Гуна Берлинде, директор на Националната камара на съдебните изпълнители на Латвия
На е-търговете имуществото на длъжниците се продава на по-високи цени
Откакто в Латвия няма устно наддаване на публичните продажби, всичко е по-прозрачно и отпаднаха съмненията за нагласени търгове
На е-търговете имуществото на длъжниците се продава на по-високи цени

Какво представляват електронните търгове на имоти на длъжници? Какви са предимствата им и проблемите? Това бяха част от въпросите, които събраха на кръгла маса, организирана от Камарата на частните съдебни изпълнители, представители на професията от България, Литва, Латвия и Естония. Трите балтийски републики са сред първите, въвели електронната публична продан. В Естония средата за електронни търгове е факт от 2013 г. и досега през нея са проведени над 26 000 успешни продажби. Там обаче са запазили възможността и за традиционно присъствено наддаване. Системата за е-търгове е собственост на организацията на ЧСИ, като тя е съвместна със синдиците. Изграждането ѝ е финансирано от членския внос и от задатъците на участници в търгове, които не са платили окончателната цена, въпреки че са класирани на първо място.

В Литва имат само електронни търгове от 2013 г. и досега са продали имущество за над 208 млн. евро. Там системата за провеждането им е собственост на държавата. Така е и в Латвия, която последна от трите страни въвежда е-търговете. Общо правило е, че системите за електронни търгове са свързани с останалите бази данни на държавата и автоматично получават информация за имотите, наддавачите, банковите им сметки и т.н. Самата процедура е анонимна и никой не може да разбере кой освен него участва в публичната продан.

Ето какво разказа шефката на КЧСИ на Латвия Гуна Берлинде пред "Правен свят" за електронните търгове на имущество на длъжници.

Г-жо Берлинде, от кога действа системата за електронни търгове в Латвия? Какви бяха предизвикателствата, когато започвахте?

Стартирахме на 1 юли 2015 г. И всъщност нямаше много трудности. Просто трябваше да променим малко мисленето и навиците на хората - че сега наддаването не е устно, че няма нужда да ходиш никъде и действаш през интернет.

Но ние обмисляхме и се подготвяхме за въвеждането на е-търгове доста отдавна. Основният проблем беше, че в Латвия не сме съвършено общество и върху частните съдебни изпълнители тегнеше сянка на съмнение. Имаше слухове, че някои търгове се правят скрито-покрито, само за избрани хора, не за всички, че собствеността на длъжниците се продава на много ниски цени. И това беше митичната страна на историята.

Реалният проблем бяха т. нар. професионални наддавачи. Имаше хора, които участват в търговете, но само по една причина - да купят имоти много, много евтино. Какво правеха те - скришно, по ъглите, заплашваха останалите участници в търга да не наддават. Понякога и ги подкупваха да не подават високи оферти и на практика да избегнат реално наддаване. Какво се случваше - когато ЧСИ отвори търга, в залата стоят 20 души, а наддава само един и прави една оферта. Разбира се, съдебният изпълнител има интерес да продаде имота на възможно най-висока цена. Не само защото това е добре за кредитора и длъжника, а и защото е от полза за самия ЧСИ, тъй като от това зависи възнаграждението му. Това беше основната причина, поради която искахме да въведем електронните търгове. Опитахме да се справим с професионалните наддавачи, викахме и полиция, но нямаше резултат, тъй като беше много трудно да ги хванат докато правят незаконните си уговорки или отправят заплахи.

Та, електронните търгове бяха начина, по който решихме всички тези проблеми и на практика единствените, които недоволстваха от новата система бяха тези професионални наддавачи.

За тази година и половина имате ли повече наддавачи и по-високи оферти, продавате ли имуществото на по-високи цени отпреди?

За съжаление не разполагам със статистика, но съдебните изпълнители знаят какво се случва. Ефектът е, че сега имаме повече успешно приключили публични продажби. Може би няма стотици наддавачи, но имуществото е продадено и много важно - на по-високи цени отпреди.

Има и друго, латвийците са срамежливи хора. Те не обичат да ходят по офиси, стесняват се, че може би не разбират напълно целия процес и това ги караше да се въздържат от участие в търговете. Но когато можеш да свършиш всичко вкъщи, докато си пиеш кафето от личния си компютър, без да ходиш никъде, без да се срещаш с никого, това стимулира много повече хора да участват.

Как протича един електронен търг от гледна точка на един обикновен гражданин, който например иска по този начин да купи жилище за семейството си?

Ако искам да купя апартамент в Рига, мога да отворя сайта и да видя какви апартаменти се продават в района, който ме интересува. Ако има имот, който ми харесва, трябва да се регистрирам, за да мога да вляза, да се логна, в системата за е-търгове. Ако не съм го правил досега, тя ще поиска да се идентифицирам. Единият начин това да стане е чрез банковата ми сметка и може дори да не съм гражданин на Латвия. Ако имам сметка в една от латвийските банки и имам интернет банкиране и се логна през него в системата за електронни търгове, тя ще ме разпознае. При първото регистрирано влизане в системата мигрират автоматично данните от базата данни за населението и ти не попълваш почти нищо - само телефона и имейла си.

А ако нямаш сметка в някоя от тези банки?

Тогава трябва да отидеш с личната карта или паспорта си при който и да е съдебен изпълнител и той ще те регистрира в системата за е-търгове. Той ще ти даде временна парола и когато си отвориш компютъра и се логнеш за първи път с нея, трябва да я смениш. В момента, в който го направиш, си регистриран в системата за електронни търгове. Тогава вече можеш да подадеш заявка, че искаш да участваш в конкретен търг. Може и да не правиш нищо и във всеки един момент може да поискаш профилът ти да бъде заличен, като това става с едно просто искане и системата ще изтрие информацията.

Как става участието в търга?

С едно натискане на бутон изпращаш заявка за участие в конкретния търг до съдебния изпълнител. След това трябва да се направят две плащания - първо на задатък от 10% от първоначалната цена и второ - 15 евро такса за участие. Ако не купиш дадения имот, 10-е процента депозит ще ти бъдат върнати, но таксата - не. Тя ще ти бъде върната, ако търгът поради техническа или друга причина не се състои. Плащането на тези суми също може да стане само с едно натискане на бутона, защото вече сте свързан чрез електронното си банкиране.

След като системата установи, че плащането е направено, ЧСИ може да разреши участието ти в търга. Той преди това ще трябва да се увери, че не си длъжникът, чието имущество се продава или негов представител или експертът, който е оценил дадения имот. След като имаш оторизация от съдебния изпълнител още от следващата минута можеш да започнеш да наддаваш. Търгът продължава 30 дни.

И трябва всеки ден да си отварям сайта и да следя дали някой е бил моята оферта?

Дори това не трябва да правиш, защото пожелание може да получаваш известия по имейла за подадените оферти. Ако си много мързелив, може да си платиш за т. нар. автоматично наддаване. То струва 20 евро. При него задаваш в системата максималната цена, която си готов да платиш за имота и тя ще наддава вместо теб. Трябва да подчертая, че стъпката, с която се наддава винаги е фиксирана за дадения търг. По закон тя трябва да е в размер от 1 до 10% от първоначалната цена и ЧСИ я определя за конкретната публична продан.

Когато изтекат 30-те дни какво става?

Тогава се чакат 24 часа от съображения за сигурност, за да получим потвърждение, че не е имало хакерски атаки или каквато и да е намеса и електронният търг е протекъл нормално. След това системата изпраща на ЧСИ и на победителя в търга финалния акт, с който приключва публичната продан. Оттогава започва да тече един месец, в който трябва да бъде платена цената. Този финален акт от проданта не минава през нотариус, но трябва да бъде одобрен от съдията по вписванията и той да разпореди вписването му в имотния регистър.  

След като сте натрупали опит, ако държава като България обмисля да въведе електронни търгове, бихте ли го препоръчали?

Да, абсолютно. Защото наистина не виждам никакви проблеми в тази система. Напротив, ако има някакво недоверие към съдебните изпълнители, въвеждането на електронни търгове е добър инструмент да се покаже, че всичко е публично, анонимно и проследимо. Тук трябва да подчертая, че никой от участниците в е-търга не вижда кои са останалите наддавачи, а само собствените си оферти и най-високата към дадения момент.

Тази система позволява всяко действие не само на наддавачите, но и на съдебния изпълнител, да бъде проследено и ако има проблеми или сянка на съмнение, че нещо не е както трябва, администраторите на системата могат да предоставят информация какво се е случило. Вече няма съмнения, че някои търгове са нагласени за определени хора. Всичко е на сайта.

Електронните търгове са страхотен инструмент - от една страна да се повиши доверието в съдебните изпълнители, а от друга страна те да бъдат контролирани. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
Мнение
|
нерегистриран
11 декември 2016, 17:41
0
0
Водката не е ракия.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно