Обновена  11 яну 07:54
Когато традицията се сблъска с НК
Прокуратурата образува разследвания за семеен живот с малолетни момичета, но особен ефект няма

Допреди няколко години прокуратурата изобщо не се занимаваше със случаи като този на новородения Динко, който се оказа първото бебе на 2017 г. Статистиката на Държавната агенция за закрила на детето за 2012 г. например сочи, че за цялата година са образувани само 307 дела за незаконно съжителство с малолетни и непълнолетни. Едва в началото на 2013 г. тогавашният главен прокурор Борис Велчев издава методическо указание към прокуратурите по места да се започне масово разследване на тези случаи. Няколко години по-късно статистиката вече отчита хиляди такива дела. И тогава, и сега обаче стои проблемът с ефективността - масово се дават леки наказания и изобщо не е сигурно дали с тях нещо се променя. Вероятно не. Разбира се, това не е работа на прокуратурата и съда, които просто прилагат закона, какъвто са го приели депутатите.

След истерията с малкия Динко от Сливен с 13-годишната си майка и 15-годишния си баща тамошната прокуратура реагира остро на обвиненията, че не разследва такива случаи. Факт е, че държавното обвинение и този път се самосезира след репортажите, т.е. не е ясно каква щеше да е реакцията му, ако не се бе вдигнал шум, но впоследствие се опита да обясни, че няма нужда от сигнали, а си върши работата. "През последните три години (от 2014 до 2016 г.) районната прокуратура Сливен е внесла в съда 115 обвинителни акта срещу 120 души за извършени престъпни съвкупления с малолетни лица от женски пол, заживяване на съпружески начала с лица от женски пол, ненавършили 16-годишна възраст, срещу родители, улеснили започване на такива съжителства. По внесените актове има осъдени общо 109 лица, като няма допусната нито една оправдателна присъда", заявиха оттам. Най-сериозно прокурорите от Сливен бяха засегнати от обвинението, че отказват да разследват с аргумента, че това са традиции в ромската общност. "Няма нито едно прекратяване на досъдебно производство с мотив "такива са традициите в ромската общност", заявиха оттам.

Прекратените дела не са малко, става ясно от тази справка. Само за миналата година има 54 такива случая. Те обаче се прекратяват на друго основание - че е последвал граждански брак. Тази възможност се дава от самия Наказателен кодекс (НК), където е записано, че наказание не се налага при последвал брак. Иначе в НК е записано, че наказанието може да стигне и до 5 години, ако момичето не е навършило 14 години. В случая с бащата на Динко от Сливен това няма как да се случи, защото самият той е непълнолетен. Това е първата причина, а може да има и още - самопризнание, което ще намали евентуалното наказание, ако осъждането е първо и т.н. В крайна сметка случаят може да се окаже типичен - пробация или дори административно наказание, т.е. глоба.

Статистиката от Сливен сочи, че на лишаване от свобода са осъдени 34 мъже. Не става ясно обаче дали "лишаването" е условно или ефективно. Реалната картина е, че при повече от половината подадени сигнали е отказано да се образува разследване. През миналата година в Сливен са постъпили 302 сигнала, като отказ е постановен в 129 случая. Сигналите идват предимно от отделите за закрила на детето. Според сливенската прокуратура обаче в много от случаите "лицето от женски пол има навършени 14 години към момента на първото съвкупление или има навършени 16 години към момента на заживяване на съпружески начала - т.е. липса на престъпление".

Очевидно засегнати от обвиненията, че нищо не правят, от прокуратурата се задействаха и в един и същи ден се отчетоха две районни прокуратури. Освен тази в Сливен, данни бяха разпространени и от казанлъшката.

Там през миналата година са образувани разследвания срещу 24 мъже, които са заживели на семейни начала с малолетни или непълнолетни момичета, съобщиха от държавното обвинение. 19 от тях са осъдени, а в 18 случая присъдите са влезли в сила. От съобщението не стана ясно какви наказания са им наложени.

По инициатива на прокуратурата през ноември миналата година са провеждани срещи с отделите за закрила на детето и социално подпомагане в Казанлък, Гурково, Павел баня и Мъглиж. "Взети са решения за провеждане на превенция чрез здравната медиация към съответната община, търсене на съдействие от общопрактикуващите лекари, най-вече в малките населени места, които при наличния си непосредствен контакт биха могли да провеждат беседи с лицата, станали обект на сексуално посегателство. Провеждат се и разяснителни кампании за полова просветеност в училищата", пише в съобщението.

За последните три години у нас са водени общо 2900 разследвания за живот на семейни начала с непълнолетни, съобщи Би Ти Ви. В повечето случаи става дума за мъже, но са образувани разследвания и срещу 34 жени, заживели с момчета под 18 години. Осъдени са общо 400 души. По традиция наказанията са предимно леки.

Освен държавните институции при решаването на този проблем се опитват да помогнат и неправителствени организации предимно чрез обучителни курсове. Една от тях е Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве. "Ако трябва да отговоря директно на въпроса дали ме шокира, отговорът е не. Това нито е първата малолетна майка, нито е най-младата. Преди няколко години имаше случай, отново в Сливен, с 11-годишна майка. Тази майка в момента е заедно с бащата и детето в Испания", заяви наскоро пред BulgariaOnAir председателят й Радосвета Стаменкова. По думите й обаче през последните години майките под 16-годишна възраст намаляват. Но остава голям броят на родилките между 16 и 18 години. "Проблемът освен медицински има и социални измерения. Става дума за млади хора, за момичета и момчета, които напускат училище, които се свързват, правят семейства и в момента, в който това им се случи на тази възраст, е изключително нереалистично и много трудно постижимо да бъдат върнати обратно в училище. Би трябвало да се гледа на тези неща с необходимата строгост и сериозност. И да не са насочени към съпруга, защото той е на 15 години, т.е. той също е дете, а към родителите на това семейство. И останалата тежест и сериозност да бъде към образователната система, защото много по-лесно е едно дете да бъде задържано в училище, отколкото да се опитаме да го върнем в училище тогава, когато то вече е родило", каза още Стаменкова.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно