В обяснения пред САС
Владимира Янева призна, че може да е сбъркала за разрешени СРС, но не и умишлено
Владимира Янева призна, че може да е сбъркала за разрешени СРС, но не и умишлено

Бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева за пръв път присъства лично на делото "Червей", което започна днес в Софийския апелативен съд (САС). Преди началото на заседанието тя каза, че идва, за да може да даде обяснения, а отсъствието си от заседанията на първата инстанция обясни с притеснението от ситуацията, в която била поставена след обвиненията. "Това е последният процесуален момент, в който аз мога да изляза и да се защитя. Каквото и да ми коства това като мотивация да го направя", каза още Янева.

В обясненията си пред съда тя логично се концентрира основно в разяснения по единственото обвинение, по което беше призната за виновна и осъдена условно на година затвор. Става дума за разрешеното продължение на прилагане на СРС със 120 дни над допустимото по закон. Днес бившата шефка на СГС каза, че не е разполагала с информацията, от която да провери дали сроковете са спазени.

Според обвинението Янева е извършила продължавано престъпление, като на 12 септември 2013 г., 12 ноември 2013 г., 28 януари 2014 г. и 25 март 2014 г., два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на СРС в нарушение на закона. В обвинителния акт се казва, че разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" без тя да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.

Пред САС Янева обясни, че предимно тя се е занимавала с разрешаването на СРС и много по-рядко заместниците ѝ. При това положение всички искания за деня били събирани от служителя по сигурността и той ги докладвал около обяд, като нейно задължение е да се произнесе веднага. Тя разказа, че във всички случаи, за да направи преценка за разрешаване или отказ, е ползвала информация от справка на службите, в която за всяко СРС се описват срокове, в които вече е било експлоатирано; дали става дума за ново искане или за продължаване и т.н.

В конкретния случай, когато е давала разрешението за продължаване на използване на СРС от март 2014 г., тя каза, че в справката, която е получила, нямало отбелязване за януари и така нямала точна информация за срока, в който СРС са били експлоатирани до онзи момент.

"Мартенският доклад сочи за септемврийските и ноемврийски разрешения, но не сочи за януарското. Възможно е да е имало пропуски в нашата работа. Грешката ми обаче в никакъв случай не е била умишлено извършено престъпление", каза Янева.

След обясненията ѝ съдът беше решил да приключи делото и да започнат пледоариите, но адвокат Трендафил Трендафилов поиска това да стане в следващо заседание, за да може да подготви защитата след направените обяснения. След кратко съвещание съдебният състав прецени, че трябва да уважи искането и насрочи делото за 7 декември.

След заседанието адвокат Людмил Рангелов, който защитава другия подсъдим – бившия шеф на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов, коментира, че няма притеснения след обясненията на Янева. Тъй като тя каза, че не е получила нужната информация от справките към исканията за СРС, Рангелов добави, че тези справки не са документи, за които може да се търси отговорност за съставянето им.

 

   Съдия се отвел от делото


Непосредствено преди заседанието стана ясно, че член на съдебния състав се е отвел от делото, като за това съобщи подсъдимата Янева. Делото се гледа от съдиите Мария Митева, Владимир Астарджиев и Десислав Любомиров. Според сайта на САС в състава на съдия Митева е Алексей Трифонов, който обаче не беше в залата.

„Аз вярвам на всички съдии, тъй като считам, че когато съдиите изпълняват служебните си задължения са безпристрастни и се ръководят от доказателствата и от закона. Така, че нямам основания да не вярвам, на който и да било състав. Ако някой от състава не си вярва, поради някаква причина счита, че е предубеден, той би следвало да си направи отвод. Доколкото разбрах член на съдебния състав си е направил отвод и е изложил аргументи“, посочи Янева.

Бившата шефка на СГС отказа да коментира т.нар. скандал "Яневагейт", продължаващото изтичане на записи на разговори между нея, Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки, както и интервюто на последния пред в. "Труд". Янева заяви, че има досъдебно производство и ще говори само пред прокуратурата.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
14
НЕРЕГИСТИРАН
|
нерегистриран
10 ноември 2016, 09:41
13
-1
ЯНЕВА СВИРЕШЕ ПО СВИРКАТА НА ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА ОТ СЛУЖБИТЕ,И В ДРАСТИЧНО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА ДАВАШЕ СТОТИЦИ ПРЕСТЪПНИ С.Р.С ,НО Я ПРИКРИВАТ ОТ НБКСРС,НО ОНЗИ ОТ ГОРЕ ГЛЕДА И НЕ ПРОЩАВА.
13
Дрескод
|
нерегистриран
09 ноември 2016, 20:06
5
0
До коментар [#4] от "Стилист Капанoff":
Дрескод: Цялата в бяло, като за последно!


КОЙ ми завъди червейчетата? Ще кажа само на любимата прокуратура в която съм служила и за която лично ме предложи чичо Фичо!

ps. В затвора като провалената и корумпирана Килъри! Там ще попадне на хора и ще стане Човек!

12
ОД "Гном"
|
нерегистриран
09 ноември 2016, 19:59
8
-1
Червей и това си е то!

11
izy
|
нерегистриран
09 ноември 2016, 19:00
9
0
То за А.Трифонов се знае, че изпълнява поръчки на шефчето на Янева. Никва новина.
10
Rocco Siffredi
|
нерегистриран
09 ноември 2016, 16:40
16
-1
E како, не е лесно да те дават по телевизията след снимките на червена светлина, нали?9
Големият Брат гледа:
|
нерегистриран
09 ноември 2016, 16:28
17
-3
Двете каки и тримата глупаци:8
Ако можеха да говорят?
|
нерегистриран
09 ноември 2016, 16:25
16
-2
Била проговорила .. Милче, Митко .. времето в Сандански е СУПЕР! Малко педерстко си пада иначе, а?

7
Прокурор
|
нерегистриран
09 ноември 2016, 16:20
13
-3
До коментар [#6] от "Адвокат ":
А пък аз мисля, че ще я оправдаят!
Аз пък мисля, че истинските присъди у нас ... не ги раздава т.нар. български съд! А?6
Адвокат
|
нерегистриран
09 ноември 2016, 16:10
10
-3
А пък аз мисля, че ще я оправдаят!
5
*
|
нерегистриран
09 ноември 2016, 16:05
5
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно