Федерален съд в САЩ за пръв път осъди на смърт убиец заради престъпление от омраза
Федерален съд в САЩ за пръв път осъди на смърт убиец заради престъпление от омраза

За пръв път в Америка човек бе осъден на смърт по федерален закон за престъпленията от омраза, пише "Дневник". Става въпрос за 22-годишния Дилан Руф, който през 2015 г. застреля деветима афроамериканци по време на църковна среща в Чарлстън, Южна Каролина. На съдебните заседатели им отне по-малко от три часа да го обявят за виновен по общо 33 обвинения.

"Чувствах, че трябва да го направя, и още се чувствам така", каза той. Руф се защитаваше сам и не представи никакви доказателства. Той се отказа от възможността да поиска доживотна присъда, съобщава агенция "Ройтерс".

Според обвинението Руф е планирал убийството в продължение на месеци и е целял да разпали расистко насилие. Това е била причината да избере едно от най-старите афроамерикански вероизповедения – Африканската методистка епископална църква.

На 17 юни 2015 г. Руф е посетил среща за изучаване на Библията в църквата в Чарлстън. Той е прекарал 40 минути с вярващите и е открил стрелба, когато те са затворили очи и са започнали да се молят. С общо 75 изстрела е убил деветима души, а по-късно е заявил пред полицията, че е искал да разпали расова война.

Формално присъдата ще бъде произнесена от съдията днес и това ще направи Руф 60-ия федерален затворник, очакващ смъртно наказание, пише в. "Вашингтон пост". Не е известно обаче кога то ще бъде изпълнено и дали изобщо ще се стигне до това.

Федералните смъртни присъди са изключително редки, а екзекуциите – още повече. Смъртното наказание на федерално ниво бе възстановено през 1988 г. Оттогава насам то е приложено само на трима души. Последната екзекуция е била преди повече от десет години. Последният осъден на това наказание преди Руф бе Джохар Царнаев – нападателят на Бостънския маратон, който сега лежи в затвор в Колорадо.

Руф е обвиняем за убийство и по друго дело, този път в юрисдикцията на щатските власти. По него също го заплашва смъртно наказание. Ако бъде осъден, той ще стане 39-ият човек, очакващ екзекуция в Южна Каролина.

За последно такава присъда там бе осъществена през 2011 г., а, както много други щати, Южна Каролина има проблем с достъпа до медикаменти за прилагане на присъдата и няма изгледи скоро да получи такива.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
Honduras
|
нерегистриран
12 януари 2017, 21:09
0
0
До коментар [#2] от "Точен":
И тоя щял да разпалва расова война, смятаай! Пази Боже всичките бели вОйни да са като него - от 75 изстрела, 9 попадения!!

Вярно, доста маймуни е пропуснал!

:D
2
Точен
|
нерегистриран
12 януари 2017, 19:26
0
0
И тоя щял да разпалва расова война, смятаай! Пази Боже всичките бели вОйни да са като него - от 75 изстрела, 9 попадения!!
1
123
|
нерегистриран
12 януари 2017, 16:18
3
0
А престъпление от любов ли е онова на четирите негра, дето отвлякоха и се гавриха с един "бялчо" и снимаха издевателствата си в клипчета по Фейсбук?! Там ще има ли такова обвинение или ще се уплашим от расови размирици...
От това се вижда как се санкционира само "правият" расизъм, но не и "обратният" такъв - когато избираш един очевидно и несъмнено грозен човек само заради това,че има черен цвят на кожата си (справка - конкурс за красота във Финландия от тая седмица!)
Или как политическата коректност изби в обратен расизъм и издевателства на малцинствата върху мнозинствата.
А у нас не е ли такъв примерът със стипендиите, предназначени само за мангалите? Тоест ако си българин, не можеш да кандидатстваш за такава стипендия - ако това не е ограничаване по етнически признак, здраве му кажи!
Но нека си мълчим, нека си вървим към пропастта и собственото си отрицание...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно