Забраняват частните съдилища за граждани
Колекторска фирма надува дълг на покойник от 20 лв. до близо 300 лв

Колекторските фирми ще получат забрана да завеждат дела срещу граждани в арбитражни съдилища. Това заяви в ефира на Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова. Тя обясни, че в парламента пред финализиране е законопроект, който ще забрани частните арбитражни съдилища да съдят граждани и потребители. Омбудсманът определи действащите в момента арбитражни съдилища като "орган за рекет върху българските граждани". "Колекторските фирми и частните съдилища извършват системни злоупотреби. Те вече започнаха да съдят покойници и общини", каза Манолова.

Например 6 месеца след смъртта си покойник е съден от частен арбитражен съд за задължение от 2009 г. в размер на 20 лв. Задължението е продадено на колекторска фирма през 2012 г., а в края на 2016 г. е образувано арбитражно дело, като сумата е нараснала над 10 пъти и тя вече е близо 300 лв.Мая Манолова обясни, че сега колекторът, който е и собственик на арбитражния съд, може да купи от монополно дружество стар дълг, който отдавна е погасен по давност за 20 ст., и да получи от него 200 лв.

Друг пример е как 3700 лв. бърз кредит е станал 23 700 лв. в частен арбитражен съд. "В нормален съд един заем от 3700 лв. няма как да бъде присъден в полза на фирмата за бърз кредит в размер на 23 700 лв. Но един частен арбитражен съд може да постанови всякакво решение", каза Мая Манoлова.

"След 20 дни ще призова всеки български гражданин, ако получи решение от арбитражен съд, просто да го хвърли в кошчето", уточни още тя. Манолова коментира, че цяла година води кампания срещу тези частни арбитражни съдилища. Отправила е 240 писма лично до всеки един народен представител, в които е приложила най-фрапантните случаи, за да може в пленарна зала депутатите да гласуват срещу този узаконен рекет на частната съдебна система. Колекторските фирми вече са почнали да съдят и общини.

"Срещу една община се води дело за 560 000 лв., които са абсолютно недължими и е ясно, че става дума за схема. Просто са си намерили начин пред един такъв частен съд да дръпнат 560 000 лв. от сметките на една община", посочи омбудсманът Мая Манолова.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно