Петчленка на ВАС върна делото за оставката на Петьо Петров заради нарушена процедура
Тричленният състав на съда не уведомил по надлежния ред за своето решение бившия следовател
Петчленка на ВАС върна делото за оставката на Петьо Петров заради нарушена процедура

Петчленен състав на Върховния административен съд прекрати делото за освобождаването на Петьо Петров заради процедурно нарушение - тричленният състав на ВАС не бил изпратил на бившия следовател и на Висшия съдебен съвет своето решение, с което отмени решението на ВСС да приеме оставката му.

"Първоинстанционното решение е неблагоприятно за настоящия ответник Петьо Велков Петров. Настоящият петчленен състав установява, че тричленният състав на ВАС не е изпълнил надлежно процедурата по връчване на решението на първоинстанционния съд и връчване на препис от касационната жалба. В случая не може да намери приложение чл. 41 от ГПК, тъй като на адреса, Петьо Петров никога не е бил призоваван редовно по делото. Това означава, че настоящото производство неправилно е образувано пред петчленен състав, което не може да бъде санирано в тази фаза на процеса. Каквото и решение да постанови настоящия петчленен състав, ще бъде при допуснато съществено процесуално нарушение, поради нарушено право на защита и участие в процеса на тази страна", изтъква петчленният състав на ВАС - с председател Георги Чолаков и членове Любомира Мотова (докладчик), Светлана Йонкова, Галя Костова и Таня Радкова.

Оставката на Петьо Петров беше гласувана от ВСС на 29 април 2015 г. Министърът на правосъдието обжалва решението, тъй като междувременно бе внесъл предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу него след окончателното решение на ВКС по делото за подкуп срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов.

Първата инстанция на ВАС по казуса (тричленен състав с председател и докладчик  Александър Еленков и членове Атанаска Дишева и Тодор Тодоров), обяви, че ВСС е бил длъжен да изчака с решението си за освобождаването на Петров от системата, докато съдът окончателно не се произнесе по жалбата на министъра на правосъдието срещу отказа на съвета да образува дисциплинарно производство срещу следователя (в този случай ВАС отмени решението на съвета и в момента има висяща дисциплинарка срещу Петров). Решението на тричленката от 11 януари 2016 г. обаче беше обжалвано от ВСС и така казусът стигна до втората инстанция.

На заседанието на петчленния състав на ВАС, проведено на 19 май, прокурорът по делото Македонка Поповска заяви, че съветът не е трябвало да освобождава Петьо Петров, а решението на първата инстанция е правилно.

"Обосновано, с установените при анализа фактически и правни обстоятелства, тричленният състав на ВАС е приел, че не са били налице материалноправните предпоставки за освобождаване на магистрата от длъжност, на основание чл. 165, ал. 1, т. 2 от Закона за съдебната власт", заявява прокурор Поповска. Тя посочва, че жалбата на министъра на правосъдието срещу отказа на съвета да образува дисциплинарка срещу Петров е била процесуална пречка оставката му да бъде приета. ВСС отказа да започне дисциплинарно производство срещу Петров на 9 април 2015 г., а жалбата на министъра - тогава Христо Иванов, беше подадена на 23 април 2015 г. Окончателното решение на съвета, с което е гласувана оставката, беше взето 6 дни по-късно - на 29 април 2015 г.

Едва на 17 март т.г. ВСС изпълни решенията на ВАС, в които се казваше, че съветът трява да образува дисциплинарно производство срещу Петьо Петров. Но то е спряно до приключване на делото за оставката му.

От протокола от заседанието на ВАС от 29 септември става ясно, че Петьо Петров многократно не е открит на установен по делото постоянен адрес. А решението на тричленния състав на ВАС е било пратено именно на този адрес. От протокола се разбира, че "съобщението е върнато в цялост с отбелязване от призовкаря, че адресът е посетен три пъти и са оставяни съобщения на входната врата на блока, но книжата не са потърсени".

"Първоинстанционният съд с разпореждане от 22.02.2016 г., без правно основание е приел, че е налице редовно връчване на решението, да се приложи в цялост към делото, като е приел, че по този начин е изпълнена процедурата по връчване на решението. Срещу така постановеното решение е депозирана касационна жалба от Висшия съдебен съвет. Препис от тази касационна жалба е изпратена до заинтересованата страна Петьо Петров на същия адрес. Това съобщение отново е върнато в цялост с отбелязване, че е търсен три пъти, оставяни са съобщения на входната врата на кооперацията, но книжата не са потърсени", изтъква петчленният състав, според който решението на тричленния състав да приеме, че съобщението е връчено редовно не е правилно.

Заради това прекратява делото, изпраща го на тричленен състав на ВАС, който надлежно да изпълни процедурата по връчване на решението на Петьо Петров. След като това бъде изпълнено и след изтичане на всички процесуални срокове по евентуално обжалване на първоинстанционното решение, делото трябва да бъде изпратено отново на петчленния състав, който вече да се произнесе по касационната жалба на ВСС.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
19
bit.com - online с Ченалова за престъпленията на Цацаров
|
нерегистриран
10 октомври 2016, 12:36
1
-2
До коментар [#18] от "Докога ще търпим престъпленията на главния прокурор?":
Вижте и четете bivol.bg
питайте ВСС
18
Докога ще търпим престъпленията на главния прокурор?
|
нерегистриран
10 октомври 2016, 12:30
4
-2
Вижте и четете bivol.bg
питайте ВСС
17
Смешно отделение
|
нерегистриран
10 октомври 2016, 08:32
2
0
пак стана за смях.
16
*************************************************
|
нерегистриран
09 октомври 2016, 22:08
6
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15
info
|
нерегистриран
08 октомври 2016, 01:42
9
0
Владимира Янева: А журналистите направо беше нещо страшно, аз понеже нали не ходя на Съвета и те вече ще се изпотрепят. Венелина хиляда пъти ме е търсила, аз понеже най-накрая й се обадих. Викам: обаждам ти се не като на журналист, а като на приятел..

Румяна Ченалова: Виж сега как те усеща тя, че страдаш и стои до тебе, виждаш ли?

Янева: Милото (вероятно репликата на Ченалова е за кучето, а не за Венелина б.ред.). Викам обаждам ти се да знаеш не като на журналист, затова не ме питай нищо, обаждам ти се като на приятел, щото тя ми вика нали ква подкрепа там, тя ме е търсила сто пъти аз не и вдигам, и накрая тя ми писала някакъв СМС: „Имаш ли нужда от подкрепа, какво да пускам?“ Викам, ако искаш пусни само, че съм депозирала писмено становище и няма да ходя. Ивайло Крачунов хиляда пъти сутринта ми звъня, аз не съм му вдигнала. И така.

Ченалова: Пише, че не си се явила

Янева: И че съм депозирала становище

Ченалова: Да. И пише: Оттук-нататък могат да вземат две решения. Да отложат за следващо заседание и отново да те поканят, или да гласуват отстраняването. Това е Нова Нюз. Друго няма.

Янева: А защо искат да ме канят тия хора? Аз не искам да ходя.

Мондешки: Това е като народния процес.

Ченалова: Не знаят какво да правят, объркани са, притеснени*…

Янева развива аргументите си, че е дала писмени обяснения за всичко – „срокове, обекти електронния регистър“, като това било класифицирана информация. „И който има допуск той да си чете преписката“.В края на този епизод се разбира, че адв. Мондешки е бил информиран от Янева за развитието в малките часове на предишния ден, към 1 часа на „другия телефон“.

„Е това беше върха, просто. Е това беше върха…“, въздиша той

Чуйте записа тук:

Audio Player
Сваляне на файл
Чуйте обработен срещу шум звуков файл тук:

Audio Player
00:0000:00Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.


Плътните връзки и обвързаности на висши магистрати с медийни магнати, които прозират в записите по #Яневагейт, обясняват до голяма степен медийното затъмнение и поръчковите публикации, свързани с този най-голям скандал, разкриващ тежката корупция и недопустими зависимости в политическата ни и съдебна системи в новата история на страната. Подобна практика за поръчки и договорки за медийна политика, нареди България на позорното 113-то място в световната класация на RSF по Свобода на словото и медиите.

В следващия епизод от #Яневагейт чуйте: #КОЙ е събирал пари за спасяването на Владимира Янева, на #КОГО е трябвало да плати и най-вече #ЗАЩО.

В друг запис, публикуван в първия сезон от Яневагейт съдийката разкрива още, че по време на заседанието на ВСС е получила обаждане и от шефа на ВАС Георги Колев:“Днеска (19 февруари-бел.ред.) става, че те (ВСС-бел.ред.) се изпокарват зверски (за мен). Решават, че трябва да ме изслушат, процедура, която никъде под слънцето я няма. Вътре става едно гъмжило. Жоро Колев ми се обажда (явно по време на заседанието-бел.ред) и казва: Тука хората не искат да те отстраняват. Обаче, казва, аз съм много притеснен. Защото, казва, главният прокурор, ако не те отстраним, ще те привлече като обвиняема.“.
14
info
|
нерегистриран
08 октомври 2016, 01:41
3
0
Венелина към Янева: "Имаш ли нужда от подкрепа, какво да пускам?"

октомври 3, 2016

Биволъ

Журналистката „Венелина“ е била в особено топли отношения с Владимира Янева. Когато на 19 февруари 2015 г. ВСС решава да я призове по делото „Червеи“ Венелина звъняла „стотици пъти“ и пратила СМС с предложение за медийна подкрепа. Ивайло Крачунов, тогава гл. редактор на сайта ПИК също звънял „хиляда пъти“ на Янева. Това става ясно от поредния епизод от #Яневагейт – записи на разговори между съдийките Владимира Янева, Румяна Ченалова и адв. Момчил Мондешки.

Най-известната „Венелина“ сред журналистите е главният редактор на в. „24 часа“ Венелина Гочева. Проверка в архивите на вестника показва, че там се публикуват позитивни и дори „адверториални“ статии както за Янева, така и за адв. Момчил Мондешки. Последният се рекламира там като специалист по делото „Белведере“, заради което френският посланик отвори темата за „гнилите ябълки“ в съдебната система.

Както „24 часа“, така и „ПИК“ имат репутацията, че защитават статуквото и т.нар. Модел #КОЙ, за един от чиито аватари се считаше и шефката на СГС Владимира Янева. Градската съдийка в миналото беше особено приближена с Цветан Цветанов и самата тя твърди, че се познавала отблизо с Бойко Борисов. С времето обаче ситуацията се променила и лично премиерът наредил тя да бъде „опраскана“, стана ясно от предишните публикувани разговори. В нейна полза се намесил и „Делян“, но това не било достатъчно, за да умилостиви „Бойко“.

В тази комплицирана ситуация подакващите медии контролирани от Делян Пеевски изпаднаха в когнитивен дисонанс. Без да посмеят да нападат директно Янева, те не смееха и особено да я защитават, за да не си навлекат премиерския гняв.

„В съда е ад, нали? В съда е ад.“ – така коментира адв. Момчил Мондешки ситуацията в Софийски градски съд в деня преди Владимира Янева да бъде „опраскана“.
Янева се впуска отново в разказ за събитията, предшествали нейното отстраняване, които бяха подробно коментирани в серията от записи от първия сезон на Яневагейт (виж тук, тук и тук).

Съдийката описва на присъстващите Румяна Ченалова и Момчил Мондешки графика си за съдбовния ден, когато „опраскването“ се конкретизира и тя беше привикана пред ВСС да дава обяснения заради делото „Червеи“. Тя имала безоблачни планове да отиде да празнува рождения си ден в Солун:

И сутринта си бях направила час при фризьор. И мислех само да мина да подпиша СРС-та и да свърша квот’ има и да ви видя вас и после да ходя да си оправям багажа и да пътувам. И вече като стана тоя калабалък… Щото той главният прокурор ми звънна снощи много късно. То беше към 7-8 часа, той беше още в работата, той ми звънна от вътрешния. И вече като видях целия калабалък…

Пред Етичната комисия на ВСС Сотир Цацаров категорично отрече да е говорил с Янева по повод на нейното предстоящо отстраняване, което би било недопустима търговия с влияние. Висшите магистрати обаче отказаха да проверяват разпечатките от вътрешната централа на Съдебната палата дали е имало позвъняване от кабинета на Сотир Цацаров на телефона на Янева.

След като научила лично от главния прокурор, че ще бъде на прицел, тя анулирала пътуването до Солун. Не пропуснала да отиде на фризьор и след това се отбила в съда, за да си вземе от куриер поканата от ВСС за изслушване. Там Янева написала набързо становище, пратила го във ВСС и казала на колегите си, че няма да се яви. Не става ясно дали е успяла да разпише и СРС-та.
13
info
|
нерегистриран
08 октомври 2016, 01:37
3
0
Транскрипция:

Владимира Янева: Обаче днеска какво става. Днеска става, че те се изпокарват зверски. Решават, че трябва да ме изслушат, процедура, която никъде под слънцето я няма. Вътре става едно гъмжило.

Жоро Колев ми се обажда и казва: Тука хората не искат да те отстраняват. Обаче, казва, аз съм много притеснен. Защото, казва, главният прокурор, ако не те отстраним, ще те привлече като обвиняема.

И тогава вече, нали знаеш по закон, е задължително да ме отстранят. Защото 230 от ЗСВ казва, (ако си привлечена е императивно), ако е образувано срещу тебе – може, ал. 2, ал. 1 ако си привлечен – следва. И той казва: Не знам дали не е по-добре да те отстраним. И аз му казах: Жоро, действай, сговаряй ги хората, по-добре да ме отстранят. Просто да се свърши тва нещо.

Или най-много, ако не ме отстранят, утре сутринта да отида да си напиша оставката и да я подам.

Румяна Ченалова: Добре де, защо, аз това не разбирам, може ли така да ти пише и да ти праща сигнали и…

Владимира Янева: Не знам… не мога да ти кажа, не знам.

Владимира Янева: Ти много добре знаеш, че Жоро и Бойко се познават и Жоро винаги може да го пита Бойко.
С тая разлика, обаче, Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал.

Мъж: Красота.

Владимира Янева: Жоро вика: Аз му звънях няколко пъти, той не ми вдига.

Такива действия на шефа на ВАС биха представлявали грубо нарушаване на Етичния кодекс на магистратите. Биволъ потърси Георги Колев за коментар.

Георги Колев: „Това е абсолютно невярно.“

„Само това е моят коментар“ – каза шефът на ВАС. „Разбира се, познавам Владимира Янева, не мисля, че се нуждае от каквито и да е съвети, тя знае как да се държи и какво да прави. Премиера не съм го търсил по този въпрос. В никакъв случай. И въобще не сме разговаряли на тази тема.“

Румяна Ченалова не отрече, че се е срещала и разговаряла с Владимира Янева, но отказа да даде подробности. „Не бих искала да правя каквито и да било коментари“ – заяви тя по телефона.

Владимира Янева затвори телефона след като журналист от Биволъ се представи и дори не изслуша повода за обаждането.

Бившата „семейна приятелка“ на Цветан Цветанов, близка до Георги Колев и до „кадровика“ Делян Пеевски беше избрана за шеф на ключовия Софийски градски съд въпреки данните за конфликт на интереси и облагодетелстване на нейното семейство от работата й като магистрат, за което писа и Биволъ (виж тук и тук).

Дълго време Янева беше предпазвана и обгрижвана от лобитата във ВСС. Тя не беше санкционирана въпреки шумните скандали със случайното разпределение на делата в СГС, протестите на съдиите. Дори след скандала „Белведере“, по повод на който френският посланик каза, че в българската съдебна система има „гнили ябълки“, Янева остана на поста си.

Решаващи за съдбата на Янева се оказаха аферата „Червеи“ и премиерския гняв след като Цветан Цветанов се сдоби с присъда. На 12 февруари Брюксел Бойко Борисов заяви, че ако Цветанов трябва да лежи 4 години, то виновните за „Червеи“ заслужават 400 години затвор. Той поименно посочи Янева и каза, че тя трябва да си понесе отговорността.

Интервенцията на премиера предизвика реакция на Съюза на съдиите, който излезе с принципна позиция срещу намесата на изпълнителната в съдебната власт. В този аспект трябва да се разглеждат и действията на Георги Колев, който според Янева е правил опити да се договори с премиера, за да обърне вота във Висшия съдебен съвет.

Председателят на ВАС Георги Колев стана обект на едно от първите разследвания на Биволъ от преди пет години, когато сайтът ни разкри, че неговата съпруга се е сдобила с голямо количество имоти, които Колев пропуснал да декларира. Тези факти не попречиха за избора на бившия възпитаник на милиционерската школа в Симеоново на най-високия пост в административния съд.
12
info
|
нерегистриран
08 октомври 2016, 01:35
4
0
Шефът на ВАС съветвал Владимира Янева, "сговарял" ВСС и звънял на премиера

ноември 3, 2015Биволъ

Лобита, интриги, тайни завери, сговори, натиск и подмазване на властта, груби нарушения на Етичния кодекс на магистратите и дори на Наказателния кодекс изплуват от записи на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова, изтекли в платформата за анонимно споделяне Balkanleaks.

В серия от публикации Биволъ ще обнародва тези записи, които вдигат завесата над мрачното задкулисие на българската съдебна система. Картината, както се досещахме, е грозна. Оказва се, че институционалното разделение на властите, независимостта на съдебната система, процедурите, правилата и законността са само привидност „за пред Брюксел“. Зад тази завеса на привидността кипи безмилостна борба за власт и влияние, вихрят се низки страсти. Това е моделът #КОЙ в цялата му красота.

Разговорите, които Биволъ публикува съвпадат със събития от обективната действителност, което потвърждава тяхната автентичност. От тях се вижда, че по висящи разследвания е текла неофициална комуникация между представители на различни власти. Висши магистрати и членове на ВСС са правели опити за въздействие на колегите си с оглед „чадъросването“ на близък магистрат.

Действията на замесените в скандала магистрати могат да съставляват не само нарушение на Етичния кодекс на българските магистрати, но и на Наказателния кодекс.

Спасяването на родник Янева

Отстраняването на шефа на СГС Владимира Янева в разгара на аферата „Червеи“ се случи на 19 февруари 2015 г. след паметно заседание на ВСС. Искането за отстраняване беше внесено от главния прокурор Сотир Цацаров и мотивирано с досъдебно производство срещу Янева за незаконно удължаване на СРС-та по „Червеи“. Съдебната власт изпадна в ступор. Най-напред ВСС реши да изслуша Янева, каквато процедура не съществува изобщо. След това шефът на ВАС Георги Колев предложи Янева да бъде отстранена като шеф на СГС, но не и като съдия. В крайна сметка ВСС гласува да отстрани Янева.

В разговор с Румяна Ченалова, проведен в същия ден, Владимира Янева коментира тези събития и разкрива, че Георги Колев е положил всички усилия да я предпази. Според Янева, Колев и е разказвал по телефона какво се случва във ВСС, давал е съвети и дори се е опитвал да се свърже по телефона с Бойко Борисов. Премиерът обаче „не му вдигнал“.
11
info
|
нерегистриран
08 октомври 2016, 01:27
7
0
(Бъдещият) председател на ВАС Георги Колев се сдобил с над 30 имота за две години

ноември 3, 2010
Биволъ

Тази седмица, Георги Колев беше предложен от 17 члена на ВСС за председател на Върховния административен съд. Точно толкова гласа са нужни, за да бъде избран на поста. Безпрецедентното предложение има за цел да покаже, че няма смисъл от други кандидати и, че изборът е предрешен. Очаква се Колев да бъде избран на този пост следващата седмица. Това ще бъде вторият голям скок в кариерата му след като беше избран за председател на градския съд само преди две години.

Колев е бивш служител на МВР, следовател и прокурор. Кариерата му излита нагоре след като неговият ловен другар Антон Станков става правосъден министър. В съдебната система се коментира, че освен в ловното дело, двамата са посветени и в тайните на масонството. Покрай Антон Станков, Георги Колев влиза в близки отношения със сивия кардинал на съдебната система – зам.-председателя на ВАС Венета Марковска. Колев е близък с шефа на ГДБОП Станимир Флоров, с вътрешния министър Цветан Цветанов, както и с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Именно тандемът Марковска-Станков помага на съпругата на Колев да стане нотариус в София. През 2004 г. тя е нотариус в Сливница, защото не успява да се класира за място в София. През 2005 г. обаче, използвайки вратичка в закона, Антон Станков я мести на работа в столицата. Заповедта му е обжалвана от Нотариалната камара с мотив, че се заобикаля закона. Неин адвокат е Румен Еленски, който защитаваше пред ВАС Ахмед Доган и беше адвокат на Веселин Пенгезов след скандалния му избор за шеф на апелативния съд.

На първа инстанция докладчик е бъдещата членка на ВСС Сребрина Христова, която отхвърля жалбата на Нотариалната камара. По-късно решението е потвърдено и от 5-членен състав, председателстван лично от Венета Марковска.

След като е избрана за нотариус в София, Нели Русева става изключително доходоносен нотариус. За 2006 г. и 2009 г. тя декларира съответно 95 хил. лв. и 205 хил. лв. Интересното в случая е, че въпреки изискванията на Закона за ДДС, Русева не е регистрирана по ДДС. Регистрация се изисква за доход над 50 хил. лв.

Харесва ли Ви статията?
Само срещу няколко лева месечно можете да гарантирате съществуването на независима разследваща журналистика.
Кликнете тук и станете абонат на Биволъ с Данъкъ "Биволъ"!


Bivol Tax

Данъкъ "Биволъ"
Абонамент


Явно окрилена от доходите като нотариус, Русева започва през февруари миналата година да купува земи в родния си град Твърдица. Справка в имотния регистър показва, че тя купува земи почти всеки месец, като последната земя там е купена в края на август. Общата площ на закупените терени е 60530 кв. м., а общата стойност на сделките – 8585 лева. Интересното в случая е, че тези факти силно се разминават с декларираното от Колев пред Сметната палата. За миналата 2009 г., той е написал само, че съпругата му е придобила 64 кв. м. в Твърдица на цена от 8000 лв., а двамата заедно са заменили 2500 кв. м. безвъзмездно. Интересно как тези разминавания са проспани от Сметната палата. Да си припомним, че именно заради разминаване между декларираното и придобитото имущество, прокуратурата образува дело срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина.

Според цените в интернет един кв. м. земя в района на град Твърдица струва около 10 евро. Нотариус Русева е успяла обаче да си напазарува в района, който е изключително подходящ за изграждането на фотоволтаични централи и туристическа дейност (земята е в Твърдишкия балкан) за цена от само 14 стотинки на квадрат.
10
Ха
|
нерегистриран
07 октомври 2016, 18:21
14
0
До коментар [#6] от "нерегистриран":
Управлението на системата, както и на държавата са в ръцете на престъпници.Докато не им отхвърчат главите,ще останем най-бедната държава в Европа.
Главите не падат сами.Трябва някой да ги отреже.Само с "лайкове" ще е трудно и ще продължи 500 години това "съжителство".Ние сме свикнали, ще изтърпим пак.:)
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно