Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов:
Няма да има нови правила за изборите до пролетта*
Сценаристите на Слави явно заспаха на дискусията за нова избирателна система в знак на протест
Няма да има нови правила за изборите до пролетта*

Роден на 25 юни 1970 г. Завършил право. От 20 г. е адвокат, бил е общински съветник в София (2003-2009 г.). През 2009 г. е назначен от премиера Бойко Борисов за областен управител на София-град, какъвто е през целия първи управленски мандат на ГЕРБ. Народен представител в предишното - 42-о, и в настоящото 43-о Народно събрание. В сегашното е председател на парламентарната комисия по правни въпроси. Женен, с едно дете

- Г-н Кирилов, какви са впечатленията ви след дискусията за мажоритарната избирателна система, която вашата комисия проведе преди 2 дни? Ще има ли промяна на правилата за избор на депутатите преди евентуален парламентарен вот през пролетта?

- Дискусията беше полезна. Изказаха становища много участници в политическия процес, както и експерти. Бяха изразени задълбочени мнения по отделните въпроси.

- Включително и от сценаристите на Слави.

- Те участваха като защитници на своята теза, като инициативен комитет, който е водил информационна кампания.

- Наистина ли са спали в залата?

- Не мога да преценя. Видях в социалните мрежи.

- Явно сте ги приспали, било им е скучно...

- Или са изразили по някакъв начин протест. Но всеки има право на отношение.

- Реално има ли време да се промени каквото и да било от изборните правила, при положение че най-вероятно през пролетта ще има предсрочни избори?

- При всички положения времето е малко. И ако разсъждаваме на плоскостта на необходимото време, да - то би било малко и недостатъчно спрямо изискването за добра практика и международен стандарт и спрямо това, което действително е необходимо, за да участва цялото общество в един такъв сериозен процес. Това е процес, който ще има дълготрайни последици.

Но ние от ГЕРБ подкрепяме референдума, подкрепяме инициативата, подкрепяме резултата така, както е изявен от вота на хората.

- Тоест ГЕРБ би гласувала за това 240 мандата да са мажоритарни?

- Да.

- Но най-вероятно това ще стане след предсрочните избори за нов парламент? Венецианската комисия казва, че за промяна трябва да има поне 1 г. време преди избори.

- Такова е изискването в параграф 2, точка 2. Особено когато се касае за същностна промяна на изборната система. Ние ще участваме в този процес.

- И задължителното гласуване ли подкрепяте, или след като гласовете "за" по този въпрос са по-малко, няма да го поддържате?

- Задължителното гласуване вече е действащо правило. Установено е в закона. Самата задължителност не беше атакувана пред Конституционния съд. Омбудсманът атакува единствено последицата, свързана с неизпълнение на гражданския дълг - неучастие в изборите. Но това задължение също имаше по-скоро организационен, а не ограничаващ правата характер и действие. Така че по-скоро тази мярка би помогнала да се актуализират и да се верифицират избирателните списъци, отколкото да отнеме правото на избирател, който желае да си го упражни.

- Това е един вид мека санкция?

- Изключително мека санкция.Тя е реципрочна на активната регистрация - по-скоро е инструмент да се види, че избирателят се идентифицира с определени предпоставки, т.е. с постоянен или настоящ адрес, и че има готовност и желание да участва в изборите.

- Нека обобщим. До края на този мандат няма да има промяна в изборните правила, а в следващия от ГЕРБ ще гласувате твърдо за чиста мажоритарна система, а не за така наречената немска (смесена)?

- По отношение на промяна на правилата ние имаме готовност. Внесли сме проект за решение, очакваме становище на председателския съвет на НС този проект за решение да бъде обсъден. Това е първата стъпка, която е следствие от проведения референдум. Ако след дебата по това решение се приеме нашият срок - 15 декември, или друг, например 15 януари, също бихме участвали активно и интензивно.

- За какво е този срок?

- Това е срок да се извършат измененията в Изборния кодекс.

- Но да го предложи друг? Това ли е идеята?

- Трябва да имаме отворена процедура, трябва да имаме решение.

- Вие ще го предложите ли? Още за другата седмица?

- Ами не са го инициирали. Ние сме го внесли.

- Как технически може да се придвижи, за да влезе в дневния ред?

- Очаквам становището на председателския съвет, който да каже "Влиза, обсъждаме го."

- Тоест искате да е изразена волята на всички парламентарни групи.

- Няма смисъл аз сам да си го правя, защото само ще се вдигне пушилка, а няма да има никакво движение после.

- Значи изборните правила ще се променят само ако всички парламентарни партии са съгласни?

- Не всички. Достатъчно, за да бъде подкрепено решението. Вие виждате какво е гласуването по бюджета. Трудно е.

- В тази политическа криза гласуването по всяка точка е вече трудно. И все пак - когато и да се гласува промяна в Изборния кодекс, като дойде моментът, ГЕРБ твърдо ли ще е "за" 100 процента мажоритарни кандидати, или бихте подкрепили все пак вариант на смесена система?

- Да, да, да. 100 процента мажоритарни. Разчитаме изцяло волята на избирателя.

- Какви са най-спешните неща, които ще довършите до 20 януари, съответно в правната комисия и в пленарната зала?

- Едно от важните неща е в спешен порядък да се приеме законопроектът за Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ). Миналата седмица обсъждахме в спешен порядък на второ четене първия по време проект. Ще продължим с тази работа и в следващата седмица - във вторник ще направим работна група по така наречения закон "Кунева" за борба с корупцията по високите етажи на властта. Ще поканим експерти от всички институции - КОНПИ, МС, съдилища, данъчни.

- Там имаше доста неща за доуточняване.

- Голяма част сме изчистили, но да видим дали ще се приеме така от работната група. При положителна реакция ще го вкарам на второ четене в правната комисия и в залата.

- Какво сте изчистили?

- Всички спорни неща.

- Възможността за подаване на анонимни сигнали остана ли?

- В текстовете, които сме предложили, няма да има анонимност на сигналите. Нека видим каква ще е реакцията на работната група.

Ще придвижим и 4 законопроекта с прилагане на европейско законодателство в определени срокове. Уви, макар и да стигнахме на финала и да имаше постигнато сериозно съгласие по огромна част от текстовете на новия Закон за концесиите, надали ще успеем да го обсъдим в пленарната зала. Затова ми е мъчно, защото законопроектът беше много добър. Освен това той налага европейски директиви и би бил полезен за държавата и за всички субекти.

Ще променим Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, за да изпълним възможността за преместване на затворниците с цел оптимизация, за съдебния контрол върху преместванията и по осигуряването на площ от 4 кв. м на затворник. Сега е колкото се случи. Това сме го поели като ангажимент и пред ПАСЕ, имаме и няколко осъдителни решения от Европейския съд по правата на човека, например делото "Нешков и други срещу България".

- Ще успеете ли да приемете промените, с които се отменя още от Нова година отработването в съботите около национални празници и се въвежда почивен понеделник?

- Това го подкрепям. Предложението е на Министерския съвет. Подкрепя го и бизнесът.

*Интервюто е препечатано от в. "24 часа"

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
Въпросче
|
нерегистриран
02 декември 2016, 17:54
1
0
До коментар [#1] от "Кукиша":
И без нови правила ще ви отведе народната любов.
Готвим нов народен проект,махаме статуквото и след това следствия,обвинения ,съд и затвор за грабителите и националните предатели.
Ако мислят,че ще им се размине са в голяма заблуда.

А кои са "проектантите" на този нов народен проект....
2
Правилното заглавие е
|
нерегистриран
02 декември 2016, 17:52
5
0
"Няма да има нови правила за изборите изобщо"
1
Кукиша
|
нерегистриран
02 декември 2016, 08:30
5
0
И без нови правила ще ви отведе народната любов.
Готвим нов народен проект,махаме статуквото и след това следствия,обвинения ,съд и затвор за грабителите и националните предатели.
Ако мислят,че ще им се размине са в голяма заблуда.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно