено в тази част, която се състои от магистрати, които ще се върнат в съдебната власт, е извадка на система. И показва, че има магистрати, които се оглеждат и ослушват на всеки ъгъл и при всяко дело, както и че има доста достойни хора. Ние сме длъжни да защитаваме достойните позиции на магистратите", заяви тя. Попитана дали ВСС е защитил Панов, Колева отговори: "Мисля, че имаше достатъчно изказвания в тази насока – на колегите Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов. Не бяха само тези, които му благодариха, че е дошъл".  

Калин Калпакчиев коментира посещението на премиера пред бТВ и определи изпратения смс като "повод министър-председателят в условията на спешен кризисен пиар да се яви във ВСС, без да е канен". "Това, което се случи вчера, няма прецедент в нашата история и е нечувано да се случи в една демократична държава. Нали не можете да си представите канцлерът на Германия да изпрати на председателя на Върховния федерален съд смс, който да има заплашителен или предупредителен подтекст. Това просто е немислимо", заяви Калпакчиев. И посочи, че разбира се заплахата не е явна, но "това е подтекстът на действието на акта на изпращането". "Така изглеждат нещата, а в едно демократично общество е важно как изглеждат нещата за непредубедения наблюдател", каза Калпакчиев.

Според него историята със смс-а показва три тежки проблема. "Първо, потвърди, че ВСС и съдебната власт са в зависимост от изпълнителната власт. Второ, потвърди косвено разговорите, за които извършвахме проверката. И трето, смс-ът опорочи самата проверка, тъй като бе изпратен в хода на взимане на решение по нея и се създаде  впечатление, че решението което вземаме по "Яневагейт" не е независимо", посочи членът на ВСС.

Той отхвърли твърденията на премиера, че Лозан Панов прави политически изказвания. "Отправя се откровено неверен упрек към съдиите, че участвайки в обществения дебат за съдебната власт, се занимават с политика. Това не е политика, това е изконното право на всеки съдия, когато вижда, че са застрашени устоите на демократичното общество и върховенството на правото, да алармира на висок глас за тази заплаха. Това направи Панов", обясни Каплакчиев.

Представляващата ВСС Соня Найденова също даде своя прочит на това какво е политиката и дали магистратите могат да участват в нея. Пред Нова телевизия тя заяви: "Заедно имаме обща работа, дали ще я наречем политика. Обикновено политика се свързва с дейност на политически партии, но аз имам по-различен прочит, доколкото съдържанието на понятието политика е действие по осъществяване на някакво управление в някаква определена общност. Така, че ние и с правителството, и с парламента имаме една обща политика, а тя е именно да се гарантира независимостта на съдебната власт и нейната ефективност. Именно заради тази сфера ние сме и под мониторинг от ЕК".

Найденова каза, че не може да отговори на въпроса кой е написал смс-а до Борисов. "Неговото изпращане и получаване предизвика много страсти вчера. На пръв прочит показва доста неща, които не би следвало да се случват между един орган на съдебната власт и един орган на изпълнителната власт, какъвто е Министерският съвет и неговия министър-председател", заяви тя.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
*************************
|
нерегистриран
17 януари 2016, 11:27
2
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9
wtf
|
нерегистриран
15 януари 2016, 23:34
1
0
част от колегите си в съвета, които станаха на крака при влизането на Борисов???
8
по повод на подмазвачите
|
нерегистриран
15 януари 2016, 21:35
1
0
Неуважаеми прокурори , членове и екс членове на ВСС , днес рожден ден има Митьо Марков! Следва да го поздравите !
7
анализатор
|
нерегистриран
15 януари 2016, 15:48
9
0
Съветникът препратил sms на премиера е с инициали последната буква на азбуката а неговият човек във ВСС е протежето му от съда .
6
Погромът на държавата
|
нерегистриран
15 януари 2016, 14:10
3
0
5
Чувството за чест сега изисква бърза реакция от ВСС.
|
нерегистриран
15 януари 2016, 13:54
7
0
Чувството за какво.....?!!!
4
************************************************************************************************************************************************************************************
|
нерегистриран
15 януари 2016, 12:58
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3
Ченалова пак в ДАНС: Всичко в днешния запис е вярно. В агенцията е привикана и Владимира Янева
|
нерегистриран
15 януари 2016, 12:38
15
0
Всичко в разпространените днес записи е вярно. Това каза Румяна Ченалова, която около 10:00 часа тази сутрин влезе за пореден разпит в ДАНС.

Ченалова дойде без адвокат и каза, че не знае за какво я викат, но по всяка вероятност е като свидетел, след като е уточнено, че не й е необходима защита.

По-късно стана ясно, че в агенцията е привикана и Владимира Янева.

Припомняме, по-рано днес сайтът "Биволъ" разпространи нов запис, от който се разбира, че човек на много висока властова позиция е купил на своя любовница къща в Барселона за 1.5 млн. евро, а освен това е поддържал интимни отношения със съпругата на свой приятел от кръга "Котараците", като тя му е била "протокол".

Според Ченалова, в деня на отстраняването на Владимира Янева, бившата шефка на СГС е прекарала няколко часа в дома й, където са водени тези разговори. Мъжът е адв. Момчил Мондешки, каза още Ченалова. Според нея той се укрива заради нещо, след като е отказал няколко пъти на Етичната комисия на ВСС да бъде разпитан по истинността на тези записи.

"Ние много пъти сме говорили, много прелюбопитни неща са казани. Интересно защо никой не ме е извикал да ме пит", каза с усмивка Ченалова.

На въпрос на журналисти, защо от днес започва да излиза новата серия от записи, Ченалова каза, че по всяка вероятност това е заради вчерашното прекратяване на проверката и посещението на министър-председателя във Висшия съдебен съвет.

Колко пъти е идвала и колко разговори е имало между двете съдийки, Ченалова не помни, но каза да попитат охраната в сградата, където живее, защото може да имат записи на влизанията на Янева.

На въпрос на bTV кой е сложил записващото устройство, тя отговори, че е по-добре да се провери дали това не са СРС-та.

Припомняме, Владимира Янева, лично или чрез адвоката си, нито един път не е отрекла, че е имало такива разговори.

Канна Рачева, bTV НОВИНИТЕ
2
Ходете си
|
нерегистриран
15 януари 2016, 12:30
29
-1
Отивайте си бе хора, виждате че не стават нещата с вас. Няма смисъл тази агония да продължава .
1
|
нерегистриран
15 януари 2016, 12:28
30
-4
Това не е политика, това е изконното право на всеки съдия, когато вижда, че са застрашени устоите на демократичното общество и върховенството на правото, да алармира на висок глас за тази заплаха. Това направи Панов", обясни Каплакчиев.

Според мен това е изконното ЗАДЪЛЖЕНИЕ, ако по-ти харесва - ДЪЛГ на всеки съдия.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно