Обновена  15 яну 15:46
Условна присъда за Владимира Янева за аферата "Червей"
3000 лв. глоба за Тодор Костадинов за компютърното престъпление, за документното е оправдан
Условна присъда за Владимира Янева за аферата

Бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е осъдена на 1 година затвор условно с тригодишен изпитателен срок за аферата "Червей".

Янева беше призната за виновна, задето е разрешила продължаване на прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) върху информационна система на МВР със 120 дни, въпреки че е давала предишни разрешения, с които максималният срок за прилагане на СРС от 6 месеца е надвишен драстичо.

Това реши съдия Иван Коев от СГС, който призна за виновен и ексшефа на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов за компютърно престъпление, но го освободи от наказателна отговорност и го глоби с 3000 лева. Костадинов беше напълно оправдан по обвинението за съставените 4 искания за СРС до Янева и две справки за тях, в които да е вписал неверни обстоятелства.

До делото се стигна след скандал в началото на миналата година, тръгнал с изказвания за подслушване на протестиращи срещу кабинета "Орешарски". След това прокуратурата опроверга тези твърдения и започна разследване за незаконно използване на СРС-та във връзка със система на МВР. В хода на разследването беше огласен и доклад на Бюрото за контрол на СРС, според който Владимира Янева е дала серия разрешения за специални разузнавателни средства и е допуснала да бъдат прилагани 300 дни, въпреки че максимално допустимият срок е 180 дни. Прокуратурата обвини бившата шефка на СГС в продължавано престъпление по служба (чл. 284в, вр. чл. 26, ал. 1 от НК), което се наказва с от 1 до 5 години затвор и глоба до 5000 лв.

Според обвинението Янева е извършила продължаваното престъпление, като на 12 септември 2013 г., 12 ноември 2013 г., 28 януари 2014 г. и 25 март 2014 г., два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на СРС в нарушение на закона. В обвинителния акт се казва, че разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" без тя да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.

Прокуратурата твърди още, че разрешенията са за използване на всички способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система. Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС и в нарушение на максималните срокове за прилагане на СРС.

Съдът обаче оправда днес Янева по всички точки от обвинението освен тази с последното продължаване на срока за прилагане на СРС от 25 март 2014 г.

Съдия Коев не се съгласи с обвинението, че Костадинов е удостоверил неверни обстоятелства в четирите искания за СРС до Янева и двете справки към тях. Според обвинението в исканията и справките се казва, че служители на МВР осъществяват нерегламентиран достъп до системата, манипулират информация в базата данни и се извършват мероприятия за разкриването на тези служители. Едно от неверните обстоятелства според обвинението е това, че на 28 януари 2014 г. Костадинов е съставил справка към искане за СРС, в която се казва, че по отношение на системата на МВР не е искано използване на СРС, въпреки че такова е направено и има дадено разрешение от 12 септември 2013 г.

След това на 25 март 2014 г. Костадинов е съставил справка към искане за продължаване използването на СРС, в която е посочил, че за системата е имало само едно искане за експлоатация на специално разузнавателни средства – това от 28 януари 2014 г., без да посочва първото.

Въпреки че днес съдия Коев призна Янева за виновна за даденото разрешение за продължаване на СРС от 25 март, той не прие, че Костадинов е удостоверявал неверни обстоятелства.

"Оправдателната присъда на подсъдимия Костадинов е продиктувана от разбирането на съда, че изготвените от него искания за използване на СРС и съответно приложените към тях справки, обективно не представляват доказателство за твърдяните в тях факти, които от своя страна подлежат на доказване с доказателствата, с които би следвало да бъдат подкрепени, за да не бъдат голосновни самите те", мотивира се съдия Коев.

Костадинов беше признат за виновен само за това, че на 12 ноември 2013 г. от служебен компютър се е включил в домейна на МВР и с паролата на системния администратор в сектор "Координация и информационно-аналитична дейност" в дирекцията на МВР в Шумен Мария Вълчанова, е осъществил достъп до "Интегрираната регионална полицейска система – Шумен". Костадинов въвел заявка за справка по ЕГН на лице, без дадено разрешение от началника на отдел "Информационни системи – Дирекция "Комуникационни и информационни системи" на МВР.

След като чу присъдите, прокурор Димитър Петров каза, че обвинението не е доволно от съдебния акт.

"Размерът на наказанието не ни удовлетворява, категорично. За оправдателната присъда по отношение на Костадинов със сигурност ще има протест", каза прокурор Петров. Той не е съгласен и с оправдателната част от присъдата срещу Янева, за която също ще има протест.

"Мисля, че добре сме си свършили работата по делото", допълни още прокурорът.

Далеч по-доволен беше адвокат Людмил Рангелов, който защитава Костадинов. Той каза, че след като се запознаят с мотивите на съда ще преценят дали да обжалват присъдата, с която Костадинов бе само глобен за компютърното престъпление.

"Неуспех за обществото е, че въобще имаше такова дело", каза Рангелов.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
32
|
нерегистриран
16 януари 2016, 23:58
4
0
Да те опраска пе-ал! Запътил се към ВКС и решил, че това е билета. Това ли е съдебната реформа?
31
=
|
нерегистриран
16 януари 2016, 12:01
2
0
До коментар [#28] от "любовна гатанка":
„Мая“ висш банкерски кадър ли е?
„Мая“ една от хубавиците висши банкерски кадри ли е?
„Шиши“ след фалита на КТБ към коя банка прехвърли активи? И има ли нещо общо тази банка с „Мая“?
Айде, сега решавайте задачката.
http://www.temanews.com/img/tema/173/4526/5403-P.jpg
30
-
|
нерегистриран
16 януари 2016, 11:58
2
0
До коментар [#28] от "любовна гатанка":
„Мая“ висш банкерски кадър ли е?
„Мая“ една от хубавиците висши банкерски кадри ли е?
„Шиши“ след фалита на КТБ към коя банка прехвърли активи? И има ли нещо общо тази банка с „Мая“?
Айде, сега решавайте задачката.
http://www.temanews.com/img/tema/173/4526/5403-P.jpg
29
ЧЕНАЛОВА: ВСИЧКИ СЪДЕБНИ ШЕФОВЕ ПРЕДИ НАЗНАЧАВАНЕ МИНАВАХА ПРЕЗ ПЕЕВСКИ. ПОСРЕДНИК БЕ КМЕТ НА ОБЛАСТЕН ГРАД.
|
нерегистриран
16 януари 2016, 11:03
8
0
Разтрепериха се водещите на сутрешния блок по bTV, когато след приключването на интервюто с Румяна Ченалова се оказа, че камерите продължават да работят и се наложи т.нар. водещи да реагират някак и Жени Марчева почти пред колапс покани Ченалова да седне при тях.

На фона на препарираните им физиономии, естественото поведение на Ченалова контрастираше очеизбождащо.
А Румяна Ченалова каза в прав текст онова, КОЕТО СЕ ЗНАЕ ОТ ВСИЧКИ, ОПАРИЛИ СЕ И ДОКОСНАЛИ ДО Т.НАР. „НЕЗАВИСИМА“ СЪДЕБНА СИСТЕМА.
Ченалова заяви, че е изпратила сигнали до ЕК и ЕС със сигнал какви безобразия се случват у нас, като в тях са визирани лицата Делян Пеевски и шефа на ВАС Георги Колев.
Ченалова заяви, че ПРЕДИ НАЗНАЧВАНЕТО СИ ВСИЧКИ ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА СЪДИЛИЩА СА ВОДЕНИ ПРИ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ, КАТО ПОСРЕДНИК НА СРЕЩАТА Е БИЛ КМЕТ НА ОБЛАСТЕН ГРАД, КОЙТО НЕ БЕ НАЗОВАН.
НА ПРАКТИКА ВСИЧКИ НАЗНАЧЕНИЯ НА СЪДЕБНИ ШЕФОВЕ СА ОПРЕДЕЛЯЛИ ПЕЕВСКИ И КОЛЕВ /ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЛИЗЪК ДО ГЕРБ/.
Румяна Ченалова призна, че след размяна на СМС-и с министър – председателя Бойко Борисов са провели среща и тя се е срещнала с него насаме.
Тя каза, че записите по аферата „Яневагейт“ са СРС, но експертизата по тях е „фиктивна“.
„Аз говоря за тези неща от много време, но никой не ме попита за тези обстоятелства. Слушате ме само вие, журналистите”, коментира Ченалова.
28
любовна гатанка
|
нерегистриран
16 януари 2016, 10:20
4
0
„Мая“ висш банкерски кадър ли е?
„Мая“ една от хубавиците висши банкерски кадри ли е?
„Шиши“ след фалита на КТБ към коя банка прехвърли активи? И има ли нещо общо тази банка с „Мая“?
Айде, сега решавайте задачката.
27
спазен ли е законът?
|
нерегистриран
16 януари 2016, 10:09
3
0
Чл. 68. (1) Полицейските органи извършват полицейска регистрация на лица, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер. Органите на досъдебното производство са длъжни да предприемат необходимите мерки за извършване на регистрацията от полицейските органи.
(2) Полицейската регистрация е вид обработване на лични данни за лицата по ал. 1, която се осъществява при условията на този закон.
(3) За целите на полицейската регистрация полицейските органи:
1. събират за лицата личните им данни, посочени в чл. 18 от Закона за българските лични документи;
2. дактилоскопират и фотографират лицата;
3. изземват образци за ДНК профил на лицата.
(4) За извършване на действията по ал. 3, т. 1 съгласието на лицето не се изисква.
(5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Лицата са длъжни да оказват съдействие, да не пречат и да не възпрепятстват полицейските органи при извършване на действията по ал. 3. При отказ на лицето действията по ал. 3, т. 2 и 3 се извършват принудително с разрешение на съдия от съответния първоинстанционен съд, на който е подсъдно престъплението от общ характер, за което е привлечено като обвиняем.
(6) Полицейската регистрация се снема въз основа на писмена заповед на администратора на лични данни или на оправомощени от него длъжностни лица служебно или след писмено мотивирано искане на регистрирания, когато:
1. регистрацията е извършена в нарушение на закона;
2. наказателното производство е прекратено с изключение на случаите по чл. 24, ал. 3 от Наказателно-процесуалния кодекс;
3. наказателното производство е приключило с влязла в сила оправдателна присъда;
4. лицето е освободено от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание;
5. лицето е починало, като в този случай искането може да бъде направено от неговите наследници.
(7) Редът за извършване и снемане на полицейската регистрация се определя с наредба на Министерския съвет.
26
nabludatel
|
нерегистриран
16 януари 2016, 09:51
2
-1
YANEVA ,TI I CHENALOVA DALJITE NA BALGARIA OSVOBOJDENIE OT MUTRITE ! Nai veche ti ,napravi kakvoto trqbva ,da stava kakvoto shte ,no ako izbavite naroda ot selyaci TOI nama da vi OPRASKA !
25
"Милостивият български съд", цитирам, и право не "под условие".
|
нерегистриран
16 януари 2016, 09:48
1
0
До коментар [#24] от "A million times.":
Право не "под условие".
Чакаме мотивите.
Все още МЕЧТАЕЙКИ независимото правосъдие да е ежедневие.
24
A million times.
|
нерегистриран
16 януари 2016, 09:43
0
-1
До коментар [#23] от "Se bastasse una canzone. Чакаме мотивите.":
http://lyricstranslate.com/en/se-bastasse-una-canzone-if-song-was-enough.html#ixzz3xOHdba00

se bastasse una grande canzone
per parlare di pace
si potrebbe chiamarla per nome
aggiungendo una voce
e un’altra poi, e un’altra poi
fin che diventa di un solo colore
più vivo che mai...

dedicato a tutti quelli che sono allo sbando
dedicato a tutti quelli che hanno provato d'inventare
una canzone per cambiare

dedicato a tutti quelli che
stanno aspettando
dedicato a tutti quelli che
venuti su con troppo vento
quel tempo gli è rimasto dentro...
in ogni senso
hanno creduto, cercato e voluto
che fosse così, che fosse così...
hanno creduto, cercato e voluto
che fosse così...
http://lyricstranslate.com/en/se-bastasse-una-canzone-if-song-was-enough.html#ixzz3xOHdba00

https://www.youtube.com/watch?v=sK0GuKQPfRk
23
Se bastasse una canzone. Чакаме мотивите.
|
нерегистриран
16 януари 2016, 09:38
0
0
http://lyricstranslate.com/en/se-bastasse-una-canzone-if-song-was-enough.html#ixzz3xOHdba00

se bastasse una grande canzone
per parlare di pace
si potrebbe chiamarla per nome
aggiungendo una voce
e un’altra poi, e un’altra poi
fin che diventa di un solo colore
più vivo che mai...

dedicato a tutti quelli che sono allo sbando
dedicato a tutti quelli che hanno provato d'inventare
una canzone per cambiare

dedicato a tutti quelli che
stanno aspettando
dedicato a tutti quelli che
venuti su con troppo vento
quel tempo gli è rimasto dentro...
in ogni senso
hanno creduto, cercato e voluto
che fosse così, che fosse così...
hanno creduto, cercato e voluto
che fosse così...
http://lyricstranslate.com/en/se-bastasse-una-canzone-if-song-was-enough.html#ixzz3xOHdba00
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно