Обновена  11 яну 07:54
Полски съд прати в затвора ресторантьор шпионин
Бизнесменът, наредил незаконно подслушване на висши политици и предизвикал политическа криза в страната, отива зад решетките за 2.5 г.

Полският бизнесмен Марек Фалента, признат за главен виновник за мащабно подслушване в ресторанти на политици и общественици, беше осъден на 2.5 години лишаване от свобода. Присъдата му беше произнесена сега, въпреки че скандалът разтърси Полша през 2014 г. Записите, направени в периода между юни 2013 г. и юли 2014 г., предизвикаха политическа криза в страната, тъй като четирима министри подадоха оставки заради откровенията, които си позволили да направят, докато вечерят в два много луксозни варшавски ресторанта - Sowa & Przyjaciele и Amber Room. Осъденият Фалента е техен съсобственик. Незаконно са подслушвани над 100 политици, бизнесмени и общественици. Подобни записи са незаконни в Полша и според Наказателния кодекс осъществяването им се наказва с до 2 години затвор.

В съдебната зала във Варшава по делото за шпионския скандал се явиха общо четирима обвиняеми - Марек Фалента, неговият бизнес партньор Кшищоф Рибка, както и двама сервитьори, активно участвали в записите на разговорите. Окръжният съд във Варшава наказа Рибка и келнера Конрад Лашота с условни присъди от по 10 месеца. Другият сервитьор - Лукаш Н. - който съдействал на разследването, пък ще трябва да плати глоба в размер на 11 000 евро (50 000 полски злоти), като съдията нареди парите да бъдат преведени за благотворителност. Присъдите не са окончателни и могат да бъдат обжалвани пред Апелативен съд. Нито един от обвиняемите не се яви в съдебната зала във Варшава, за да чуе лично наказанието си. В хода на процеса главният обвиняем Фалента

категорично отказа да признае вина,

дори настояваше, че точно той е съобщил на полските власти, когато разбрал за поставените микрофони по масата, използвана от политиците. Келнерът Лукаш Н. обаче заявил по време на разпитите си в полицията, че именно Марек Фалента е наредил и е плащал, за да поставят микрофоните под масата, на която обичайно били настанявани да вечерят министри и бизнесмени.

Скандалът с подслушванията се разрази през 2014 г., когато списанието "Впрост" публикува стенограми от разговори, проведени в ресторантите. Записани се оказаха тогавашните министри на вътрешните и на външните работи, на финансите, на транспорта, управителят на Централната банка и др. Тогава на власт беше дясноцентристкото правителството на партията "Гражданска платформа" с премиер Доналд Туск.

Основни действащи лица в един от разсекретените записи се оказаха тогавашният шеф на Централната банка на Полша Марек Белка и министърът на вътрешните работи Бартоломей Шенкевич. В разговор, проведен през юли 2013 г., двамата обсъждат мерките, които финансовата институция трябва спешно да предприеме, за да подкрепи икономиката на страната. Тогава Шенкевич настоява, че това е необходимо, за да може управляващата партия "Гражданска платформа" да спечели изборите през 2015 г. Те подробно обсъждат и условията, при които полската централна банка ще съдейства на кабинета в опитите му да поддържа публичния дълг в законово регламентираните граници въпреки бюджетните затруднения. Конституцията на страната забранява финансирането на държавата през централната банка, но въпреки това Белка и Шенкевич обсъждат изкупуването на държавни ценни книжа по начин, който

ще заобиколи разпоредбите в основния закон на страната

Според полското законодателство централната банка е независима институция и намесата на правителството в политиката й е недопустима. Марек Белка обаче заявява на вътрешния министър, че оглавяваната от него институция може да се намеси, като поставя условие - тогавашният финансов министър Яцек Ростовски да бъде отстранен от поста и на негово място да бъде назначен технократ и експерт, без политически опит. И желанието му е изпълнено през есента на 2013 г.

Международен скандал пък предизвика разговор между външния министър по това време Радослав Шикорски и Ростовски. Според дипломат номер 1 Полша не печели нищо от отношенията си със САЩ и те са безсмислени. Шикорски заявява пред колегата си, че отношенията с Вашингтон създавали фалшиво чувство за сигурност на страната му и довели до конфликти с Германия и Русия. "Полско-американският съюз е безполезен", убеден е той, стана ясно от публикуваната от "Впрост" стенограма. "Мислим си, че всичко е супер, защото направихме френска любов на американците. Ние сме загубеняци. Пълни загубеняци", споделя полският външен министър с Ростовски. Освен това Шикорски е записан да обвинява тогавашния британски премиер Дейвид Камерън в "некомпетентност по европейските въпроси" и използване на "глупава пропаганда", за да успокои критиците си, твърди сп. "Нюзуик". Разкритията поставиха в доста неудобно положение управляващата по това време Полша дясна партия "Гражданска платформа", особено Сикорски - доста популярен политик с добри връзки с Англия и САЩ.

От записаните разговори също така става ясно, че се водят дискусии за издигането на премиера по онова време Доналд Туск за висша европейска длъжност. През есента на 2014 г. той беше избран за председател на Европейския съвет - длъжност, която заема и днес, а начело на правителството тогава застана съпартийката му от "Гражданска платформа" Ева Копач. Докато тя беше начело на кабинета, започнаха да валят оставките на забърканите в шпионския скандал министри. "Гражданска платформа" загуби парламентарните избори през 2015 г., когато на власт дойде "Право и справедливост".

В хода на разследването стана ясно, че Марек Фалента

започнал да подслушва първо свои бизнес партньори,

за да получи информация "от извора" за техните начинания. По-късно обаче решил, че може да прави това и с политици, посещаващи неговите луксозни ресторанти. Първоначално той нямал намерение да използва записите. Според местните медии Фалента ги дал на медиите като отмъщение заради започната от държавните органи проверка на негова фирма. Основният бизнес на Марек Фалента е внос на въглища от Русия, а през май 2014 г. полските спецчасти за борба с корупцията обискират складове за въглища. Последвалата проверка блокира неговия бизнес и той губи повече от 100 млн. злоти (над 20 млн. евро). Тогава Фалента решава да отмъсти на властта във Варшава и предава записите на свой приятел и журналист в сп. "Впрост".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно