Номинираният от Тръмп за министър на правосъдието обещава защита от чумата на тероризма

Джеф Сешънс, когото Доналд Тръмп предлага за министър на правосъдието на САЩ, днес бе изслушан в Сената на американския Конгрес, предадоха световните агенции. Сенаторите са тези, които трябва да одобрят или да отхвърлят номинацията му.
На изслушването Сешънс отхвърли обвиненията в расизъм, отправени срещу него, предаде АФП.
Той бе обвиняван, че в миналото е симпатизирал на организацията Ку Клукс Клан и че по времето, когато е бил федерален прокурор на Алабама е действал срещу интересите на цветнокожите и е критикувал работата на асоциации на защитници на гражданските права. Именно заради тези обвинения днес изслушването на Сешънс започна доста бурно.

На скамейките за публиката в залата, в която протичаше изслушването, имаше защитници на гражданските права, които протестираха срещу неговата номинация. Двама от протестиращите се бяха дегизирали като членове на Ку Клукс Клан, с дълга бяла одежда и качулки. Те бяха изгонени от залата.
По повод обвиненията в расизъм Сешънс каза още в началото на изслушването, че те са неоснователни. "Изпитвам ужас от Ку Клукс Клан, от онова, което представлява тази организация и от нейната идеология", каза 70-годишният Сешънс.

Той обеща, че в качеството си на министър на правосъдието и главен прокурор ще гарантира еднакво правосъдие за всички американци в съответствие със законите на страната, предаде ДПА.
"Вие знаете, че съм човек, който държи на думата си и на когото може да се вярва, че ще направи, онова, което казва, че ще направи", каза Сешънс в началото на изслушването си. "Знаете, че тача нашата конституция и върховенството на закона. Знаете, че вярвам в справедливостта, безпристрастността и еднаквото правосъдие за всички съгласно законите", каза Сешънс.

Сешънс заяви, че е готов да се бори с ислямисткия тероризъм, предаде ТАСС.
Той обеща да "защитава американците от чумата на радикалния ислямистки тероризъм" и каза, че това ще бъде един от главните му приоритети, в случай че бъде утвърден на поста.
"Ние ще работим непрестанно за предотвратяване на заплахата, като използваме законните средства", заяви Сешънс. Тук той припомни, че американският Конгрес е дал ясно да се разбере, че е абсолютно незаконно да се използват симулации на давене и други форми на мъчение при разпитите, предаде Ройтерс.

Сешънс обеща и повече ефективни мерки в борбата срещу киберзаплахите, предаде ТАСС. "Готов съм да изпълня работата, която ще ми бъде възложена", каза Сешънс и подчерта, че ако се наложи ще казва "не" на президента на САЩ. "А ако министърът на правосъдието направи нещо незаконно, то той трябва да подаде оставка", заяви Сешънс.
По въпроса за религиозните свободи Сешънс каза: "Ние трябва да признаем религиозните свободи, както постановява конституцията, предаде Ройтерс.
Сешънс заяви, че не би подкрепил забрана за влизане на мюсюлмани в САЩ, предаде Асошиейтед прес. Тръмп предложи по време на предизборната си кампания временна забрана на достъпа до САЩ мюсюлмански имигранти, което му навлече критики и от демократите, и от републиканците, припомня агенцията.
Сешънс каза, че като министър на правосъдието и главен прокурор ще се бори с незаконната имиграция и насилието, причинено от огнестрелни оръжия, както и с трафика на наркотици, допълва АП.

На въпрос за затвора в Гуантанамо, Сешънс каза, че подкрепя идеята този център за задържане да остане отворен, предаде АП. Той каза, че според него центърът е безопасно място за заподозрени за тероризъм, заловени зад граница. Тази гледна точка се различава от позицията на администрацията на Барак Обама, която прехвърляше затворници от Гуантанамо в други страни с надеждата накрая да затвори центъра, нещо което обаче не успя да направи.

Сешънс обеща, че ако се стигне до разследване във връзка с това, че Хилари Клинтън е използвала частен сървър за имейл кореспонденцията си като държавен секретар и ако от него се изиска да даде оценка относно законността на действията на Клинтън, той планира да си направи самоотвод, предадоха световните агенции.
По време на предизборната кампания Сешънс не веднъж заяви, че Клинтън е действала незаконно във връзка със случая с частния сървър, но след като беше номиниран от Тръмп, той оттегли думите си. "Смятам, че предвид онова, което съм говорил в миналото, то моята обективност може да бъде подложена на съмнение", каза Сешънс, цитиран от ТАСС.

Министерството на правосъдието и ФБР отказаха да повдигнат обвинения срещу Хилари Клинтън по случая със сървъра, припомня АП.

По време на предизборната кампания Тръмп каза, че ако бъде избран за президент ще поиска от главния прокурор на страната да назначи специален прокурор, който да реши дали Клинтън трябва да отиде в затвора заради аферата с частния сървър, както и заради връзките й с благотворителната фондация на семейство Клинтън, припомня Ройтерс.

"В нашата страна никога политически спор не се е превръщал в съдебен спор. Тази страна не наказва своите политически противници, но тази страна гарантира, че никой не е над закона", заяви по време на изслушването Сешънс. Той каза, че подкрепя идеята за назначаване на специален прокурор в случай на разследване срещу Клинтън.
Като министър на правосъдието Сешънс ще бъде главен прокурор, който ще следи работата на трибуналите. Като министър той ще следи и работата на ФБР, на бюрото за контрола на алкохола, тютюневите изделия, огнестрелните оръжия и експлозивите, на федералното управление за затворите и на федералната агенция, специализирана в издирването на бегълци от закона.
 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно