"Лицето" на ВСС Димитър Узунов:
Не съм човек на Борисов или на когото и да било, а на закона*
Не съм човек на Борисов или на когото и да било, а на закона*

Г-н Узунов, какво би ви накарало да подадете оставка като представляващ ВСС?

Две са нещата, които биха ме накарали да подам оставка като представляващ - ако се ползвам с недоверието на колегите си и ако корупцията е превзела Висшия съдебен съвет. Отдавна съм наясно, че когато заемаш изборна длъжност в съдебната система, оставката е не по-маловажен инструмент от избора, защото чрез нея можеш да запазиш доверието на колегите, които са те избрали. Но няма да направя удоволствие на Панов и Калпакчиев, които работят под диригентската палка на хора като доц. Таков и бившия министър Христо Иванов.

Кои колеги определихте за среща с европрокурорите, че съдия №1 Лозан Панов и колегата ви в съвета Калин Калпакчиев настояват да напуснете поста си?

На 29 септември във ВСС е постъпило писмо от Министерството на правосъдието да определя кои от нас да се срещнат с евроекспертите, които извършват анализ на прокуратурата. Аз получих писмото на следващия ден, 30 септември. Срокът за определяне на колегите от съвета бе 30 септември, т.е. същия ден. Заради краткия срок сам определих колегите, които да се срещнат с евроекспертите. Определих, абстрахирайки се от наличието на групи и лагери във ВСС и ръководейки се от професионалните качества и опит.

Посочих Светла Петкова - най-възрастната измежду членовете на съвета, бивш съдия във Върховния административен съд, понеже е с изключително богат опит като съдия и административен ръководител. Учила е на занаят абсолютно всички членове на ВСС.

Определих Милка Итова, бивш съдия в Софийския градски съд и председател на комисията по предложенията и атестирането към съвета в продължение на четири години. Тя създаде и организира тази комисия, тя е най-подготвена по въпросите за кадровото израстване на магистратите.

Посочих още Даниела Костова, бивш съдия в окръжния съд във Варна и заместник-председател на комисията по професионална етика и превенция на корупцията към съвета в продължение на четири години. Сега тя оглавява етичната комисия към Съдийската колегия.

Определих също Галя Георгиева, бивш съдия в апелативния съд в Пловдив, председател на дисциплинарната комисия към ВСС. Измежду колегите в съвета тя е предложила най-много дисциплинарни производства срещу провинили се магистрати. Това бяха мотивите ми, въз основа на които определих колегите съдии от ВСС.

Кои прокурори от ВСС определихте да разговарят с евроекспертите и с какви аргументи?

От прокурорите определих Румен Боев, бивш обвинител в апелативната прокуратура в Пловдив, с дългогодишен професионален опит като следовател и прокурор.

Посочих още Ясен Тодоров, председател на етичната комисия към съвета, и Румен Георгиев, който има огромен опит като следовател и е член на ВСС за втори път.

Определих и Васил Петров, бивш прокурор и дългогодишен адвокат с авторитет. Моето решение кои от колегите от ВСС да се срещнат с евроекспертите не е от особено значение, тъй като всеки един от колегите ми може да отиде на среща с тях.

Как ще продължи работата на ВСС с неспиращи скандали? Как се отразява това на съвета? Успява ли да си свърши работата?

Скандалите около работата на ВСС, разбира се, забавят, пречат на дейността на съвета. От тях има полза някой, който иска да създава проблеми в правосъдната система. Но въпреки това ВСС успява да върши работата си. Някои изкуствено провокират крамоли или по-точно определят рутинните работи на ВСС като скандали. Защото са свикнали да живеят в скандалите и да са техни модератори. Това за тях е постоянна цел и те се стремят безотказно да я постигнат, за да се чувстват значими.

Защо ви заподозряха като автор на SMS до премиера Бойко Борисов, след който той неочаквано пристигна във ВСС? Вие негов човек ли сте?

Защото съм един от най-неудобните членове на ВСС за Съюза на съдиите и за лобистките попълзновения в съдебната система Те никога няма да ми простят, че искам актуален регистър на членовете им, искам обществото да разбере колко са мъртвите магистратски души в техните списъци. За въпросния SMS получих извинение от Лозан Панов. Аз съм човек на закона и на никого другиго!

Защо името ви е сред магистратите, споменати в "Яневагейт" - изтеклите разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова?

"Яневагейт" е сапунен сериал, на поръчкови герои, а Ченалова е с прикрита биография. Аз няма от какво да се срамувам. Знам откъде съм тръгнал и как съм постигнал всичко в живота си дотук. Актьорите в "Ченаловагейт" не са случайно подбрани, но повече бих говорил, когато завършат всички епизоди на този безкраен махленски сериал.

Обсъждате ли често с Яне Янев проблемите на съдебната система? Неговата партия ви предложи за член на ВСС.

Дискусиите за проблемите на съдебната система не би било редно да са затворени само в самата система. Те трябва да се изговорят с всички значими личности, които са имали и имат публични позиции спрямо случващото се в съдебната власт.

Скоро не съм говорил с Янев, защото повече от 6 месеца имах лични проблеми - грижих се за майка ми, която беше тежко болна и почина, Бог да я прости. Но за да бъда напълно искрен, ще ви кажа, че се е случвало и с Янев, и с бившия конституционен съдия Георги Марков да дискутираме проблемите на съдебната система. Те са законодатели със завидна рутина и тяхната гледна точка е различна от клишетата, които обикновено чуваме за нашата система.

Упрекват ви за проблеми в работата на благоевградските съдилища. Съжалявате ли, че напуснахте районния съд в Сандански заради съвета?

Работата в съда в Сандански е много, много по-спокойна в сравнение със сегашната ми. Оставих отличен колектив, с много добри съдии и служители. Не съжалявам за избирането ми за член на Висшия съдебен съвет, тъй като работата в съдебната система трябва да се подобрява. Конкретен упрек към мен за дейността на съдилищата в моя съдебен район не съм чул.

В благоевградските съдилища проблеми няма. Има обаче засегнати и отстранени персони, чието его е пословично и те непрекъснато ровят, но задкулисно. Те нямат кураж, нямат достойнство публично да застанат с името си и затова ползват предимно подставени лица - като онзи адвокат, който беше забъркал мен, брат ми и снаха ми в една абсолютно измислена история. Да, в окръжния съд в Благоевград работят моят брат и неговата съпруга като съдии, но за разлика от съпругата на Калин Калпакчиев например те не израснаха в кариерите си по време на мандата ми.

* Интервюто е препечатано от в. "24 часа"

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
36
Пладнешки обир за 1000 000!
|
нерегистриран
19 октомври 2016, 08:52
9
-1
След тоя пладнешки обир за 1000000 лв,който закриляната от Вайбъра в Благоевград уреди на приятелката си от Белица, само с едно 8-кратно предазпределяне на дело и врътната за 2седмици несъстоятелност,с кои очи този има нахалството да стои и да говори пред хората при това по Пеефските медии??Кажи на двете банки,които изгоряха с 1 000 000 лв, че няма проблем и всичко е само" измислени номера на подставени лица",можеш ли,Узунов??Каква наглост и безсрамие!
35
Пълен цинизъм
|
нерегистриран
19 октомври 2016, 08:43
10
0
Понеже съм "човек на закона" като не ми харесва,няма да го спазвам!Пълен цинизъм!!!
34
Кукиша
|
нерегистриран
18 октомври 2016, 19:08
19
-3
Айде на ОСТАВЧИЦАТА и беж у най-топлия ни град!

Законът се изпълнява,а не се подминава или заобикаля.

Докъде го докарахте магистрати?

Лицемери да ви поучават и да ви кадруват,а никой освен Калин да не смее да им се опълчи.
33
стар съдия, дето го е срам да каже какво работи заради такива като Узунов
|
нерегистриран
18 октомври 2016, 18:42
20
-2
ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!
32
слуга
|
нерегистриран
18 октомври 2016, 18:11
21
-1
Изключително грозен слугинаж. Предизвиква отвращение.
31
1
|
нерегистриран
18 октомври 2016, 16:44
16
-2
ОСТАВКА
30
|
нерегистриран
18 октомври 2016, 16:20
23
-2
На тоя простотията не струи, а направо се излива като водопад.
29
|
нерегистриран
18 октомври 2016, 16:17
20
-2
Разбира се , че е човек на закона, само че закона на Пеевски.
28
ОСТАВКА!
|
нерегистриран
18 октомври 2016, 15:43
21
-2
ОСТАВКА!
27
Vanko
|
нерегистриран
18 октомври 2016, 15:01
23
-2
Лъжец ,роб,слуга !
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно