Съдиите от СРС до колегите си в страната:
Нека не допускаме разделение и противопоставяне помежду ни
Столичните магистрати призовават за консолидация и извличане на поуки преди избора на нов ВСС
Нека не допускаме разделение и противопоставяне помежду ни

Да не се допуска противопоставяне между съдиите от Софийския районен съд (СРС) и колегите им страната. За това призоваваха съдиите от СРС всички съдии от районни съдилища.

Обръщението им е прието на проведеното днес Общо събрание. Повод за него е изпратеното преди три седмици до Висшия съдебен съвет (ВСС) писмо от 12 председатели на районни съдилища, в което те сравняват натовареността и ефективността си с тези в СРС. Писмото беше подписано от ръководите на РС в Пловдив, Плевен, Габрово, Перник, Враца, Благоевград, Царево, Средец, Бургас, Пазарджик, Стара Загора и Варна.

Днес районните съдии от София заявиха, че са решили да се обърнат към колегите си заради "манипулативното отразяване и неуместната политизирана употреба на справедливото им недоволство и усилията им да се справят със свръхнатовареността и забавеното разглеждане делата".

"Призоваваме Ви да не допуснем манипулацията да бъде успешна и да постигне противопоставяне и разделение помежду ни, а напротив - да използваме събитията за обща съдийска консолидация за подобряване администрирането на съдилищата и за формулиране на ясни изисквания към дейността на Съдийската колегия на ВСС", пишат съдиите от СРС. И изразяват надежда, че всички съдии заедно ще проумеят поуките от неблогополучията и неуспехите на досегашния ВСС, за да направят отговорен и информиран избор на членовете от съдебната квота на Съдийската колегия на следващия ВСС.  

В обръщението си магистратите от СРС посочват, че никога не са подценявали важността на работата на всеки един съдия в страната, нито искат да бъдат поставяни в привилегирована позиция.

"Стремежът ни е насочен към това създадената норма за натовареност да започне да бъде реално приложима с утвърждаване на механизъм, който да изисква незабавно управленско решение при надхвърлянето на определена граница на натовареност за всеки отделен съдия. Това е наложително и следва да бъде направено в спешен порядък заради личното и професионалното ни достойнство, тъй като лошото администриране на съда не само унижава почтени и компетентни съдии и служители, но рефлектира неблагоприятно върху авторитета на цялата съдебна власт", заявяват столичните съдии.

И казват, че са удовлетворени, че изречените на висок глас проблеми вече не могат да бъдат игнорирани, тъй като са във фокуса на обществото и на Висшия съдебен съвет и решаването им ще бъде от полза за всички.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
22
Съдия в СРС
|
нерегистриран
12 януари 2017, 11:21
10
-3
Съдия съм в СРС. И ме е срам от това писмо. Отвращава ме лицемерието на ръководството. Винаги отношението в СРС към съдиите в страната не е било като към равни. И това е така, тъй като имаме поне 2 пъти повече работа, а в заплатите разликата е 10%. Ето затова казваме, че в провинцията си клатят краката, а всъщност точно натовареността в провинцията е тази, която следва да има всеки съдия, за да може да работи спокойно, качествено, да чете и да се развива, да преподава и т.н. За съжаление противопоставянето между съдиите е дело на политическите ни управници, част от които са и председателите на съдилищата.
21
|
нерегистриран
11 януари 2017, 19:38
9
-3
Като не иска противопоставяне и бройки, защо е това отношение към командированите и към "наскоро преместените" като не към едни от нас. Знаем ви кой сте вие
20
****************
|
нерегистриран
11 януари 2017, 19:32
8
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
19
|
нерегистриран
11 януари 2017, 18:01
4
0
До коментар [#9] от "Има и друг проблем":
Наличието на два съдийски профсъюза е победа на враговете на съдебната система/на онези които не искат да има единен съдийски синдикат/.Древните римляни не случайно са казвали "Разделяй и владей".Защо прокуратурата и следствието нямат по 2-3 или повече синдикати ? Противопоставянето на София и провинция е изкуствено и не отразява реален процес,но този който го е измислил също допринася за разделението.
КОЛЕГА НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ СЪДИЙСКИ ОРГАНИЗАЦИИ СА ТРИ?
18
Съдия от СРС
|
нерегистриран
11 януари 2017, 15:20
17
-2
Методи Лалов освен че се самоуби ритуално, настрои много колеги против нас точно преди изборите за ВСС. Първото всеки си го решава за себе си, но относно второто трябваше да се помисли поне с два хода напред /ако е налице способност/. След подобни ходове, ССБ има опасност да не вкара нито един човек във ВСС, особено ако някой прояви неблагоразумието да издигне Лалов.
17
Съдия
|
нерегистриран
11 януари 2017, 15:06
9
0
До коментар [#9] от "Има и друг проблем":
Наличието на два съдийски профсъюза е победа на враговете на съдебната система/на онези които не искат да има единен съдийски синдикат/.Древните римляни не случайно са казвали "Разделяй и владей".Защо прокуратурата и следствието нямат по 2-3 или повече синдикати ? Противопоставянето на София и провинция е изкуствено и не отразява реален процес,но този който го е измислил също допринася за разделението.
Всъщност са три. И е нормално. В цивилизования свят е така. Особено когато са окупирани от хора, които прокарват интересите си чрез тях /прим. ССБ/.
16
ЛАЛОВ,КАЖИ КОЛКО СЪДИИПОДПИСАХА ТОЗ ПАСКВИЛ?!
|
нерегистриран
11 януари 2017, 11:47
8
-4
До коментар [#7] от "Никой":
Тази декларация е гласувана от по-малко от половината от съдиите в СРС. Останалите бяха отсъстващи и против.
15
|
нерегистриран
11 януари 2017, 10:54
1
-11
А Весела Дончева какво измънка по въпроса?
14
съдия от "провинцията"
|
нерегистриран
11 януари 2017, 09:55
38
-8
Противопоставянето винаги е идвало от съдиите от софийските съдилища, не от нас. Винаги те са казвали, че работят повече от всички останали, че ние си чешем носовете по цял ден, а те се спукват от работа. Направиха им сгради, попълниха им щата, получават по-високи заплати, а и вече ще са натоварени колкото съдиите от страната. Дано поне си пишат актовете в срок, както правим ние. Тогава да се равним по всичко, и по заплати, и по условия за работа. И не ми обяснявайте, че разликата в заплатите е нищожна, защото знам колко е.
Подкрепям призива за единение, но трябва да се знае, че разединението идваше от СРС.
13
|
нерегистриран
11 януари 2017, 09:41
13
-1
До коментар [#12] от "лицемери":
Когато наближат избори за ВСС и започват да лазят и да се мазнят
Това е схемата на бачо ви Иван Колев бивш шеф на СРС и член на ВСС
Костова също беше шеф на СРС и 2 пъти член на ВСС.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно