Обновена  18 фев 14:14
След поименна проверка и под строй
Без дебат парламентът избра новите 10 съдебни инспектори
В ИВСС влязоха 5 съдии, 3 прокурори и 2 следователи
Без дебат парламентът избра новите 10 съдебни инспектори

Без дебат и без дори да им бъдат представени кандидатите народните представители избраха новите съдебни инспектори.

Това са Александър Мумджиев от следствения отдел на Софийската градска прокуратура (предложен от БСП), Генади Георгиев от Върховната административна прокуратура (предложен от ГЕРБ), Игнат Георгиев - председател на Административен съд – Перник (Реформаторски блок), Лидия Стоянова от Върховния касационен съд (ГЕРБ), Любка Кабзималска - зам.-шеф на Софийската районна прокуратура (ДПС), Любомир Крумов от Софийския окръжен съд (ГЕРБ), Мария Нейкова - зам.-шеф на Апелативната специализирана прокуратура (Патриотичен фронт), Стефка Мулячка от Националната следствена служба (БДЦ), Теодора Нинова от ВКС (АБВ) и Юрий Кръстев от ВКС (ГЕРБ).

Никой не разбра защо един кандидат е предпочетен, а друг - не. Но крайният резултат е, че сред новите инспектори има петима съдии, трима прокурори и двама следователи.

Ето как се разви цялата процедура, която, въпреки гласуването за 19 души, отне по-малко от час. След като за десетина минути шефът на правната комисия Данаил Кирилов чете доклада ѝ, в който бяха подкрепени всичките 19 кандидати, председателката на парламента Цецка Цачева прикани депутатите към дебат. И възникна спор по процедурата – дали трябва кандидатите да бъдат представени в пленарната зала или е достатъчно, че това беше направено в комисията. Цачева настояваше, че такава процедура не е предвидена в правилата за избор на инспекторите. И представяне нямаше.

Оказа се, че депутатите не само няма да чуят за кого гласуват, но и сред тях няма желаещи да коментират качествата и опита на кандидатите за инспектори. Затова Цачева обяви: "Дебатът е закрит. Приканвам към гласуване". Притеснена, че няма да има достатъчно народни представители в залата, а за избора се изисква мнозинство от 160 гласа, шефката на парламента тихо привика съпартиеца си от ГЕРБ Станислав Иванов. По нейно настояване, изразено при изключен микрофон, той направи искане за поименна проверка, за да може реформаторите да дойдат в пленарната зала.

При самото гласуване стана повече от ясно, че има предварителна договорка кой да бъде избран и кой не, защото в след като Цачева изчиташе името на кандидат, който "трябва" да бъде подкрепен в залата се чуваше като ехо: "за", "за", "за".

От избраните инспектори има двама, който вече заемали постове в управлението на системата. Това са Мумджиев и Нинова. Той вече беше инспектор в първия мандат на органа под ръководството на Ана Караиванова, а тя - член на Висшия съдебен съвет. 

От ИВСС разпространиха съобщение, в което се казва, че главният инспектор Теодора Точкова "изразява своето задоволство и поздравява народните избраници за успешния и своевременен избор". "Отговорното им поведение позволява на Инспектората да продължи да осъществява възложените му функции без прекъсване и сътресения в неговата дейност", е заявила Точкова.

Тя оценява новоизбраните инспектори, които предстои да встъпят в длъжност, като "професионалисти с доказана компетентност" и посочва, че им се възлагат високи очаквания. "Пред ИВСС стоят нови предизвикателства, свързани с осъществяване на нови контролни правомощия по отношение на проверки на имотните декларации, проверки за конфликт на интереси, за прояви уронващи престижа на съдебната власт и такива, засягащи независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Това е нова дейност, която изисква допълнително много работа, сили и енергия за справяне с поставените задачи. Важно е да се направи всичко необходимо за реализиране на волята и очакванията на законодателя и на обществото", пише в съобщението на инспектората.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
20
КПСС-БКП
|
нерегистриран
19 февруари 2016, 15:25
10
0
До коментар [#19] от "777":
И до там ли стигнахме? Следователя Мумджиев да проверява прокурорите? Гледахме го този филм .....

"Милицията е биещото сърце на Партията!"
19
777
|
нерегистриран
18 февруари 2016, 22:49
14
-3
И до там ли стигнахме? Следователя Мумджиев да проверява прокурорите? Гледахме го този филм .....
18
===========
|
нерегистриран
18 февруари 2016, 21:33
12
-1
Сервилни негодници !
17
123
|
нерегистриран
18 февруари 2016, 19:36
23
-1
"От избраните инспектори има двама, който вече заемали постове в управлението на системата. Това са Мумджиев и Нинова. Той вече беше инспектор в първия мандат на органа под ръководството на Ана Караиванова, а тя - член на Висшия съдебен съвет." - ТЕЗИ ДВАМАТА ПРЕДЛОЖИЛИТЕ ГИ ДА СЕ ГИ НОСУЯТ НА РАМЕНЕ И... В КЪЩИ! Преди това доказаха, че за нищо не стават, за това ги избраха! Е така и ще си иберат новия ВСС... Пременил се Илия - пак в тия...
16
От симеоновското
|
нерегистриран
18 февруари 2016, 17:10
9
0
До коментар [#12] от "нерегистриран":
Инспектори? Може би по-правилното е "Велики Инквизитори" - Конюнктурни, Угодливи, Поръчкови, Ограничени, Тесногръди, Самовлюбени, Вманиачени, Но Най-Вече - Посредствени Юристи! Но какво друго може да се очаква от Този Парламент, който ги избра...
Магдалина Боянчева си заслужи шума на "кюмюpо", който не хваща ръка - цака.
15
МаМиДой
|
нерегистриран
18 февруари 2016, 17:04
8
0
До коментар [#11] от "Ковачки-какви кадри имам в инспектората":
Оправил значи

Най точно - "pазкешил" !
14
|
нерегистриран
18 февруари 2016, 17:00
5
0
До коментар [#2] от "susumdus":
it's gonna be byblical
13
|
нерегистриран
18 февруари 2016, 16:42
12
0
Pensioneri i poslushkovci - drugi niama!
12
|
нерегистриран
18 февруари 2016, 15:01
21
-2
До коментар [#9] от "доволен":
Всички са наши хора - послушковци, не особено грамотни т.е идеални са. Аз съм доволен. Поздравления на новите инспектори.
Инспектори? Може би по-правилното е "Велики Инквизитори" - Конюнктурни, Угодливи, Поръчкови, Ограничени, Тесногръди, Самовлюбени, Вманиачени, Но Най-Вече - Посредствени Юристи! Но какво друго може да се очаква от Този Парламент, който ги избра...
11
Ковачки-какви кадри имам в инспектората
|
нерегистриран
18 февруари 2016, 14:34
17
0
До коментар [#5] от "Юрий Кръстев е съдията оправдал Ковачки":
Туй то
Оправил значи
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно