Обновена  08 мар 15:05
Третокласници в съдебната зала
   
На 2 март в сградата на Софийския районен съд на бул.”Цар Борис ІІІ” 54 ученици от 3д клас на 18 СОУ “Уилям Гладстон" участваха в игра-процес за водач на лек автомобил, преминал на червен светофар и блъснал пешеходец на пешеходна пътека и му причинил средна телесна повреда. Децата сами решиха към кой отбор да се включат и излъчиха пострадал и причинител на увреждането.
   
Малките юристи получиха малък спомен - значка, направена по идея на председателя на Софийския районен съд.
   
Заедно с треньорите си юристи децата решиха да разиграят в едно наказателния процес, за да решат дали подсъдимият е виновен, и гражданския – за да определят дали на пострадалия се дължи обезщетение за неимуществени и имуществени вреди.
       
Проектът цели запознаване на младите хора с дейността на съда и участниците в процеса, поставя основите на правосъзнание у децата и научаването, че всяко действие има последици.
                       
На детското заседание бяха изслушани свидетели и вещо лице и третокласниците, с помощта на менторите, задаваха въпроси на участниците в процеса. Пледираха и по двете дела, след което съдебният състав постанови присъда и решение.
   
След произнасянето на присъдата и решението по гражданския иск зазвучаха аплодисментите на публиката, вследствие на справедливото решение.
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
Без име
|
нерегистриран
19 март 2016, 19:39
0
0
До "4" - всички, свързали се със съда, до момента са записани за участие- за справка, виж сайта на СРС, раздел "Децата и съда", подраздел "Графици". Както се вижда, дори злобата на хората, не може да спре децата, които искат да се научат на уважение към съдебната система.
6
Очевидно
|
нерегистриран
12 март 2016, 07:03
7
0
Тази инициатива и нейната реализация има само положителни аспекти. Тя е добра, колкото невинни са децата.
Оплюването й разкрива изключителна злоба, тесногръдие и лошотия у този, който се упражнява върху участващите в нея.
Хвала на провелите я и жалко за плюещите!
5
|
нерегистриран
11 март 2016, 20:22
6
0
Не е имало подбор, а инициатива на съдията Езекиева, която е намерила тези третокласници, желаещи да видят какво се случва в съда. Всички деца, които желаят да участват в такъв симулиран процес, могат да се свържат със съда. И по-малки, и по-големи ученици. Кажете, че искате да дойдат вашите деца, пък да видим дали е по връзкарска линия
4
|
нерегистриран
09 март 2016, 13:54
0
-13
А как подбраха децата - все на магистрати и наши хора ли са?! Зер отсега им се пазят местата за конкурсите...
3
|
нерегистриран
09 март 2016, 12:37
5
0
Ама на съдията Езекиева така й отива. С много благородно излъчване е. Според мен, трябваше да има репортаж по тв, или да измислят "Съдебен спор", който да е с участие на деца, на мен би ми било супер интересно.
2
|
нерегистриран
09 март 2016, 12:27
10
0
Страхотни млади човеци - деца, съдии и юристи. Поздравления за организаторите, участниците,както и за председателя на СРС съдия Лалов, не е лесно да отделиш време, внимание и ресурс в претоварения от работа и нерви съд. Гордея се с вас!
1
Само така!
|
нерегистриран
09 март 2016, 08:49
13
0
Това е верният път! Възпитаването на правна култура и адекватно отношение към институциите ще формира младите хора да знаят кой за какво отговаря и какви функции има. В противен случай ще трябва да оставим на ЦвЦв, ББ, Радановци и сие и на медиите бухалки да деформират съзнанието на младото поколение.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно