Без обявени мотиви
Управителният съвет на НИП предпочете кандидат с по-слаби резултати за преподавател
Управителният съвет на НИП предпочете кандидат с по-слаби резултати за преподавател

С 4 на 3 гласа Управителният съвет на Националния институт на правосъдието е отхвърлил класиралия се на първо място в конкурса за постоянен преподавател по наказателно право и процес Петко Петков и е предпочел този, който е бил на втора позиция. Това става ясно от съобщение на НИП до медиите. От него не се разбират какви са били мотивите на УС да отхвърли кандидатурата на Петков, въпреки че той е бил оценен най-високо - получил е 98.4 точки, а класиралата се на втора позиция Полина Величкова - със 79.6 точки. Освен това е изписал и всичките си дела.

Заседанието на УС на НИП се е провело в петък. Отсъствали са министърът на правосъдието Екатерина Захариева, председателят на ВАС Георги Колев и членът на Прокурорската колегия на ВСС Незабравка Стоева. Петков е бил подкрепен от председателя на ВКС Лозан Панов и от декана на ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Сашо Пенов, който е гласувал и от името на Захариева, която го е била упълномощила за това. Против Петков са гласували главният прокурор Сотир Цацаров и членът на Съдийската колегия на ВСС Мария Кузманова. Цацаров е гласувал и вместо Незабравка Стоева, а Кузманова – и за Георги Колев.

Тъй като по темата се появиха публикации в медиите, от НИП разпространиха и съобщение, в което се обяснява стъпка по стъпка цялата процедура за подбор на постоянни преподаватели на кандидатите за младши съдии.

На 7 юли е открита процедурата за избор на постоянни преподаватели по наказателно право и процес и по гражданско право и процес за провеждане на задължителното първоначално обучение на кандидатите за младши съдии.

В указания срок общо четирима съдии са подали заявление за постоянни преподаватели - по двама в двете дисциплини. Това са Бонка Янкова от ОС-Търговище и Петко Петков от СРС - по наказателно право и Атанас Иванов от РС-Благоевград и Петя Стоянова от СРС - по гражданско право.

Със заповед на директора на НИП били сформирани две комисии за подбор на преподавателите. В тази по наказателно право били Нели Маданска (зам.-директор на НИП и председател на комисията), Павлина Панова (зам.-председател на ВКС), Ружена Керанова, Галина Захарова и Лада Паунова (съдии във ВКС). В другата по гражданско право участвали Нели Маданска, Красимир Влахов (зам.-председател на ВКС), Тотка Калчева, Светлана Калинова и Камелия Маринова (съдии от ВКС).

"Съгласно изискванията на чл. 17 и следващите от Вътрешните правила за организацията и реда на учебната дейност, подбора и възнаграждението на преподавателите в НИП, за постоянни преподаватели могат да бъдат съдии, прокурори, следователи, преподаватели и научни сътрудници по правни науки, които притежават високи професионални и нравствени качества и имат най-малко осем години юридически стаж. Като подборът на постоянните преподаватели се извършва чрез проверка на документи и събеседване с кандидатите, както и по преценка на комисията, могат да бъдат изискани и допълнителни документи от кандидатите", уточняват от НИП.

На 19 септември кандидатът Атанас Иванов се отказал от участие в процедурата. Същото сторила и Бонка Янкова.

Тогава двете комисии обявили класирането на останалите двама кандидати - Петя Стоянова получила 76.4 точки, а Петко Петков – 92.4 точки.

Съгласно чл. 25, ал.6 от правилата комисиите предложили на директора на НИП да направи съответното предложение пред Управителния съвет на Националния институт на правосъдието за одобряване на класираните кандидати.

На 29 септември директорът на НИП предлага на УС да не одобрява и двамата кандидати, тъй като не е изпълнено задължението по чл. 210, ал.1 от ЗСВ, а именно задължението на съдиите и прокурорите да изписват делата и преписките си в срок. Това обстоятелство се преценява въз основа на официално получени справки от съответните органи на съдебната власт, се казва в съобщението. Въпреки това, Управителният съвет на НИП одобрява кандидатурата на Петя Стоянова, но отхвърля тази на Петко Петков и задължава директора на НИП да открие нова процедура за избор на постоянен преподавател по наказателно право и процес.

Това е сторено на 3 октомври.

Заявления подават четирима магистрати, всички от СРС – Маргарита Димитрова, Полина Величкова, Яна Димитрова и отново Петко Петков.

Определена е нова комисия - Нели Маданска (зам.-директор на НИП), Павлина Панова, Красимир Шекерджиев, Галина Захарова и Лада Паунова (всички съдии от ВКС). Комисията е допуснала до участие всички кандидати и е провела събеседване с тях. На 31 октомври е извършено и класиране. Петко Петков отново е на първо място с 98.4 точки, Полина Величкова - 79.6 точки, Маргарита Димитрова – 64.6 точки и Яна Димитрова 62.8 точки.

Този път директорът на НИП предлага на УС да одобри за постоянен преподавател Петко Петков, което ще рече, че той вече отговаря на изискванията и е изписал всичките си дела.

На 11 ноември обаче УС на НИП предпочита втория кандидат, като мотивите са неизвестни.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
28
и аз това се чудя
|
нерегистриран
15 ноември 2016, 14:31
9
0
До коментар [#4] от "...":
Как не ги досрамя от резултата на този съдия?
Как при 98 точки от 100 възможни, да назначат за преподавател на съдии при това, една прокурорка макар и очевидно послушна на Цацаров?Резултата е с резултат близо 20 единици по-нисък от този на съдията Петков .Как не ви беше срем, Кузманова, Цацаров?Как се мотивира липасата на цели 20 единици в резултата?
27
мотив ли ?!
|
нерегистриран
15 ноември 2016, 14:16
9
0
До коментар [#18] от " много моля,бъдете реалисти!":
Не може човек като Петко да бъде преподавател .Мислите на Петко обдухват само лика на Христо...
Някой чел ли е мотиви на Петко по делата ,за да дсе твърди ,че може да преподава наказателен порцес!
А някой чел ли е мотиви към съдебни актове на предпочетената прокурорка???????
26
ами прокурорката
|
нерегистриран
15 ноември 2016, 14:14
11
0
До коментар [#24] от "х":
Категорично смятам, че в НИП трябва да преподават достатъчно квалифицирани преподаватели. Съдиите от районно ниво по мое мнение не са такива. Има достатъчно кадърни съдии от ВКС в пенсионна възраст (и не само) или дори пенсионери, които могат да бъдат обучители. Това е и проблема на ССБ- оттеглиха се достолепните и мъдри възрастни колеги и останаха бесните кариеристи (член съм и все още не съм напуснал). Лошото е, че вече резултатите на тези обучители от НИП се виждат на местна почва в районните съдилища- караници, нетърпимост, неща, които никога не са били.
Ами изрбаната прокурорка, тя с какъв стаж е, по-голям ли е то този на Петков?Тя колко съдийски акта е написала и как щеу преподава на съдии, това нормално ли е, морално ли е??До кога Цацаров ще се меси в съдийските дейности, до кога???До къде се стигна, да назначават проторури с по 2 години стаж да обучават съдии в НИП, Тачева това ли ти е новата политика и посока на работа?!
25
магистрат
|
нерегистриран
15 ноември 2016, 12:28
8
-6
Той Петко хубаво си е изписал всички актове. Но в случая е важно качеството на изписване на актовете, което е под сериозно съмнение. Струва ми се, че ги е изписал, просто "Ей така", да отбие номера и да се яви "чист" от към дела за конкурсната процедура. Преди да се яви на конкурса при него имаше дела престояли на бюрото му около 6-7 месеца без да ги пипне и дори да насрочи такива, внесени с обвинителен акт, и точно преди конкурса ги е разкарал със смехотворни мотиви, което е абсолютно непрофесионално. Съжалявам, но в последователните му действия, прозира поведение на един кариерист.
24
х
|
нерегистриран
15 ноември 2016, 10:48
16
-6
Категорично смятам, че в НИП трябва да преподават достатъчно квалифицирани преподаватели. Съдиите от районно ниво по мое мнение не са такива. Има достатъчно кадърни съдии от ВКС в пенсионна възраст (и не само) или дори пенсионери, които могат да бъдат обучители. Това е и проблема на ССБ- оттеглиха се достолепните и мъдри възрастни колеги и останаха бесните кариеристи (член съм и все още не съм напуснал). Лошото е, че вече резултатите на тези обучители от НИП се виждат на местна почва в районните съдилища- караници, нетърпимост, неща, които никога не са били.
23
шменти капели
|
нерегистриран
15 ноември 2016, 10:47
10
-5
:) Ооооо, я стига, нима Щерева дето се ширеше до скоро в НИП е изряден съдия?! Разсмивате ме!
22
aninimus
|
нерегистриран
15 ноември 2016, 09:16
10
-5
Хайде да не говорим за качество на актовете, че на Величкова са доста, ама доста по-зле....Все пак има около 1-2 години стаж, като съдия, а тази професия си е призвание и изисква количествено и качествено натрупване. За сметка на това тя си джъткаше по чужбина на разни семинарчета, организирани с чужди пари. Та такъв алчен кариерист, мазник, едва ли ще се откаже без бой, заради някаква си справедливост...Жалко за младшите!
21
до 15
|
нерегистриран
15 ноември 2016, 00:01
16
-8
Не е само той!Оная,др.зам.министър от Разград -Вергиния Мичева,също остави на съдиите от СГС недовършени дела,явно това е критерият за кариерно развитие!Ако е вярно,че кръгът "Капитал" където има други от Разград,или известен под другото име" Агнешки главички"е ходатайствал за нея и двата пъти,сега като се присламчат към другите,които ще управляват,може направо за министър на правосъдието да я предложат, не за заместник!Такива кръгове винаги имат нужда от марионетки,за д а си прокарват лобистките интереси и да печелят финикийски знаци.
20
Бай
|
нерегистриран
14 ноември 2016, 23:37
22
-15
До коментар [#12] от "нерегистриран":
Познавам Петко като съдия и като човек. Твърдя, че мотивацията му да преподава, както и изобщо да бъде съдия, е че вярва в справедливостта. Виждал съм го да я отстоява и в процесуалното, и извънпроцесуалното си поведение. Истината е, че като преподавател в НИП щеше да учи магистратите как да търсят справедливостта, как да отстояват независимостта си и как да бъдат толерантни към страните в процеса.
За съжаление, истински загубили ще бъдат младшите съдии, а в перспектива - правосъдието.
Затова не разбирам част от коментарите по-долу. Може да обвинявате Петко, че е член на ССБ, но не можете да го обвините, че се снишава на топличко в кабинета и анонимно хейти по форумите. Не можете да го обвините, че не отстоява с името си и на глас това, в което вярва!
Поздрави на всички!

И аз познавам Петко – като зам. министър на правосъдието.Твърдя, че мотивацията му е чисто кариеристична,безпринципен послушко, със слаби познания в някой области на правото, надменен, сътворил доста золуми в министерството с цел да подсигури по–светло бъдеще за себе си, а и за някой свой познати.
19
много моля,бъдете реалисти!
|
нерегистриран
14 ноември 2016, 23:24
9
-14
Не може човек като Петко да бъде преподавател .Мислите на Петко обдухват само лика на Христо...
Някой чел ли е мотиви на Петко по делата ,за да дсе твърди ,че може да преподава наказателен порцес!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно