Съдия Борисова отказа да се отведе от делото срещу Огнян Донев:
Съдът следи за спазването на законността и това не може да е основание за отвод
Съдът следи за спазването на законността и това не може да е основание за отвод

Съдия Даниела Борисова от Софийския градски съд (СГС) отказа да се отведе от делото срещу бизнесмена Огнян Донев. Такова искане направиха още миналата година от Софийската градска прокуратура (СГП), като се мотивираха с предубеденост на съдията-докладчик и допуснати нарушения, включително в днешното заседание.

За днес беше насрочено първото заседание по делото и Борисова му даде ход, след като подробно обясни защо отказва да се отведе от него. Искането за отвод беше поддържано от заместник-градския прокурор Емилия Русинова и прокурор Димитър Петров.

Според държавното обвинение, съдията е показала предубеденост, тъй като е върнала делото на прокуратурата на 30 октомври м.г. - 3 месеца, след като то е било внесено в СГС. След като пък разпореждането на Борисова било отменено от Софийския апелативен съд (на 30 ноември м.г.), тя не насрочила делото до края на годината. Това според прокуратурата показва предубеденост на съдийката и води до забавяне на процеса. Отделно прокуратурата сочи и нарушения на Борисова, включително в днешното заседание, защото е позволила на защитата да вземе отношение по съществото на делото, докато се обсъжда дали да бъде приет за съвместно разглеждане граждански иск от Министерството на финансите (МФ). Според двамата прокурори е показателно за предварително ясното решение на съдийката и това, че за днешното заседание са били призовани свидетели.

Любопитен момент преди определението на съдия Борисова за отвода беше становището на двамата юрисконсулти на финансовото министерство, които бяха конституирани като граждански ищци. След като бяха попитани за становище по искането за отвод, последва минута конфузно мълчание, защото те не знаеха какво да отговорят. Съдийката им обясни, че трябва да изразят становище. В крайна сметка двете представителки на Владислав Горанов изненадващо заявиха, че не поддържат искането на прокуратурата.

Логично срещу отвода се обявиха и защитниците на подсъдимите Огнян Донев и Борис Борисов. Според тях отмяната на акт на съда не може да е основание за искане на отвода му от делото, а целта на прокуратурата била да си избере подходящ съдия.

В определението си съдия Даниела Борисова подчерта, че първоначално прокуратурата е посочила като основание за искания отвод чл. 29, ал. 1 от НПК, което по думите на докладчика е оценка на работата съдията-докладчик от страна на държавното обвинение. В днешното заседание пък прокуратурата вече се позовава на чл. 29, ал 2 от НПК, където се казва, че в състава не може да участва предубеден съдия.

Според Борисова обаче и двете предпоставки за отвод не са налице, като тя поясни, че законодателят изчерпателно е изредил условията, при които се отвежда съдията.

"Законодателят никъде не е приел спазването на законността да е основание за отвод на председателя, както е в настоящия случай. Съдът е този, който трябва да следи за спазването на закона, за правата на подсъдимия, на прокуратурата и на пострадалото лице", посочи Борисова и добави, че би било недопустимо съдът да позволи нарушение на правата на една страна в процеса, от което пък друга страна да черпи права. Тя припомни, че е върнала делото на прокуратурата в тримесечния срок, който е имала за запознаване, а след това в законовия двумесечен срок го е насрочила.

Във връзка със сроковете от защитата бяха посочили, че разследването по делото е продължило 3 години и е редно да се даде време и на съдията да се запознае с материалите.

Преди да откаже да се отведе, съдия Борисова прие и гражданския иск на финансовото министерство за близо 63 млн. лева срещу Донев и за близо 7,5 млн. лева срещу Борисов. Адвокатите им опонираха, че съвместното разглеждане ще затрудни процеса, защото имало противоречия между пострадалите лица. От една страна финансовият министър предявява иска за имуществени вреди, а от друга, преди 3 години НАП е направила ревизия на Донев и заключението било, че не дължи данъци.

Обвиненията срещу Огнян Донев са за укриване на данъци за близо 63 млн. лева. Според прокуратурата това е станало през 2007 г., когато Донев, като изпълнителен директор на "Елфарма" АД, не посочил в данъчна декларация увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в общ размер от 418 531 500 лева. Увеличението е от извършени 7 блокови сделки с акции извън регулирания пазар, като акциите са продавани за по 1 лев. Сделките са с акции от капитала на "Софарма" АД и са извършени с "Телсо" АД, "Телекомплект" АД, "София" АД, и "Софстрой" АД.

Обвиненията срещу Борис Борисов са, че не платил близо 7,5 млн. лева данъци след две сделки с акции със "Софарма", от които не декларирал увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в общ размер от 74 831 051, 94 лв.

Днес стана ясно още, че делото ще се гледа по съкратена процедура с разпит само на един свидетел.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Делото на ОД срещу прокуратурата е решено
|
нерегистриран
01 февруари 2016, 10:18
0
0
Прокуратурата е осъдена да плати 1000 лева,предявеният иск е за 72 000 лева за адвокатски хонорари.
3
|
нерегистриран
29 януари 2016, 21:41
4
-8
От кога пък на вземането на пари му измислихте оправданието "спазване на законност"? Явно трябва да се заслужат , защото вече са и похарчени , пък ресто от съд никой не е видял!!!
2
Мъка!
|
нерегистриран
29 януари 2016, 20:02
8
-8
Хехеее, Даниела Борисова, смях!
1
|
нерегистриран
29 януари 2016, 14:33
23
-1
Ами сега?! не смеем да излезем със статия за снощните откровения на Ченалова, че не знаем в какъв дух да я пишем- да не би да засегнем наши хора.
Правен свят, хайде малко по смело, да видим как ще се извъртите- дали е повлияно на съдията по делото Цветанов или и вие почнахте като ПИК- може новината да е бомбастична, но касае ли наши хора, не я коментираме.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно