За какво ни е Изборен кодекс като не се спазва
Машинното гласуване не е толкова важно за цивилизованите държави, където не се купуват гласове и не се фалшифицират протоколи на изборните комисии. Там хората гласуват и по пощата
За какво ни е Изборен кодекс като не се спазва

Човек се чуди да се смее ли, да плаче ли, след като ЦИК се зае да "изпълнява" решението на Върховния административен съд (ВАС), според което трябва да се осигури машинно гласуване. Съдиите от ВАС си свършиха работата и казаха на изпълнителната власт – в случая Централната избирателна комисия (ЦИК) и Министерския съвет – че, след като има приет закон, той трябва да се спазва. Жалка работа е, че върховен съд трябва да се произнася за подобно очевидно нещо. Жалка работа е, че ЦИК и МС проспаха възможността да обявят навреме обществената поръчка. Жалка работа е, че Народното събрание не си направи труда поне да промени Изборния кодекс, та нещата да не изглеждат толкова безобразни.

Практиката на ЦИК да чака да се насрочат изборите и тогава да обявява обществена поръчка е очевидно противозаконна. Поради една проста причина – за срок под 2 месеца е абсолютно невъзможно да се доставят към 14 000-15 000 истински машини за гласуване, да се одитират и да се обучат хора за работа с тях. Минималният срок за качествено изпълнение на тези дейности е 6 месеца. Теоретично такава поръчка не може да се изпълни за срок под 4 месеца. Законът не може да се тълкува в смисъл, че да не се изпълни. Тези неща се учат още в първи курс в университета. И изпълнителната власт е напълно наясно с това. МС трябваше да вземе мерки и в бюджета да се предвидят необходимите средства веднага след приемането на Изборния кодекс. А и един качествен закон би следвало да съдържа по-детайлни правила за изпълнението си, за да не шикалкави изпълнителната власт.

Явно някой не иска да се прави машинно гласуване. Защото при него не могат да се фалшифицират протоколите на секционните комисии, а купуването на гласове е доста по-трудно реализуемо.

Всички си спомнят стотиците хиляди невалидни бюлетини при предишните парламентарни избори.

Това естествено изкривява вота на гражданите. При машинното гласуване няма невалидни бюлетини. Всички си спомнят и масовото гласуване с преференции за кандидати, които са назад в списъците, но са под номера на партията си. При машинното гласуване опасност от объркване няма. Уредът упътва гласуващия и той трудно може да допусне грешка. При всички машинни гласувания досега на практика нямаше никакви проблеми. Но явно немалко политици са доволни да се манипулира гласуването. Сигурно е, че даже немалко политици си мислят дали няма да е добре да отменят машинното гласуване, за да не им пречи. Вероятно по същия начин ще се процедира и при бъдещия интернет вот.

Избори може да има по всяко време.

Дори в ЦИК и МС да не знаят това елементарно положение – практиката го показва по доста категоричен начин. Поради това обществената поръчка за купуване на машини не бива да се бави. В противен случай отново ще има умишлено провалени обществени поръчки, поради очевидната им неизпълнимост. И законът отново ще бъде нарушен. Затова днес никой няма да подаде оферта. Освен ако някой не реши да се пошегува.

Ако се стигне до сезиране на Конституционния съд, вероятно той няма да касира изборите. И то главно по извънправни причини. Истината е, че не е важно само да имаш право да гласуваш, но и да гласуваш по предвидения в закона ред. Я си представете, че обществената поръчка по отпечатване на бюлетините се провали и ще трябва да се гласува само машинно. Гражданите няма да са лишени от право на глас, нали? Но дали КС все пак би се въздържал от касиране на изборите?

В интерес на истината, следва да се отбележи като позитивно недопускането от страна на ЦИК на доставка например на таблети или касови апарати вместо машини за гласуване. Ако това беше станало – тогава вече нещата щяха наистина да се сгафят.

Машинното гласуване не е проста работа. И проблемът не е само машините и софтуерът да са многократно изпитани. Необходима е и подготовка на хората, боравещи с тях. Само две фирми в света правят машинно гласуване без проблеми. Преди години в Холандия и Германия организирането на машинното гласуване беше дадено на местни фирми без опит. Проблемите не закъсняха и се появиха още през 2005 г. За разлика от България, където машините бяха на един от световните лидери в машинното гласуване. При въпросните фирми няма проблеми в която и да е държава, където организират машинно гласуване. Само в Бразилия една от тези компании има 500 000 машини и всичко е вървяло гладко. Сега Холандия официално обяви намерението си да възобнови машинното гласуване по принцип.

Машинното гласуване не е толкова важно за цивилизованите държави, където не се купуват гласове и не се фалшифицират протоколи на изборните комисии. Там хората гласуват и по пощата. Машинното гласуване е важно за държавите с проблеми, сред които за съжаление е и България.


Къде по света се гласува машинно и/или дистанционно през интернет

Съединените американски щати - Проведени са над 50 изборни събития в повече от 100 области в 16 щата плюс окръг Колумбия.

Белгия гласува машинно от 2000 г. насам. През 2012 г. е внедрена електронна изборна платформа, създадена и изградена за всички избори, които ще се състоят в страната през следващите 15 години. В Белгия гласуват машинно в 3365 избирателни секции в 153 общини, като за разлика от България, в една секция се помещават повече от една машини.

Италия (Област Ломбардия) възложи организиране на машинно гласуване за 25 млн. евро (спечелено от Смартматик)

Бразилия – за първи път в Бразилия тестват машинното гласуване през 1996 г. От 2000 г. насам, всички избори в Бразилия са електронни. До 2002 година повече от 400 000 машини са били използвани в национален мащаб. Тествани са над 500 000 електронни машини за гласуване за изборите през 2012 г.

Венецуела (15 избори от  2004г. до 2016 г.). Над 150 милиона подадени и преброени гласове и над 55 милиона гласоподаватели, идентифицирани биометрично в изборните секции в деня на изборите. Във Венецуела са използвани машини, подобни на модела, използван в България на проведените четири избора. Използвани са над 40 000 бр. машини за гласуване, разпределени в над 14 000 избирателни секции.

Аржентина (2006 г. и 2008 г.) 2 законни пилотни проекта за електронно гласуване в две различни провинции.

Канада – Гласуване с машини, тип PCOS се използват в Канада в някои общини още от 90-те години. Днес се използват предимно в общински избори, също и интернет гласуването (пак на общинско ниво), като например в общините в Онтарио и Нова Скотия.

Естония – Електронното гласуване в Естония започва на местни избори през октомври 2005 г. През 2007 г. се проведоха и първите национални избори, посредством интернет гласуване. На изборите през 2014 г. за европейски парламент, 31.3% от всички гласували в страната, са упражнили правото си вот посредством интернет.

Франция – Франция все още провежда експериментално машинно гласуване в 750 избирателни секции. Преди това през 2003 г. се използва интернет гласуване за френските граждани, живеещи в САЩ.

Южна Корея – използва машини за електронно преброяване на вота.

Филипините (3 избори – два национални, един регионален през съответно 2010 г., 2013 г. и 2016 г.) Над 70 милиона подадени, преброени и отчетени гласове в архипелаг с над 7 хиляди острова и с много предизвикателни комуникационни и логистични пречки. Използвани са 82 000 машини модел PCOS. PCOS обработва хартиени бюлетини, които сканира, като за целта се използва специална перфорирана хартия за бюлетините.

Швейцария тества интернет гласуването. Експериментално такова е разработено за кантоните Женева, Цюрих и Нюшател. През 2009 и 2011 г. се даде възможност на швейцарците, живеещи в чужбина да използват интернет гласуването, чрез пилотен проект от 2008 г. След този вот, през 2014 г. интернет гласуването е въведено за всички гласоподаватели в чужбина.

Индия използва изцяло машинно гласуване. Индийските машини са местно производство и не са електронни машини за гласуване, а механично-електронни.

Сиера Леоне използва машинно гласуване

Ливан провежда машинно гласуване в секциите в чужбина.

Оман провежда машинно гласуване в секциите в чужбина.


Други държави, които правят своите стъпки към въвеждане на машинно гласуване:

Армения има сключен договор за активна регистрация и през април 2017 ще я внедри, като втората стъпка ще бъде машинното гласуване.

Холандия официално стартира възобновяване на експерименталното машинно гласуване.

Уганда и Замбия направиха активна регистрация.

Нигерия ще прави машинно гласуване през 2017 г.

Русия има голям проект (около 700 000 машини), който е в начален стадий.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
|
нерегистриран
23 февруари 2017, 13:34
1
0
Обществените поръчки на ЦИК не са безсмислени. А смисълът им е да се налеят едни пари в джобовете на едни наши хора. А и никой не купува гласове. Просто се фалшифицират изборните протоколи. Плаща се на ромите да се въртят около изборните секции, за да изглежда, че някой ходи да гласува. Защото то едно е мъртвите у нас според изборните протоколи даса гласували, ама съвсем друго е да ги накараш да отидат до изборната секция, та да се види, че някой ходи да гласува.
5
Просто никой не си е изпълнил задълженията.
|
нерегистриран
22 февруари 2017, 12:44
7
0
След това се правят безсмислени обществени поръчки за замазване на очите. А масовите недействителни бюлетини ще продължават да към 6"% от подадените гласове - повече от гласовете за стабилна парламентарна група. Ще продължава и практиката с подправените протоколи на сработилите се от много години секционни комисии. Купуването на гласове ще се шири без затруднения.
За следващите избори пак ще чакат да насрочат изборите и пак тогава ще направят безсмислена обществена поръчка.
4
Кофти матриал
|
нерегистриран
22 февруари 2017, 11:33
7
-1
Същата история ще се повтори и за "електронното гласуване" - ако депутатите все пак не посмеят да го отложат за 2030 година, например. А шепата скъпоплатени некадърници в ЦИК отново напълно безнаказано ще продължават да се изживяват като изборни корифеи и ще си измият ръцете със съда. Те така е у нас, в "правовата държава".
3
|
нерегистриран
22 февруари 2017, 10:15
3
-7
Всъщност жалката работа е изсмуканото от пръстите "съдебно решение" на т.н. ВАС!
А статията е пълна с лъжи , но това не е нещо ново за "Правен свят" , който плаща той поръчва музиката!
2
|
нерегистриран
22 февруари 2017, 09:52
5
-2
До коментар [#1] от "Кукиша":
Нещата са в насока,че статуквото е анализирали опасностите от машинно гласуване за промяната си и обективно ще направи така,че да запази позиции.
Обаче липсата на тази възможност ще води до атакуване и обявяване на недействителност на изборите.


Бай Хей има вяра само на Цецо Лъжецо, а не на някакви машинарии. А всички се чудят защо от приемането на изборния закон до днес нито Министерски съвет, нито Централна избирателна комисия, никой не си е мръднал пръста да изпълни изрични разпоредби на закона. Кой смее да се противи на Бай Хей?
1
Кукиша
|
нерегистриран
22 февруари 2017, 09:15
6
0
Нещата са в насока,че статуквото е анализирали опасностите от машинно гласуване за промяната си и обективно ще направи така,че да запази позиции.
Обаче липсата на тази възможност ще води до атакуване и обявяване на недействителност на изборите.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно