Обновена  19 фев 08:15
Константин Симеонов: Дъщерята и безработният зет на Маргарита Попова имат един милион и 100 хиляди лева в КТБ
Не съм съобщил тази информация, защото съм искал да атакувам г-жа Попова. Единственото, което направих, е да покажа, че тези списъци са непълни и по-точно – манипулирани. Това казва в интервю за "Гласове" адвокат Константин Симеонов, който е защитник на Цветан Василев

- Г-н Симеонов, в предаване за бТВ обявихте, че децата, както вие ги наричате – става дума за дъщерята и зетя на вицепрезидента Маргарита Попова – имат милиони в КТБ, но не са обявени в списъка. После г-жа Попова се обади в предаването и каза, че вие сте лъжец.

- Според мен, когато се казва истината, няма как да бъдеш лъжец. Децата – визирам дъщерята и зетя й. Тя се казва Константина Попова, а зетят – Евгени Танчев. Аз ги назовах поименно и двамата в предаването. Става дума за влогове на семейството на нейната дъщеря, които надхвърлят 1 милион, около 1 милион и 100 хиляди са двата влога, които се появиха в пространството като такива. Г-жа Попова не отрече този факт, освен това те фигурират и в последните публикувани от синдиците на КТБ списъци на кредиторите на банката, след като са си изтеглили полагащата им се част от гарантираните влогове – тоест изтеглили са по 196 хиляди лева, след което с останалите са в списъка на кредиторите на КТБ.

- Това е добре да се уточни, защото понятията лесно се сменят. След цялата история с КТБ, когато тя беше обявена във фалит, ако ти изтеглиш част сумата си, но другата остане в банката – от вложител се превръщаш в кредитор. Така ли е?

- Да, точно така. Банката ти дължи пари, и ти, естествено, си кредитор на тази банка. Те се водят кредитори, защото са имали влогове в КТБ и не са им изплатени напълно. 287 хиляди лева е бил влогът на дъщеря й Константина Попова, а на зетя Евгени – над 825 хиляди, като и двата влога са направени през пролетта на 2013 г., по-точно през март. По същото време в КТБ влог открива и майката на зетя, тоест сватята на г-жа Попова, също за една хубава сума от 800 хиляди лева. В предаването по бТВ аз не съм поставял въпроса откъде са тези пари. Може да са най-"белите" пари на този свят и дано да е така, защото няма нищо лошо хората да имат пари. Аз обаче зададох въпроса защо техните имена не фигурират в списъка, който беше публикуван от синдиците, като в този списък има хора с по 10, с по 50 евра и т.н. А магистрат, който получава 3–4 хиляди лева заплата, не е срамно да има 5 хиляди лева влог в която и да е банка. И въпросът наистина не е в това, а защо тези и кои още имена липсват в тези списъци. Защото според мен това означава, че списъците са манипулирани. Аз имам определени догадки за атаката, която беше предприета срещу мен от определени медии – говоря за "Пик" и "Блиц", които ме нарекоха какъв ли не…

- Те са близки до Делян Пеевски всъщност…

- Доколкото знам, те са негова собственост, не просто близки. И реакцията на самата г-жа Попова беше доста интересна – включително и в предаването "Комбина" по Нова ТВ. В едно пространно интервю, без да назовава фамилията ми, тя заяви, че са лъжи, че децата й имали милиони и т.н. Пак казвам, не коментирам влоговете за над милион на семейството на дъщеря й, а питам защо тези хора са премахнати от списъка. Дали за да се атакуват магистратите и да може Десислава Атанасова да каже, че тази банка е по-скоро банка на магистратурата? Или защото г-жа Попова се готви да се кандидатира за президент? Тя не отрече, че има такива намерения и съответно – кой ще я подкрепя. Съдейки по медийната реакция, можем да предположим на кого ще бъде тя президент.

- Знаете ли, тук имаме дума срещу дума – тя казва, че вие лъжете и че няма такива влогове, аз я чух по телевизията. Вие откъде имате тази информация?

- Само че в неделя по Нова ТВ тя каза, че дъщеря й има някакви пари в КТБ, но не можа да каже колко. Аз съм посочил съвсем конкретна цифра.

- А вие откъде знаете за тези пари?

- Както Ви казах от официални информации със съответните цифри до стотинка колко е било съдържанието. Информацията я има в списъка на кредиторите, който е официално публикуван. Като се добави сумата от списъка към изплатената сума на гарантирания влог – 196 хиляди лева, се получава сумата, която е била преди изтеглянето на парите, изплатени на вложителите.

- От медийните изяви на г-жа Попова излиза, че тя сама си противоречи.

- Да, тя казва първоначално, че децата й нямат влогове в КТБ, после казва, че дъщеря й имала някакви пари в КТБ. Аз мисля, че сумата от 287 хиляди лева е доста прилична за всеки български гражданин. Но въпросът, пак казвам, не е в размера на сумата – дали тези пари са законни или не, би трябвало да се занимават други органи в държавата. Още повече че зетят на г-жа Попова от 17 години е трайно безработен.

- Това как го разбрахте?

- Ами събирам информация. Знаете ли, че се получават много интересни обвързаности. Зетят на вицепрезидента е първи братовчед на зам. главния прокурор Борислав Сарафов и брат на Светлин Танчев, който беше народен представител от партията на Николай Бареков.

- Знаете ли, че това е огромен скандал, защото излиза, че вицепрезидентът на България лъже.

- Не съм съобщил тази информация, защото съм искал да атакувам г-жа Попова. Единственото, което направих, е да покажа, че тези списъци са непълни и по-точно – манипулирани.

- Не сте нападнали умишлено г-жа Попова?

- Не. Въобще нямах такова намерение, нито съм атакувал нея персонално, нито дъщерята и зетя. Аз просто зададох въпрос – защо списъците са манипулирани? Защо атаката е срещу магистратурата, а не срещу политиците? Изобщо защо трябва да се атакуват хората, които имат пари, ако техните пари са законни? Какъв е проблемът, че са ги държали в КТБ? Може би проблемът е в това, че в парламента обявиха КТБ за пирамида, от което веднага възниква въпросът – е, щом е пирамида, защо тези политици са си държали парите в тази пирамидална структура? И затова трябва да отбием вниманието към магистратурата, още повече че тя в момента е във фокуса поради европейския доклад и е удобна за атака. Не съм атакувал г-жа Попова, нито семейството й лично.

- Нямахте това намерение, когато отидохте в студиото?

- Не. Темата за разговор в студиото беше свързана с публикациите в сайта на прокуратурата, че има допълнително искане за екстрадиция на моя клиент Цветан Василев с ново обвинение – всъщност то вече не е ново, почти на една година е. Там се твърди, че е повдигнато обвинение за безстопанственост по чл. 219, ал. 4 от НК миналата година месец май. Във всеки случай към май такова обвинение вече е имало. Независимо от това, че аз съм депозирал моето пълномощно през септември 2014 г., не съм бил уведомен от прокуратурата, нито ми е връчвано постановление за привличане в качеството му на обвиняем г-н Цветан Василев.

- Вие като адвокат на Цветан Василев не знаехте, че е повдигнато такова обвинение?

- Не, не съм го виждал никога, не ми е връчвано, както не е връчвано и на другия колега, който има пълномощно по наказателното дело. Според мен това обвинение е повдигнато, но то не е предявено, което е в нарушение на НПК, още по-малко пък може да бъде използвано за т.нар. допълнително искане за екстрадиция. Освен това в тази публикация, която беше тиражирана и в някои медии, се коментираше, че главният прокурор се е обърнал към Европейската комисия във връзка със забавянето на екстрадицията. Впрочем подобни коментари имаше и преди година – г-н Цацаров беше заявил, че ще се обърне към Европейската комисия, очевидно за да окаже натиск върху Сърбия. Подобен натиск се опита да направи и президентът, когато беше на гости на сръбския президент, поставил въпроса за екстрадицията. Сръбският президент беше му отговорил, че съдебната власт е независима. Това е безпрецедентна намеса във вътрешните работи на Сърбия, която е абсолютно суверенна държава, за разлика от нашата, която е делегирала част от суверенитета си на ЕС и съответно на НАТО, и по тази причина не можем да се наречем истински суверенна държава.

- Т.е. вашият мотив в това предаване по бТВ е бил да обясните някакво обвинение срещу г-н Василев, което ние не знаем…

- Не само вие, и аз не знам…

- Това означава, че прокуратурата малко си измисля обвинения, защото щом не ги е връчила надлежно според закона, те биха паднали в съда.

- Те могат да си "нарисуват" всякакви обвинения по този начин.

- Да разбирам, че сте споменали г-жа Попова като някакъв показателен пример?

- Абсолютно случайно предния ден, преглеждайки списъка на вложителите на КТБ, не открих имената на дъщерята и зетя на г-жа Попова. И когато ми беше повдигнат въпросът от водещия в бТВ за списъците на вложителите, публикувани предишните два-три дена преди интервюто, аз казах, че тези списъци според мен са непълни, а може би дори манипулирани, защото липсват определени имена. Веднага ми беше зададен въпросът кои имена и аз отговорих.

- Защото става дума за вицепрезидента и е естествено да се сетите за него. Но сетихте ли се за някои други имена?

- Има в списъка имена на хора, които са се пенсионирали преди 6 или 7 години от съдебната система и техните имена фигурират, само и само да се покаже колко много магистрати са имали влогове в КТБ, а пък в конкретния случай става дума за толкова високопоставен служител като Маргарита Попова. Тя е все пак вицепрезидент на държавата, но нейната дъщеря, макар и пълнолетна, не е посочена в списъка на вложителите в КТБ.

- А знаете ли какво е работила нейната дъщеря?

- Нямам представа, не я познавам, нито пък познавам зетя. Доколкото знам, синът й е прокурор. В интернет обаче има интересни информации за зетя на г-жа Попова. Както вече казах, той от 17 години е безработен, но влогът му е 700 и кусур хиляди лева. И той е направен през месец март 2013 г. – преференциален влог при 7,5 % лихва Вероятно е парите да са прехвърлени от някоя друга банка заради високите лихвени проценти. Тези въпроси наистина са към синдиците, които не са го публикували.

- А какъв е генералният ви коментар за тези списъци?

- По принцип съм против публикуването на списъци. Звучи като заклеймяване на някакви хора с презумпцията, че са виновни за нещо. А ако парите са им законни? По същия начин може да се зададе въпросът за останалите над 40 милиарда спестени пари на български граждани в останалите банки. Но понеже общата политическа ситуация е да се обяви КТБ за престъпна структура, тъй като някои хора това изключително ги устройва, затова допуснаха всички влогове в КТБ да бъдат публикувани. За мен това е пълно безобразие и в противовес с банковата тайна, която е обявена със закон.

- Това нарушава ли банковата тайна, след като КТБ е обявена във фалит?

- Според мен нарушава банковата тайна, но тъй като направиха изменение в Закона за банковата несъстоятелност, е допустимо. Друг е въпросът колко са нормални тези изменения. Това е пълно безобразие, защото хората имат право на тайна на влога, има съответен ред, предвиден в законодателството на България и съгласуван с европейското законодателство за определен начин, по който може да се разкрива банковата тайна, а не да се публикува по вестниците. Тя може да бъде разкрита по искане на съответните органи.

- Как си обяснявате факта, че имаше доста грешки в тези списъци?

- Ами много се е бързало да бъдат публикувани. Затова са допуснати такива грешки.

- С определена насоченост…

- Ами да, след като точно в "партийните" списъци бяха допуснати много грешки. Дали грешките са случайни или манипулирани, трудно е да се каже.

- В разговор, който публикувахме в "Гласове", г-жа Вера Ахундова от неправителствена организация, която защитава интересите на вложителите, каза, че този списък е манипулиран и непълен. Крият се имената на хора, които са знаели какво ще стане и затова са си изтеглили парите преди това. Това е много интересен нюанс.

- Тях въобще не ги коментирам. Но от всеки влог, от всяка банкова операция остава следа.

- Дали баба Ванга го е предрекла преди 40 години…

- Може би някой наследник на баба Ванга ги е предупредил да си изтеглят парите оттам… Прави ли ви впечатление, че фирми на Цветан Василев имат доста сериозни средства в банката?

- Не си ги е изтеглил предварително…

- Да, което означава, че не е знаел какво ще стане с банката, тоест че тя ще бъде фалирана умишлено.

- Два акцента, които искам да поставя. По информация, която ние публикувахме, софтуерът на банката е бил променен и това би създало проблеми с архива, с наследството, с онова, което се е случило там. Вие нямате ли чувството, че поради смяната на софтуера част от тази информация е загубена умишлено?

- Естествено, че това може да е направено, след като фалитът на банката беше направен умишлено. Казвам го като адвокат на Цветан Василев, не като вложител, защото нямам пари в КТБ.

- Друго нещо от интервюто с г-жа Ахундова, което и вие споменахте – това, че влиятелни хора, дори роднините на г-жа вицепрезидента, са си държали парите в банката, показва, че тя не е била пирамида.

- Всяка банка от гледна точка на комисията на г-жа Атанасова може да се нарече пирамида. Защо? Банката акумулира финансови средства, които използва, за да финансира различни бизнеси, отпуска кредити – било то ипотечни, било битови, било бизнес кредити срещу съответни лихви. Това е основна функция на банката и на базата на тези лихви банката печели и изплаща лихви върху депозитите на вложителите. Ако приемем, че КТБ е действала като пирамида, би трябвало да се говори, че и останалите банки са пирамиди, защото са действали по същия начин. Не искам да всявам паника, защото всяването на паника по отношение на банковата система се криминализира, но имаше проблеми и в други банки, след като КТБ бе поставена под особен надзор.

- Да заключим тази тема – според вас списъците са манипулирани, за да се отклони вниманието от по-важни проблеми?

- Да, насочване в определена посока – към магистратурата, като са посочени хора с такива смешни влогове, че не е ясно защо изобщо е било необходимо да ги публикуват.

- Но от друга страна, нали не отричате, че има хора с доста големи влогове от ДАНС, от магистратурата, от държавни агенции за одит на европейски пари, което е доста подозрително, като имаме предвид какви са заплатите в държавния сектор.

- Да, споменах за това – освен одита на европейски пари има и магистрати с доста сериозни суми. Ако тези пари не са били декларирани в Сметната палата, тогава това е проблем за съответния магистрат, но няма проблем с парите – те може да са от реституция или от друго. Няма забрана един магистрат да бъде богат човек по принцип. А това че се занимава с правораздаване, може да му е хоби. Нямам нищо против, но възникват въпроси – при една заплата от 2–3 хиляди лева как могат да се спестят 650 хиляди лева. Един политик например има 2 милиона и кусур евра в банката. Това е Николай Бареков, който преди да тръгне да става политик, беше водещ на предаване. Това са много интересни средства.

- Аз видях например нещо, което ми стана интересно – че Доган например не си е изтеглил влоговете от един милион. Как си го обяснявате?

- За себе си го обяснявам само по един начин – че тези пари не са толкова съществени за него като сума. Може би това е демонстрация, че не участва в това мероприятие. Докато другият човек, който получи с него забрана да посещава Турция – Делян Пеевски, е направил доста сериозни цесии и други операции, въпреки че той твърдеше по едно време, че неговите фирми никога не са били кредитирани от КТБ, което далеч не отговаря на истината. Но си е направил цесия с Първа инвестиционна банка. И е рефинансиран от Българската банка за развитие. Между другото в едно предаване казах, че рефинансирането на фирма, свързана с Делян Пеевски от държавната Банка за развитие, е в противоречие със закона.

- Защо?

- Защото Банката за развитие по закон е създадена да финансира малкия и средния бизнес, а предприятието, което е финансирала в конкретния случай, далеч не е малко – не отговаря на критериите за средните предприятия нито по количество персонал, нито като капитал. Нито едното, нито другото съответства на закона за малките и средните предприятия. В закона си има формулировки, има си цифри, има си всичко. Финансирането на въпросната фирма от държавна банка е абсолютно незаконно, но това мина и замина ей така, като приказка на свободни хора.

- Как г-н Василев гледа на тези списъци, говорили ли сте с него след публикуването им?

- Не, това не сме го коментирали. Но имайте предвид, че г-н Василев не може да помни всички вложители в КТБ и не му е това работата. А и едва ли е тема, която го интересува много в дадения случай. Пак казвам, мен този списък ме заинтересува в момента, в който го обявиха като списък на магистратите. Тогава се заинтересувах. Защото атаката срещу магистратурата е безпрецедентна в конкретния случай и мен това много сериозно ме подразни. Тоест измести се темата за политическата отговорност на държавата за всичко това, което се случи.

- Не трябва ли от това, което казвате, прокуратурата да вземе някакво отношение по въпроса?

- Прокуратурата взема отношение. Всичките преписки, свързани с КТБ, жалби, които се подават срещу Бисер Лазов за доста сериозни нарушения, който им е основният свидетел по делото – всичките се вкарват в същото дело, за да не могат да видят бял свят. Всичко отива там, за да може да бъде под съответния контрол. Има много непрозрачни неща и ако върнем лентата назад – как се случи фалитът на КТБ, ще видим много интересни неща. Аз се опитах на много места да ги кажа, но никой не обръща внимание. Прословутото дело за КТБ е образувано на 27 март 2014 г. срещу виновни длъжностни лица от БНБ, които не си били свършили работата.

- След което някои от тях бяха преизбрани за подуправители…

- То е срещу неизвестен извършител, донос от страничка и половина от някакво лице, което не го видях в списъка с разпитваните свидетели, което твърди, че БНБ не си гледа работата. Нищо няма в този сигнал, но същия ден има образувано досъдебно производство от прокурор от градска прокуратура – Копчева се казва. Два месеца то седи на трупчета. Образувано е делото, възложено е на Столичната следствена служба – следствения отдел към Софийска градска прокуратура, ако трябва да бъдем съвсем точни.

Избран е следовател, след това има избор на втори следовател – Петьо Велков Петров, след което два месеца не се прави нищо по делото. Единствено сигналът на "Протестна мрежа" от Върховна касационна прокуратура се дотъркалва до Градска прокуратура и по неизвестни причини се вкарва в това дело, въпреки че то е образувано за виновните длъжностни лица от БНБ. А сигналът на "Протестна мрежа" е срещу Делян Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев. И изведнъж влиза в това дело и пак нищо не се прави. В края на май Петьо Еврото и другият следовател по делото си подават отвод, приет е от Градска прокуратура, след което се прави един усилен избор на следователи, прави се един много сериозен екип. Между другото един от мотивите на Петьо Велков Петров е, че той имал кредитна или дебитна карта в КТБ. Какво общо има КТБ с надзора на БНБ, не става ясно, но така или иначе, той си прави такъв отвод. Очевидно тогава е взето решението това дело да бъде използвано в тази определена посока. Тогава се искат разрешения за обиски на фирми, на които седалището им е в сградата на КТБ, нищо че е в съседния вход.

- Затова сме говорили много пъти, че поводът е да се снимат качулките пред офисите на КТБ…

- Паралелно с това се развива сагата с опита за убийство срещу Делян Пеевски. Делото е образувано, арестуваха трима души, държаха ги 72 часа, след което съдията отиде в болницата, за да гледа мярката за неотклонение, и не ги задържа, защото очевидно нямаше нищо. След като почна данданията, опашките за тегленето, снимките с качулките, бронираните автомобили пред КТБ и т.н., това дело престана да бъде нужно и го прекратиха позорно. И имаше едно изказване на главния прокурор, който каза, че в това дело нямало нищо. И аз тогава в един коментар казах, че главният прокурор трябва да си ходи. Защото ако той не е знаел, че има образувано дело за опит за убийство или приготовления за убийство на депутат, поръчано от един от най-известните банкери на България, значи не си е на мястото. А ако е знаел и е допуснал да се образува дело и да бъдат арестувани хора по дело, по което няма нищо, значи пак не си е на мястото. Във всички случаи трябва да си подаде оставката, но така си и остана.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
21 февруари 2016, 12:37
2
0
Дали имат законен произход?! Както тя, така и органите трябва да дадат ясен и доказан отговор на този въпрос! Кои ще представи данните кои престъпници са били официално амнистирани пред мандата на този заместник - президент?
1
|
нерегистриран
19 февруари 2016, 13:11
0
-3
Арестувайте го веднага тоя,бе!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно