Българинът, искал да се присъедини към Ислямска държава, отива на съд за тероризъм

Българинът с австралийски паспорт Иван Захариев, който искал да се присъедини към Ислямска държава, е предаден на съд за тероризъм, съобщиха от специализираната прокуратура.  

Точното му обвинение гласи: "От 4 юли до 19 септември 2016 г. Захариев се е обучавал, за да придобие знания и умения за боравене с огнестрелно оръжие, включително и с автомат "Калашников", с цел да извършва престъпление по ал. 1 на чл. 108а от НК (тероризъм), като придобитите от него знания и умения бъдат използвани за извършване на престъпления по чл. 115 (убийство) и по чл. 128 (тежка телесна повреда) от НК, с цел да създаде смут и страх в населението (тероризъм) – престъпление по чл. 108а, ал.4, вр. ал.1 от НК".

Захариев, станал известен с прякора Джон Терориста, беше арестуван на 20 септември 2016 г. при специализирана операция на ДАНС, ГДБОП и СДВР под ръководството на спецпрокуратурата.

Според обвинението през 2013 г. Захариев отишъл в Сирия с желанието да се включи в терористичната групировка, но не бил приет заради липса на бойна подготовка. Той стигнал до Сирия  със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и турския град Хатай. "Поддържайки фейсбук контакт с лице с инициали "ST" (който прехвърлял хора от Турция в Сирия), в покрайнините на Хатай, Захариев попаднал в скривалище с други кандидат-терористи, тръгнали към Сирия и описани от самия него като "бойни другари". Заедно с тях той бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия. Там веднага започнало обучението му да борави с автомат "Калашников", посочват от прокуратурата.

След като станало ясно, че Захариев няма никаква бойна подготовка, той се върнал в Австралия, но там обучението по стрелба се оказало скъпо. После заминал за Мароко, откъдето през пролетта на 2016 г. пристигнал в България с цел да се обучи да стреля.

Иван Захариев се настанил в дома на баща си в София и в столичния стрелкови клуб "Левски" се обучавал с помощта на инструктор да стреля с пистолет. Той обаче искал да се научи да борави и с автомат, а в този клуб не се предлагала такава възможност. Затова заминал за Пловдив и отишъл в комплекс "360 градуса". "Там често настоявал да стреля отблизо, поискал и да вземе 5 неизстреляни патрона. По време на тренировъчна стрелба доближил мишената и от упор изстрелял последните два куршума", разказват от прокуратурата.

След това сочат, че има доказателства, че пред чужденец, с когото се запознал в софийската джамия "Баня Баши", Захариев говорил за Ислямска държава, както и че трябва да се ходи в Сирия и да се бият с другите. Заявил, чe обича ДАЕШ и познава човек от Турция, който организира заминаването за членство в организацията.

"Извършеното от Захариев престъпление по чл. 108а, ал.4, вр. ал. 1 от НК се доказва от разпити на свидетели, разпознавания, експертизи, в т.ч. на иззетите вещи при извършените в дома на баща му обиски, претърсвания и изземвания. Там са намерени и иззети използвана мишена за стрелба, гилзи, нож в калъф, литература на чужд език. Дактилоскопска експертиза доказва, че вещите са ползвани от Захариев. Компютърно-техническа експертиза на преносимия му компютър му сочи, че в него се намират файлове, които пропагандират "…нуждата да бъде напълно отречена западната цивилизация, без да се отказват материалните обекти, свързани с нея, тъй като те представляват продукт на научното и технологично развитие". Открита е информация, според която след падането на режима на Асад "…могат да бъдат освободени и други мюсюлмански страни, страдащи от тирания и несправедливост…", твърдят от прокуратурата.

От държавното обвинение изтъкват, че Захариев редовно е посещавал сайтове със статии и видео клипове за Джабхат Ал Нусра и Ислямска държава. От компютъра му са разглеждани сайтове, описващи успехите на групировките срещу войските на Башар Асад, където последните са наричани терористи, както и идео-клипове за съвременните джихадисти и за това как да се наложи ислямът радикално и напълно. Захариев е посещавал и сайтове за стрелкова подготовка и продажба на оръжие.

При изследване на скайп комуникацията на Захариев, са намерени негови писма до джихадисти. Установена е връзка за контакт с лице, вербувало американски граждани за бойци на "Ислямска държава". "При изследване на съдържанието на намерената в дома му литература (книгите "Тъмната страна на християнската история", "Митът за ислямското варварство и неговите цели", "Изложение относно неверието на този, който помага на американците") е установено, че  литературата е напълно възможно да повлияе в насока подсилване и укрепване на предходно установени поне на зачатъчно ниво нагласи за радикализиране /саморадикализиране", твърдят от държавното обвинение. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
234
|
нерегистриран
09 декември 2016, 13:32
0
-1
присъединяването на българин към ислямска държава и отива на съд за тероризъм, ами ако е искал да се присъедини към Сирийската арабска армия
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно