Обновена  12 дек 07:49
Нов съдебен процес заплашва да осуети Брекзит-а, пише "Сънди таймс"

Правителството на британския премиер Тереза Мей очаква нов съдебен процес за параметрите на напускане на структурите на ЕС. Вестник "Сънди таймс" съобщава, че към съда ще се обърнат противниците на излизането на Великобритания от общия пазар на ЕС.

"Активистите ще пишат утре на правителството, за да го информират, че отнасят случая до Висшия съд в опит да задържат Великобритания в единния пазар", пише изданието. По информация на вестника ищците са ръководителят на междуправителствената група "Британско влияние" (British Influence) Питър Уилдинг, гласувал против Брекзит, и лобистът Ейдриън Яланд, подкрепил скъсването на отношенията с Евросъюза.

"Те твърдят, че правителството не разполага с мандат напускане на единния пазар на ЕС, тъй като въпросът не е бил в бюлетината на референдума на 23 юни и в предизборния манифест на Консервативната партия, публикувани преди общите миналогодишни избори", пише "Сънди таймс".

"Парламентът може да получи възможност да попречи на премиера, да отложи началото на преговорите или дори напълно да спре Брекзита", отбелязва изданието.

През ноември Висшият съд в Лондон вече постанови, че кабинетът няма право самостоятелно да започне официални преговори с ЕС без решение на парламента. Правителството подаде жалба срещу това решение пред Върховния съд, който трябва да се произнесе през януари. Мей ще може да започне преговори с Брюксел до края на март 2017. Такава възможност се появи, след като тази седмица парламентът с мнозинство от гласовете (461 срещу 89) подкрепи предложението на правителството да започне преговори преди крайния срок.

Колкото до излизането от общия пазар, ситуацията не е толкова еднозначна. Според "Сънди таймс" повечето наблюдатели казват, че тази идея няма да набере мнозинство в парламента.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно