Подсъдимият за влаковата катастрофа в Калояновец получи 8 г. и половина затвор
Подсъдимият за влаковата катастрофа в Калояновец получи 8 г. и половина затвор

Снимка: БГНЕС

Помощник-машинистът Христо Тиляшев, който е подсъдим за влаковата катастрофа в Калояновец през 2014 г., бе осъден на първа инстанция на 8 години и половина затвор във вторник, пише "Медиапул".

Окръжният съд в Стара Загора го призна за виновен и постанови още мъжът да заплати обезщетение на БДЖ в размер на 1 100 000 лева, 358 247 лева на Национална компания Железопътна инфраструктура, както и обезщетение в размер на 3000 лева на един от пострадалите Васил Иванов.

След прочитането на присъдата магистратите служебно промениха мярката за неотклонение на Тиляшев от "парична гаранция" в "задържане под стража", мотивирайки се с обстоятелството, че до момента той е продължавал да изпълнява задълженията си в БДЖ. По тази причина подсъдимият бе изведен с белезници от залата.

При инцидента на 12 юли 2014 г. загина старши-машинистът, четирима пострадаха тежко, а с различни наранявания бяха още десетина души. Именно Христо Тиляшев бе управлявал влака в момента на катастрофата. Според прокуратурата, която се позова на експертизите по делото, причината за катастрофата е твърде високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата. При указана скорост от 40 км/ч, влакът е влязъл със 106 км/ч. Затова и помощник-машинистът стана единственият подсъдим.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно