Обновена  12 яну 07:49
НС прие по-строги наказания за каналджийство и трафик на хора

НС прие вчера на първо четене по-строги наказания за каналджийство, трафик на хора и противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават в страната. Това стана с промени в Наказателния кодекс, които бяха подкрепени от 117 депутати, 4 бяха против, а 2 се въздържаха.
Промените са във връзка със засиления миграционен поток през българските граници. Според вносителите има необходимост от адекватни наказания с цел превенция и отговорност на извършителите. Нарушителите ще се наказват с лишаване от свобода от 5 до 12 години и глоба от 15 до 20 хил. лв.
Парламентът прие, когато деянието представлява опасен рецидив или е извършено по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група, наказанието да бъде лишаване от свобода от 7 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лв., като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имущество на дееца.
Депутатите гласуваха още лице, което преведе през границата на страната отделни лица или групи от хора без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 10 години и глоба от 10 до 20 хил. лв. Човек, който образува или ръководи организирана престъпна група, ще се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години, а участник в такава група, се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 г. Беше отхвърлено предложението на Мариана Тодорова от АБВ за срок от 3 дни между първо и второ четене, с което промените да се гласуват от настоящия парламент.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно