Съдът поиска нова експертиза по делото срещу Огнян Донев
Съдът поиска нова експертиза по делото срещу Огнян Донев

Три експертизи бяха приети от Софийския градски съд (СГС) днес по делото срещу бившия председател на КРИБ и настоящ изпълнителен директор на "Софарма" Огнян Донев и срещу финансовия директор на фирмата Борис Борисов, съобщава "Дневник". Съдът обаче прецени, че има нужда от нова експертна оценка, тъй като има още въпроси, на които трябва да се отговори. Прокуратурата се учуди на това, че съдът не е разбрал какво казват двете изследвания. По тази причина делото беше отложено за 13 декември, когато освен новата експертиза ще бъде изслушано едно от деветте призовани за последното заседание вещи лица, което не се яви, защото е в чужбина.

Двамата са подсъдими за укриване на данъци. Процесът срещу тях се води по съкратена процедура, по искане на защитата. При нея могат да не се разпитват всички свидетели в съдебна зала, а да се ползват показанията им от досъдебното производство, за да се осигури бързина на процеса.

Обвинението срещу Донев е за това, че като "директор на "Елфарма" АД не е декларирал в годишната си данъчна декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) увеличение на годишния финансов резултат от 418 млн. лв". Прокуратурата смята, че Донев и Борисов - като директор на "Телсо" АД, са укрили данък печалба, защото не са платили данък върху реалната пазарна цена, а върху цената на блоковия сегмент. Тезата на обвинението е, че данъци е трябвало да бъдат платени върху пазарната цена на акциите, а не върху цената на блоковия сегмент. Става въпрос за транзакции от 2006 г., когато за сделки на официалния борсов пазар не са се дължали данъци.

В същото време Националната агенция за приходите извърши множество данъчни ревизии на Донев и неговите фирми, но не откри да има невнесени данъци. Сключването на сделки на блоковия сегмент е ежедневна практика на фондовата борса, но до момента не е имало обвинение по подобен казус. Обвинителният акт срещу Донев и Борисов беше внесен няколко седмици след като бизнесменът заведе дело срещу държавното обвинение заради прекратените разследвания, по които е бил неоснователно обвинен.

Първото експертно заключение, което бе прочетено в съдебната зала, изследва два варианта за това дали подсъдимите са дължали данък за сделки пред 2006 и 2008 г. Според едното няма неотчетени и недекларирани приходи, ако сделките с акции на "Софарма" АД, са били сключени с лица, несвързани с двете фирми. Ако са сключени с лица, свързани с фирмите дължимият корпоративен данък за сделките се равнява на близо 30 млн. лв. Експертите обаче не са изследвали дали сделките са сключени със свързани на "Елфарма" АД и "Телсо" АД лица. Освен това вещите лица са счетоводители и не се ангажираха с въпроса за разликата между борсова и извънборсова сделка. В съдебната зала стана известно още, че са използвали информация за цената на акциите от фондовата борса, а приемат сделката сключена на нерегулирания пазар.

След разпита на вещите лица, адвокатът на Огнян Донев - Ина Лулчева, заяви, че експертното заключение е компетентно, но не отговаря на основните въпроси по делото - за евентуалната дължима цена на нерегулирания пазар, както и за дължимия след това данък.

Втората експертиза е приела, че сделките са сключени със свързани на двете фирми лица. Според нейното заключение Донев и Борисов е трябвало да платят близо 70 млн. лв. Експертите обаче не са изследвали свързаността, а са се позовали на данни от разследването. Освен това експертите обясниха, че когато сделката е сключена със свързани с фирмата лица, то тя трябва да бъде сключена по пазарна цена, както е на фондовата борса.

Разликата между борсова сделка и такава на нерегламентиран пазар е, че при първата се сключва със случайно избрани купувачи на определена според търсенето и предлагането цена, а с блоков сегмент това става с конкретен купувач на предварително уговорена цена.

Процесът се гледа за втори път на първа инстанция, след като в края на миналата година Софийският апелативен съд (САС) отмени определение на СГС, с което то бе прекратено и случаят бе върнат на прокуратурата.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
|
нерегистриран
12 октомври 2016, 00:26
4
0
Най-обичам, когато вещите лица се позовават на данни от разследването, сиреч наготово. При това положение не разбирам защо колегата Лулчева е приела заключението за "компетентно"?
6
Лъчи
|
нерегистриран
12 октомври 2016, 00:17
2
-2
Оги ще поолекне мъничко и ще бъде чист на сълза,да!

Така ги виждам нещата на последна инстанция.
5
тъпоумен
|
нерегистриран
11 октомври 2016, 23:55
2
-3
До коментар [#2] от "нерегистриран":
Пък на мен ми мирише на напън на поредния съдия от СГС да "оправи" нещата с оглед защитата на този невинен човек.Все пак има "фактори" влияещи на кариерното развитие на съдиите , особено в този "съд" и те водят към една определена кантора , която дърпа конците и на доста хора към ВСС.Тревата в центъра /около съдебната палата и синагогата/отдавна свърши и вече няма какво да се пасе!

Самата истина!
4
|
нерегистриран
11 октомври 2016, 18:00
4
-3
Мирише на кинти...
3
|
нерегистриран
11 октомври 2016, 15:18
6
-2
Не правиш разлика между невинен и далавераджия. Човека е далавераджия, но не всяка далавера е и престъпление
2
|
нерегистриран
11 октомври 2016, 14:58
9
-6
Пък на мен ми мирише на напън на поредния съдия от СГС да "оправи" нещата с оглед защитата на този невинен човек.Все пак има "фактори" влияещи на кариерното развитие на съдиите , особено в този "съд" и те водят към една определена кантора , която дърпа конците и на доста хора към ВСС.Тревата в центъра /около съдебната палата и синагогата/отдавна свърши и вече няма какво да се пасе!
1
|
нерегистриран
11 октомври 2016, 12:31
4
-4
Тука що ми мирише на несъставомерност на деянието и бъдещо осъждане по ЗОДОВ за доста голяма сума
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно