Шефът на Софийския районен съд: Този ВСС не трябва да се повтаря*
"Мнозинството членове са недостойни хора и са негодни да вършат тази работа", казва подалият оставка председател на най-големия съд в страната Методи Лалов
Шефът на Софийския районен съд: Този ВСС не трябва да се повтаря*

Снимка: БГНЕС

Със своите приказки за протеста на районните съдии мнозинството членове на ВСС показаха, че са недостойни хора и са негодни да бъдат там, където са, казва в интервюто за Mediapool съдия Методи Лалов. Той изрази надежда, че протестът на районните съдии в София ще консолидира реформаторски настроените хора в съдебната система и те ще започнат активно да се борят за промяна на това "нетърпимо" положение.

Съдия Лалов, какъв сигнал ви отправи ВСС със светкавичното приемане на оставката ви?

Показаха се, че са по-склонни да се занимават с оставката на един човек за сметка на проблемите на един съд. Оставката бе приета толкова спешно, защото бяха чули, че има нагласа да се направи искане от съдии и служители на Софийския районен съд за оттеглянето й. Този въпрос вече не стои. ВСС наистина действа на принципа "Има човек – има проблем", както каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Сега те си мислят, че са го изчистили този проблем, но не са познали. Видяхме и друго. Управляващите на съдебната система действат с двоен аршин. На срещата след митинга в петък присъстващите членове на ВСС бяха доста обрани. Те не казаха нищо за някакво политическо влияние, нямаше възражения срещу нашите искания, може би с изключение на Каролина Неделчева (член на ВСС, част от мнозинството-б.р.)... Във вторник започнаха да говорят, че това е протест на една част от хората в Софийския районен съд, че това е протест на зависими съдии... Така мнозинството членове на ВСС показаха, че са недостойни хора и не са годни да бъдат там, където са. Това нещо не бива да се повтаря никога повече.

Какво смятате да правите от тук нататък?

Надявам се, че нашият пример ще консолидира колегите от съдебната система. Ще видят, че положението е нетърпимо.

Според мнозинството във ВСС само ви сте виновен за ситуацията в районния съд.

Знам я тази позиция. Но трябва да ги питам: ако за четири години аз съм ги допуснал тези грешки, защо те не реагираха. Ако ги знаеха тези гафове и са мълчали, защо го правиха? Защото така им беше удобно ли? Вариантите са два - или не съм допуснал тези грешки, или те са ги премълчавали. Аз твърдя, че не съм ги допуснал. Проблемът с ВСС стана в първия момент, в който явно се конфронтирах със съвета. Реших се на това, след като им писах десетки писма, а и в крайна сметка аз винаги така съм правил. Те просто ни игнорираха, а това не можеше да търпи повече. Писмата до ВСС изразяваха позицията на съдиите и съдебната администрация за проблемите на районния съд. Да сте чули някой във ВСС да обсъжда 636 подписа, които подкрепят тезата на председателя за несправедливото заплащане на администрацията на съда. Не сте чули. Това, което трябва да се направи е да се спре със скандалите. Да седнем всички заедно за една година, да работим здраво и да решим проблемите

Кой е виновен?

Направил съм всичко възможно и невъзможно този съд да се промени. В моя мандат СРС получи нови сгради. Това никой не може да го подмени. Това се случи след моите усилия заедно с изпълнителната власт. ВСС отсъстваше. След моите усилия съдът получи осем милиона лева за обзавеждане и оборудване. ВСС отсъстваше. В моя мандат сайтът на съда бе променен до неузнаваемост, въпреки че има да се прави още много. В моя мандат започнахме да развиваме деловодната система, но за това трябва и подкрепа. ВСС ни отпусна 97 щата за съдебна администрация, след като казах, че това е по-важно от щатовете за бармани в почивните станции на морето. Всяко едно от действията на ВСС идваше след натиск от съда. След митинга в петък от ВСС ни питаха колко съдии искаме още. Как питаш един съд колко съдии иска? Колкото поиска, толкова ли му даваш. Това разкрива пълната липса на анализ, а именно ВСС трябва да направи този анализ. Ние сме на терен, знаем проблемите и ги поставяме, но вижте какво се случва. В някои случаи от ВСС се оправдават, че ние не сме поискали нещо и затова не ни се помагало. Друг път сме поискали, ама не са ни повярвали. Нивото е изключително ниско, но това е обяснимо. Кой знаеше Димитър Узунов в съдебната система преди да стане член на ВСС? Никой. Който го е знаел в благоевградско - го е знаел с негативна нагласа. Не бях чувал за този човек. Нямат място такива като него във ВСС. Ясен Тодоров... Кой знаеше Галя Георгиева? Кой знаеше половината от тия членове каква позиция са имали в системата? Пак ви казвам. Това нещо не бива да се повтаря.

А защо се случи?

Защото българинът предпочита да гледа отстрани и да гледа някой друг да му свърши работата. Все още се учим на демокрация, това е истината. Ние с нашето поведение в Софийския районен съд показваме как трябва да се прави... според нас.

Има ли връзка между протеста и създаването на "Да, България"?

По никакъв начин. Единственото нещо, което написахме в нашата декларация е, че е добре дошъл да ни подкрепи всеки гражданин и член на юридическата гилдия. Никога не е имало никакви контакти между нас и политиците.

Защо ви обвързват?

Защото така им е удобно. Какво друго да кажат? Експонират своята идентичност върху нас. Щом във ВСС така мислят и действат, как да повярват, че ние сме независими. В петък те бяха стреснати, не знаеха какво става, не знаеха кой ни праща. Бързичко са разбрали, че сме сами, но не сме толкова малко, защото ще се обединяваме все повече и тогава настъпиха в атака. Но какво от това? Не може да продължава повече така.

Какъв беше смисълът на това съобщение от Димитър Узунов?

Това беше едно от много вайбър съобщения, които сме разменяли с Узунов. В немалка част аз съм бил инициатор на тази комуникация. Пращал съм им снимки, пращах им наши инициативи, за да ги сондирам и да получа подкрепа. Получавах само "Браво". Но това съобщение беше инспирирано от Узунов. Беше ми написал, че заплатите за служителите са увеличени и няма за какво да идваме на митинг пред ВСС. Беше написал, че решенията за изкарването на хората на улицата не ги взимам аз. Но решението да инспирирам този протест беше абсолютно мое и няма сила на света, която да ме накара да направя противното. Веднага след това започнаха да се правят внушения, че от ръководството сме ходили по стаите да изкарваме хората на протеста. Не виждам нищо лошо в това да си говорим с колегите и да се мотивираме, за да защитим интересите на съда. Всеки има глава на раменете и може сам да прецени какво да прави. Твърденията, че в този съд има страх от ръководството са безпочвени. Нека да кажа за заповедта, която беше издадена за времето на протеста. Тя беше за обучение по етика и антикорупция. В тази моя заповед, която Ясен Тодоров и неговите приближени размахват по медиите (те твърдят, че с тази заповед е свикан протеста-б.р.), пише, че всеки съдия и служител на СРС може по свое желание да участва в такъв семинар. Тази заповед бе издадена, защото аз знам за какви са нашите членове на ВСС. Исках съдиите и особено съдебните служителите да имат защита, ако някой утре им потърси сметка защо в работно време са някъде извън сградата. За да могат да кажат, че са били на митинг, но и на семинар. Но как да го разберат хора с втори план.

Какъв им е вторият им план?

Според тях няма действие, което да не политически обвързано. А техните действия такива ли са? Колко пъти имаше скандали с тях? Колко пъти им се поиска оставката, включително от Народното събрание. Срам за юридическата общност е дебатът, който те проведоха във вторник. Обсъждаха се неща, които нямат връзка с правото, например моята оставка. За мен най-важното е в СРС да се създаде критична маса от хора, която да спре да търпи това безобразие. Трябва да кажа, че промяната е огромна.

Разкажете за проблемите на съда?

Сградният проблем е напълно решен. Проблемите с натоварването обаче си остават. Един граждански съдия решава по 1200 дела на година, а наказателният – над 400. Разликата идва от заповедните производства. Обясниха ни, че заповедните производства били лесни. Лесни са, когато са 100, а не когато са 700. Лесни са, когато са в малък съд и призоваваш хора от същата улица. Трудни са, когато са в София и многократно съдията трябва да се произнася по призоваването и по исканията на страните. ВСС не познава работата на съда. Ако не сме им казвали, да чувствам някакви угризения, но ние сме им казвали при това много пъти.

Тези хора – Галя Георгиева, Ясен Тодоров, Димитър Узунов, главната инспекторка, главният прокурор, са решавали по 50-60 дела на година. Един граждански съдия в СРС решава по повече дела на месец. Сега ни влизат в детайли, че делата не били 1200, а били 1000. Това е абсурд. Факт е, че натоварването е много леко смекчено, но е недостатъчно. Много пъти сме искали се намали натоварването на служителите в съда, или да им се увеличат заплатите. Сега се взеха някакви мерки, но защо трябваше да се стига до тук.

Бяхте обвинен, че не сте пуснали конкурсите за служители, бяхте обвинен, че не сте направили нищо за деловодната система на съда. Така ли е?

Преди време ни отпуснаха 97 щатни бройки за служители. Проведохме мегаконкурс с над 500 кандидата за позициите. Тогава назначихме служители. Само след няколко месеца хората започнаха да напускат масово заради натоварването и заплащането. Пак запълнихме част от  щатовете, но след няколко месеца пак се случи същото. Какъв смисъл има от всичко това? ВСС знае, но защо пита сега? Деловодната система беше заварена от мен. Тя беше съставена от осем различни бази данни. Обединяването на тази информация е изключително трудоемко. Никой не разбра, че това изисква огромни усилия. Ние имаме нужда от хора, които да дойдат да въвеждат данни електронно. Всичко, за което в разказвам, можеше да приключи за година и половина с помощта на ВСС. Няма човек на когото да не съм казал. И по вайбър, ако щете. Говоря с членовете на ВСС само за това. Те обаче говорят и за други неща. За съжаление не си пазя цялата кореспонденция с Димитър Узунов иначе твърде интересни неща щяхте да видите.

Призовавам предишните председатели на СРС да разкажат какво е било по тяхно време. Колко тежко им е било на тях. Това, че сега мълчат, не е от полза на съда и на съдебната система. Това, че сега вдигам врява е за само моя сметка. Но няма да спра. Нека кажа още нещо на ВСС. Нищо не се решава с това дали ще бъда председател или редови съдия, дали ще бъда съдия или юрисконсулт. Никога няма да примиря своята позиция с тяхната.  

Имаше критики към организацията в съда и от част от опозицията във ВСС в лицето на Лозан Панов.

Председателят на ВКС Лозан Панов обясни, че няма как да се отрече, че в СРС има организационни проблеми. Питам откъде съдия Панов я получи тази информация. Чрез някаква процедура ли я получи или в коридора от тоя или оня. Ако я е чул в някой коридор, това е зловредно, ако е по процедурен начин, да каже откъде я има. Съдия Панов беше канен на публична среща със съдиите и служителите от СРС, за да говорим по проблемите на администрацията. Той не дойде, а дори и не отговори. Съдия Панов никога не е инициирал искане да присъства на среща в СРС. Съдия Панов е член на ВСС и винаги може да разбере всичко необходимо. Ние търсим подкрепа от всеки.

В съда обществото вижда новите сгради и високите съдийски заплати.

Хората ни питат: "Ето в нова сграда сте, имате удобства, защо няма значително подобрение в правораздаването?" Балатум, стени, тавани, климатици... те не правят правораздаването. Има 5-10% подобрение, но това не стига. Каролина Неделчева и другите там във ВСС не разбират какво значи да прегрееш на работа. Колежките, които се явиха в "Шоуто на Слави", те работят тук от сравнително скоро. Те нямат това натрупване, каквото имат колегите с по 10-15 години стаж тук. Това натоварване, това са хиляди дела всяка година, води до изчерпване, демотивиране, прегряване... Гражданите нямат нужда от ненормални съдии. Ние не искаме да сме такива, без да се правим на герои или жертви.

Те обаче ви пращат проверки?

Проверките не са страшни. Въпросът е колко пъти трябва да проверяваш едно нещо, което много добре знаеш какво е. Как администрацията да реагира на една проверка в условия на неразвита деловодна система и свръхнатовареност. Това означава седмици и месеци да се занимаваш с тази проверка и едновременно да работи с гражданите. Не го разбраха това. Проверките винаги приключва с препоръки председателят да накаже съдията. Как веднъж не се направиха препоръки към ВСС да вземе някакви мерки. Председателят е някакъв буфер между гражданите и инспектората заради тяхната безпринципност. Ние не искаме увеличение на заплатите на съдебните служители на СРС за сметка на увеличението на целия бюджет за съдебната власт. Ние искаме това да се случи за сметка на ненатоварените структури в система, каквито има десетки.

Една от основните критики към СРС беше, че актовете на съда не се обявява в интернет. След огромните усилия на моя екип сега имаме най-добрия модул за обявяване на съдебните актове и заличаване на личните данни. Той работи от началото на тази година. Защо чак сега? Защото преди това се превърнах в управител на сгради и търчах по строежите. ВСС не се възпротиви. Бях загърбил част от организацията за сметка на решаване на сградния проблем на съда. Когато бях с калните обувки на тях не им пукаше. Това са 35 000 кв.м. застроена площ. Чистят я 13 чистачки – на всяка се пада по 2 декара на ден. Как ги задържим тези хора? Как задържаме системите администратори, които поддържат 2000 точки на достъп. В съда дойде един добър статистик от НСИ след спечелен конкурс и напусна след 23 дни. Каза: "Тук не мога да се оправя". Как във ВСС си мислят, че това може да се прави за едни и същи пари тук и в Районен съд – Попово, примерно. Във вторник шефа на ВАС Георги Колев каза, че е крайно време тази мегаструктура СРС да бъде разделена на няколко съда. Какво казва той? Че трудно се управлява този съд. Да, така е и аз това казвам. Признава ли, че сам човек не може да се оправи. Георги Колев го признава. И други го признаха. Но като разделят един съд на няколко ще има няколко председатели. Ще има ли няколко главни счетоводителки? Виждате, че пак ще трябва да се назначават хора. Проблемите могат да се решат още сега, но само с помощта на ВСС.

Ще ви дам един пример. Когато преди време поисках назначаването на хора, получих обаждане от Каролина Неделчева. Тя ми каза: "Айде намали ги поне на половина бройките". Ей така, просто ѝ се е сторили много. Когато отказах, не получихме нищо. Това не е пазар.

*Интервюто е препечатано от "Медиапул"

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
61
Общественик
|
нерегистриран
16 декември 2016, 15:56
6
-6
НЕГОДНИЦИ , искам публичен процес срещу ясен тодоров !
60
ДО 59
|
нерегистриран
16 декември 2016, 14:49
6
-9
Искаш да кажеш :Глас цацаров ,глас божи
59
x
|
нерегистриран
16 декември 2016, 14:27
10
-5
Прочетох 57-те коментара до настоящия момент/коментар № 58 е мой-за сиренето.В 99% от тези коментари мненията са отрицателни за тоя Лалов.Като имаме предвид поговорката"ГЛАС НАРОДЕН ГЛАС БОЖИЙ"ПРАВЯ ИЗВОД,ЧЕ ЛАЛОВ Е КАБААТЛИЯ ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО В РС-СОФИЯ!
58
x
|
нерегистриран
16 декември 2016, 14:19
9
-4
До коментар [#7] от "съгласен":
Абсолютно съм съгласен с всичко писано по-долу. Да плюеш срещу този, който ти е дал хляба, а и ножа в ръцете, е най-малкото недостойно или подло. Пореден пример, че някои като се видят с власт, стават л....а!
Забрави и сиренето!!!
57
меФоди
|
нерегистриран
16 декември 2016, 13:08
35
-6
Истина ли е, че на Ибро Лалов му е обещаван пост в новия ВСС от един бивш правосъден министър, виден протестър?
Питам за един приятел...
56
Memory
|
нерегистриран
16 декември 2016, 12:28
10
-27
55
|
нерегистриран
16 декември 2016, 11:16
17
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
54
|
нерегистриран
16 декември 2016, 11:13
26
-6
До коментар [#16] от "нерегистриран":
Ах "милия" той и "годния".Кой те е излъгал,че ставаш ръководител на съд?Ефрейтор по би ти подхождало.И дължината на панталона-1 см.под кокалчето.Иначе,ще се наказваме!
определено НЕ СТАВА, ама си вярва мноооого яко! И има все още някой останал дето да му вярва. Не че той се интересува от чуждото мнение! Дори зам.-овете му го виждат какво представлява. Жалко за двама от тях, тъй като са много читави хора и наистина разбират проблемите на този съд, но и те "изгоряха" покрай неговата арогантност!
53
hfg
|
нерегистриран
16 декември 2016, 11:11
5
-5
До 49 коментар-Напиши в чичко Гугъл името на Р Велкова и се наслаждавай
52
|
нерегистриран
16 декември 2016, 11:09
13
-3
До коментар [#12] от "ЛАЛОВ,ТИ СЪСИПА ЦЕЛИЯ СИ ЕКИП!!!ВЕРНО ЛИ СИ ОБЕЩАЛ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ САМО НА МЛАДИТЕ СЛУЖИТЕЛКИ!?":
ЛАЛОВ,ТИ ДОРИ НЕ СИ НАЯСНО КАК СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ И НЕ ЗНАЕШ ,ЧЕ ОТ ТЕБ НИЩО НЕ ЗАВИСИ.ЗАЩО ОБЕЩА?!
може и да е вярно, тъй като тези момичета в момента работят за по 500 лв. заплати. С новия класификатор има възможност да им повиши заплатите, за да стигнат колежките си, които работят там от години. А на по-старите кадри няма как - те вече взимат тавана. Трябва да им вдигне заплатите на "младите", т.е. не на младите а на новоназначените, защото те работят там от последния официален конкурс, т.е. от около две години вече и изнасят на гърба си доста работа равносилно и понякога дори повече от "старите". Затова нека има увеличение и дано да се намери начин да се направи нещо за заплатите на всички в този съд. Който не е работил там, той не знае за какво става дума.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно