Държавният глава сформира правния си съвет
Сред определените членове са професорите Цветана Каменова, Пенчо Пенев, Маргарита Чинова, Иван Русчев и Жасмин Попова
Държавният глава сформира правния си съвет

Правният съвет на президента Румен Радев вече е формиран. Това е станало днес с указ на държавния глава. Правният съвет се състои от осем души като председател е проф. Емилия Друмева, която е съветник на президента по правните въпроси.

В състава на съвета влизат още доказаните юристи проф. Цветана Каменова, проф. Пенчо Пенев, проф. Маргарита Чинова, проф. Иван Русчев, д-р Борислав Цеков, Петьо Славов, проф. Жасмин Попова и доц. Атанас Семов.

Проф. Цветана Каменова до момента е член на Американската асоциация по международно право, на Изпълнителния комитет на Асоциацията по международно право със седалище в Лондон, председател на Българската асоциация по сравнително право, участва и в още редица организации, припомня Клуб Z. Била е и в състава на Хагския трибунал от Общото събрание на ООН за един мандат.

Проф. Пенчо Пенев е бивш министър на правосъдието и министър на вътрешните работи в правителствата на Андрей Луканов и на Димитър Попов. Бил е депутат във Великото народно събрание, конституционен съдия, професор по конституционно право, бил е директор на Националния институт на правосъдието.

Проф. Маргарита Чинова е професор по наказателен процес в Софийския университет и УНСС, дълги години е и член на Консултативния съвет по законодателство на Народното събрание - от 2001 г.

Проф. Иван Русчев от преподавател в Софийския университет. Наскоро защити дисертационен труд на тема "Престацията" за присъждане на научната степен "Доктор на юридическите науки".

Д-р Борислав Цеков бeше депутат от НДСВ, след това едно от лицата в "Новото време". Създател е на Института за модерна политика, а през 2014 г. изненадващо влезе в кандидат-депутатските листи на БСП. 

Петьо Славов е адвокат в Софийската адвокатска колегия. Специализирал е в сферата на административното правосъдие, занимава се основно с конкурентно право и обществени поръчки. Бил е зам.-председател на Комисията за защита на конкуренцията в периода 1998–2003 г., както и член на ЦИК за изборите за 38-о и 39-о Народно събрание, припомня още Клуб Z.

Проф. Жасмин Попова е експерт по европейско право и дипломат. Тя е била юридически съветник на президента Желю Желев, след това в периода 1992-1995 г. изпълнява длъжността заместник-ръководител на Мисията на България към Европейския съюз. Секретар на Министерския съвет по европейска интеграция през 1997 г. В момента експерт в Съда на Европейския съюз в Люксембург. 

Доц. Атанас Семов е доктор на юридическите науки по европейско право, носител на Катедра "Жан Моне" на Европейския съюз (Jean Monnet Chair). Главен редактор на Международното списание по ядрено право, вицепрезидент на Световния съвет на ядрените работници и експерти в Париж. Той е един от основателите и заместник-председател на РЗС, бил е заместник-председател на 41 Народно събрание. Бе и кандидат за генерален адвокат на СЕС. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
25
|
нерегистриран
16 март 2017, 13:12
0
0
Благодаря и Бон(д)жорно, Марко ! Тоз, който не говори, не умира ....
24
Марко
|
нерегистриран
16 март 2017, 11:29
4
0
До коментар [#23] от "нерегистриран":
Ех, Марко, Марко, нещо да кажеш, а ?
Този качествен, от където й да го погледнеш, състав, потвърждава тезата ми за нашата трагична, квази -, лицемерна и пр., реалност ! Диктатура на посредствеността, диктатура на ....
И как гордо си разнасят празните глави и души, окрилени от тежките си джобове !
Изход - старозаветен.
Който има очи, ще види; който има уши, ще чуе; малкото с душа, ще разберат !
Хайде, хубав ден, пчелички ! Наше ще е царството небесно !


Без думи.

Поздрав с "Писмо до Сицилия"

https://www.youtube.com/watch?v=Dbx5-xj6-Xw
23
|
нерегистриран
16 март 2017, 09:08
14
-1
Ех, Марко, Марко, нещо да кажеш, а ?
Този качествен, от където й да го погледнеш, състав, потвърждава тезата ми за нашата трагична, квази -, лицемерна и пр., реалност ! Диктатура на посредствеността, диктатура на ....
И как гордо си разнасят празните глави и души, окрилени от тежките си джобове !
Изход - старозаветен.
Който има очи, ще види; който има уши, ще чуе; малкото с душа, ще разберат !
Хайде, хубав ден, пчелички ! Наше ще е царството небесно !
22
"Жужи"-служи
|
нерегистриран
16 март 2017, 07:02
14
0
До коментар [#13] от "Така е правилно":
Kоментарът е бил маркиран като спам от модераторите.
Тя не е агент,а доброволен секретен сътрудник на "пазителите на социалистическата родина от попълзновенията на империалиЪма","боец на тихия фронт".Покойният писател,драматург и поет Иван Радоев-Бог да го прости,Мир на праха му!-казваше:"Държавна сигурност не означава сигурна държава".
21
**********************
|
нерегистриран
16 март 2017, 02:19
12
-3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
20
1
|
нерегистриран
15 март 2017, 23:47
18
-3
До коментар [#15] от "джеки чан":
Чета коментарите и се ужасявам от това, в което се е превърнал ЮФ. Завършила съм навремето с четене, четене и само четене. Така завършиха и останалите ми 300 състуденти от курса. Който не четеше го връщаха и така много хора или не завършиха или завършиха години по късно. За купуване изобщо не се и говореше. В интерес на истината се носеха слухове, че арабите и гърците си плащат, но имахме не повече от десетина в курса и даже не знам докъде стигнаха. След втори курс май престанаха да се появяват. По него време Русчев живееше в Студенски град и ходеше с дънки с гуменки на бос крак, все пак беше времето на грънджа. Ама явно че бързо е забравил гладните години. Срамувам се от това, което се случва, че такива като него съвсем са омаскарили образованието, доколкото го има сега. Плодовете на завършващите неграмотници ще ги берем всички, когато те по същия начин ще влязат в съдебната система и ще решават съдби. Както са си плащали изпитите така ще чакат и на тях да се плати. Няма светлина в тенела. Както беше написал някой скоро светлината в тунела от падаща върху колата ти лампа.
Джеки , страшно е. Върви скрито поголовно изтребление,оглупяване, видиотяване,опростачване ,ограбване и ликвидация . Това е. Вълната ще помете всичко, защото всичко е заразено и парализирано. Тук там припламва светлинка , но при вопъл ще бъде локализирана и смазана. Единствено предстоящите геополитически трусове и инстинкта за самосъхранение би помогнал в тази катастрофа.Олигархията нарекла се елит , е напълно парализирана,криминализирана и негодна,но послушна и готова на всичко .
19
селчо от мало конаре
|
нерегистриран
15 март 2017, 23:39
14
-1
До коментар [#17] от "Юрист":
Адмирации за избора на проф. Чинова, която е един от блестящите академици на България! Ноторно известно за всички юристи, че това е един от колосите в световен мащаб, а не само за родните ни академични среди. Такива титани на правната мисъл ТРЯБВА да са в Конституционния съд, във ВСС, министри-сигурна гаранция за напредък, изключителен професионализъм, 100 процентно съвестно и отговорно изпълнение на обязаностите, които са и възложени!Пословичната почтеност и изключителен интелектуален капацитет я прави десетилетия един от най- обичаните и тачени български академици посветили живота си на нас и в полза на Родината ни! Дълголетие и успешно ново поприще- България има нужда от такива светила като проф.xg03c6ЧИНОВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ти като си юрист, не се ли научи да не употребяваш ноторно известно а ? Ей с такива като тебе е пълно. Ноторно известно та ноторно известно.Глупости. Ноторно и известно е едно и също нещо. Не сте ли учили латински бе тикви прости. Всъщност казваш: известно известно. казваш или ноторно е. или известно е. но да кажеш ноторно известно, означава ,че си тъп и прост малоумник ,даже може и с титли, няма значение. Не се заяждам, само отбелязвам как се мери от страни, защото дребните удари събарят вековните дъбове. Пък и като чета, добър с и по хвалебствията ?!
18
адвокат
|
нерегистриран
15 март 2017, 23:26
13
-2
Г-н президент ,ако са твой личен избор - направил си грешка от незнание и наивитет, но вероятно не са твой личен избор а са ти ги посочили разни съветници и може би с добри помисли. Какво да се прави, събрал си слаби, много слаби ,неподходящи за тази работа хора,според общоприетите представи за подобен съвет .То и кого ли да вземеш в тази кочина ? По добре да беше поискал селекция на адвокати от адвокатските колегии. С тези хора внимателно и едно наум , щото въпросителните са твърде ,твърде много, а иначе ще ти влязат под кожата, това го умеят от младини та до сега,за празни приказки и лакърдии и пунта мара стават. Титлите и какви постове са заемали ,не означава ,че знаят, по скоро слушат и изпълняват. Но да кажат какво е правото такова каквато е от гледна точка на закона и морала и юриспруденцията - това е друга работа . А да те слушат , да избора е добър ,но пак внимавай щото се вживяват и си вярват ,че са ,а те не са ! Но карай,можеше и по лошо и без това на фронтова територия знаеш, стават грешки ,всичко може.
17
Юрист
|
нерегистриран
15 март 2017, 23:21
7
-14
Адмирации за избора на проф. Чинова, която е един от блестящите академици на България! Ноторно известно за всички юристи, че това е един от колосите в световен мащаб, а не само за родните ни академични среди. Такива титани на правната мисъл ТРЯБВА да са в Конституционния съд, във ВСС, министри-сигурна гаранция за напредък, изключителен професионализъм, 100 процентно съвестно и отговорно изпълнение на обязаностите, които са и възложени!Пословичната почтеност и изключителен интелектуален капацитет я прави десетилетия един от най- обичаните и тачени български академици посветили живота си на нас и в полза на Родината ни! Дълголетие и успешно ново поприще- България има нужда от такива светила като проф.xg03c6ЧИНОВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
16
******
|
нерегистриран
15 март 2017, 22:45
13
-4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно