Делото "Червей" приключи за Тодор Костадинов
Бившият шеф в МВР не обжалва глобата си от 3000 лева за компютърно престъпление
Делото

Бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева остана единствена подсъдима по делото "Червей", след като ексшефът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов не е обжалвал присъдата си.

Костадинов беше признат за виновен на две инстанции за извършено компютърно престъпление, по което беше освободен от наказателна отговорност и глобен с 3000 лева. Той обаче беше оправдан за съставени 4 искания за специални разузнавателни средства до Янева и две справки за тях, в които да е вписал неверни обстоятелства.

Костадинов беше глобен, защото е ползвал акаунта на служителка, за да влезе в информационната системата на МВР и да провери дали е заличена полицейска регистрация на свидетел по делото. В решението на Софийския апелативен съд (САС) обаче се казваше, че е учудващо, че Костадинов няма обвинение за заличаването на полицейските регистрации на въпросния свидетел, което всъщност е и единственият резултат от прилагането на СРС по операцията "Червей".

Делото стигна до Върховния касационен съд (ВКС) само след жалба на Янева, която иска да бъде оправдана или делото да бъде върнато на САС. Днес ВКС даде ход на делото и обяви, че ще се произнесе в срок.

Бившата шефка на СГС е осъдена на 1 година затвор условно с 3-годишен изпитателен срок и 1000 лева глоба само по едно от обвиненията за давани разрешения за специални разузнавателни средства. Обвиненията към нея бяха за продължавано престъпление за дадени две разрешения и две разрешения за продължаване на използване на СРС по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър.

На две инстанции тя беше призната за виновна само за разрешеното използване на СРС със 120 дни над допустимото по закон.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Абе "Правен свят", нима може
|
нерегистриран
20 февруари 2017, 17:23
6
-3
да се обжалва потвърдена от втора инстанция глоба по чл. 78а от НК? Доволен, недоволен, наказанието е влязло в сила.
1
Още един
|
нерегистриран
20 февруари 2017, 15:38
4
-4
"доволен" от дейността на съдебната ни система! УРА!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно