Служители на три съдилища ще обучават колегите си от СРС за работа в АСУД
Служители на три съдилища ще обучават колегите си от СРС за работа в АСУД

Служители от Софийския районен съд ще бъдат командировани при колегите си от съдилищата в Благоевград, за да се обучат да работят с Автоматизираната система за управление на делата (АСУД). Това ще стане за два дни, като лекторите ще бъдат не само от Благоевград, но и от Велико Търново и Смолян.

Такова решение бе взето на днешното заседание на Пленума на ВСС по предложение на Комисията по информационни технологии.

Проверката на място показала, че служители от Софийския районен съд не могат да работят на АСУД и заради това не я ползват. Работело се с таблици на Excel и на ръка, например статистиката, а така понякога се върши двойна работа.

ВСС отправя няколко препоръки, сред които данните от новообразуваните дела да се въвеждат своевременно, последователно и коректно, като се отразява всяко действие и по този начин да се получи съответствие между книжното тяло и неговия електронен вариант, както и да започне въвеждането на минимални необходими данни за висящи дела, образувани преди въвеждането на АСУД и по които постъпват документи или предстои извършване на съдопроизводствени действия и др.

Каролина Неделчева попита дали това означава, че изпращането на статистическата информация от СРС е била обективна и дали е ползвана системата.

"Въобще системата не е ползвана с всички последици за достоверността на данните", отговори Румен Георгиев. Добави, че в СРС има голямо текучество и проблемите са доста по-сериозни.

По-късно днес от СРС заявиха, че не е целесъобразно да се провеждат обучения на служители в друг град. "Касае се за няколко десетки служители, което е значително по-скъпо в сравнение с командироването на лекторите от страната в София. Отделно от това обучението следва да се извършва на база действащата в СРС АСУД, при съобразяване с нейните особености, каквито несъмнено са налице", поясниха от съда.

Уточняват, че доработките на системата АСУД са извършени с оглед натоварването на СРС, но това не се отразява негативно на функционалността й.

От СРС казват още, че са провеждани периодични обучения на служителите за работа със системата, но голямото текучество на кадри заради свръхнатовареността и ниското заплащане не позволяват съдът да разполага с добре обучени специалисти, с трайни и задълбочени знания.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
21
Малиииии
|
нерегистриран
13 януари 2017, 15:35
7
-19
До коментар [#20] от "ха-ха-ха":
И какво ще ги обучават в Благоевград?Може би как се преразпределя едно дело по 8 пъти докато си го саморазпределиш, а после опънеш една лъжа за някаква демонстрация, за която никой нито е чувал , нито участвал, но пък хваща веднага декиш за пред ВСС и ИВСС?!Каква пародия, вместо да разследват и накажат онази с препрепрепрепрепрепрепреразпределението по 8 пъти, те ще й пращат служители от СРС да ги обучава, абе вие акъл имат ли в главите си, може ли така да ни унижавате в СРС??

Ами ти нима вярваш в случайността на случайното разпределение в СРС? :)
20
ха-ха-ха
|
нерегистриран
13 януари 2017, 15:12
19
-4
И какво ще ги обучават в Благоевград?Може би как се преразпределя едно дело по 8 пъти докато си го саморазпределиш, а после опънеш една лъжа за някаква демонстрация, за която никой нито е чувал , нито участвал, но пък хваща веднага декиш за пред ВСС и ИВСС?!Каква пародия, вместо да разследват и накажат онази с препрепрепрепрепрепрепреразпределението по 8 пъти, те ще й пращат служители от СРС да ги обучава, абе вие акъл имат ли в главите си, може ли така да ни унижавате в СРС??
19
Марко
|
нерегистриран
13 януари 2017, 10:47
11
-4
Уважаеми магистрати,

аз мисля ,че времето ще покаже дали това ,което някои си мислят е точно така.

В интерес на истината М.Л. направи и няколко добри неща по сградния проблем ,но за сметка на това е затлачил съществената част от управлението и дейността на СРС.
Нека да приемем ,че това са т.нар."грешки на растежа" при него и да не го хулим постоянно,тъй като е обидно за всички това.

Принципно лидер без екип или с калпав екип не може да направи много ,а често и нищо не може да направи, това са правилата на играта ,които следва да бъдат разбрани за да се "отлепи ютията" от дъното...

Желая ви повече здраве,мъдрост и лично щастие през настоящата година и дано най-после нещата се подобрят и потръгнат и при вас.
18
Fenka na FB na Lalov
|
нерегистриран
13 януари 2017, 09:48
17
-15
Лалов си се хвали сам. Напрвил една страничка във фейсбук и всеки ден бълва такива смехории, че с колегите си ги споделяме като смешки. Отворете д авидите, какъв изказ, какъв език, какво чудо. И снимки качва, китни градинки, кътове за отдих, снимки на служителки от почивки и какво ли не. Фамозна страничка. Браво, Лалов!
17
деловодител СРС
|
нерегистриран
13 януари 2017, 09:11
20
-15
Не знам какви десетилетни проблеми е решил Лалов, но при Костова, Колев и Влахов не се беше случило унижението до ни пращат в друг съд на обучение. Напротив, идваха при нас да се обучават- електронно призововане, справки в ГРАО, заповедно деловодство, инф.център и др. Това е истината, съдия Лалов! Както и че никой мой колега няма желание да работи с Вас.
16
до 15
|
нерегистриран
13 януари 2017, 08:40
21
-6
Никой не ти завижда, Методи. Съжаляваме съда, а и теб. Хубаво е, че си вярваш, но ще е полезно да потърсиш собствените грешки, които те доведоха дотук. Успешните председатели не хвърлят оставки, нали? И служителите не бягат от тях, нали? А и ти си анонимен във форумите, но си лесно разпознаваем. Ясен си на всички. И много, много си ни омръзнал. Примири се, че си отиваш само със собствената висока самооценка, и се концентрирай върху съдийската си работа. И недей да пречиш на новия председател, който и да е той. Все ще е по-добър.
15
.
|
нерегистриран
13 януари 2017, 08:27
12
-22
Бая злоба излъчват хората, които завиждат на Лалов, че има куража да се бори за съдиите и служителите. Как ще преживеят тези хора, че той именно се пребори за сгради, за пари за оборудването им, че направи съда на бул. Цар Борис III страхотно място. Как ще приемат, че не си седи уютни, а дори скочи на ВСС за това, че са пасивни, че се занимават със себе си, вместо да помагат на СРС да преодолее натрупвани с десетилетия проблеми. Натрупвани и при Влахов, и при Колев, и при Капка Костова. Съдът беше кочина, сега когато започва да има свой облик, няма как това да му бъде простено на Лалов. Гласът на 20-30 злобари не променя това. Именно той накара Бакалова да напусне, както и няколкото кибици, сред които синчето на една председателка на адм. съд. Как ще му простите това, а. Искате да сте като него, да имате смелостта му, ама нееееее, анонимно по форумите е по-добре, нали? Всичко направено от него остава, вижда се, как ще живеете с това като го гледате всеки ден?
14
Факти!
|
нерегистриран
13 януари 2017, 08:18
16
-9
Във връзка с публикуваната информация за доклада на работната група относно организацията на работата в СРС с АСУД, следва да се отбележи, че в съда са провеждани периодични обучения на служителите за работа с АСУД, както от представители на разработчика на системата, така и от служители на съда. Изключително голямото текучество на съдебни служители, породено от свръхнатовареността им и несъответното на извършваната работа заплащане, не позволява обаче СРС да разполага с критична маса от добре обучени служители, с трайни и задълбочени знания, за придобиването на които е необходимо изминаването на значителен период.
Напомняме, че за проблемите на СРС председателят на съда съдия Методи Лалов е алармирал нееднократно, както и че предприетите мерки от ВСС бяха провокирани именно от публичното им назоваване от него и от съдиите и служителите на съда, а не бяха идентифицирани по-рано от ВСС.
Относно командироването на ръководителите на звена от СРС в други съдилища, следва да се посочи, че това е нецелесъобразно, тъй като се касае за няколко десетки служители, което е значително по-скъпо в сравнение с командироването на лекторите от страната в София. Отделно от това обучението следва да се извършва на база действащата в СРС АСУД, при съобразяване с нейните особености, каквито несъмнено са налице.
Доработването на АСУД е извършено именно с оглед натоварването на съда и по никакъв начин не се отразява негативно на нейната функционалност, като действащия в АСУД модул за публикуване на съдебните актове в ЦУБИПСА е един от най-добре разработените и функциониращи в системата модули. Развитието на АСУД във вида, в който е установен от работната група, е следствие на усилията на административното ръководство в последната една година, а не е съществувала в този вид преди.
Следва да се отчете и факта, че до 2015 г., когато гражданските отделения се преместиха в нова сграда, съдът работеше с компютри и сървъри, закупени в периода 2003-2008 г., които не позволяваха адекватна работа на АСУД.
Всичко това не го знае нито Каролина Неделчева от Районен съд Попово,нито са искали да разберат докрай членовете на работната група, вкл. Валери Михайлов от ВСС, които работят в комфорт и натоварване, за които служителите от СРС само могат да си мечтаят.
13
Съдия
|
нерегистриран
12 януари 2017, 23:34
19
-17
Абе то където и да бутнеш в СРС, все не е наред. Май Лалов трябва да го уволнят дисциплинарно. Което така или иначе ще се случи, защото и делата не си пишел чувам. Колеги от СРС, желая ви добър ръководител! Не знаете какъв лукс е това!
12
реалист
|
нерегистриран
12 януари 2017, 19:23
31
-6
Основният проблем в СРС е огромното текучество, което също има своето обяснение. Старите и обучени кадри напуснаха заради тираничното и брутално отношение на вече екс председателя. Това е истината, колкото и да не им харесва и да не си го признават от ръководството. Напрежението в съда започна да расте след назначаването на Бакалова и най-вече след преместването в новата сграда. Нейното безпардонно и арогантно поведение спрямо служителите, гарнирано с поредица от преразпределение на задълженията им, абсолютно ненужни и най-вече неефективни, доведоха до сегашното положение. Тази линия на поведение продължи и председателя. В този съд непрекъснато ти се набива в главата, че си никой и нищо; че за нищо не ставаш, а ако се осмелиш да опонираш, ти се казва "подай си молбата за да не те уволнявам". Ето така напуснаха някои, а на други просто им писна да работят в ежедневен страх и предпочетоха да си спестят унижението и ругатните в кабинета на председателя и напуснаха сами. Същите тези "некадърници" веднага ги взеха в СГС, АС, спец-а и др. Така, че, ако ръководството, което и да е то, не промени политиката си в това отношение, текучеството ще продължи. Респект е едно, а страх е съвсем друго нещо и докато страха владее хората, този проблем никога няма да се реши. По някакъв начин трябва да се стимулират и задържат малкото останали стари кадри. Това е, останалото е оправдания.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно