Обновена  16 мар 16:55
Във ВСС решиха, че законът им дава право на обезщетения след края на мандата
Във ВСС решиха, че законът им дава право на обезщетения след края на мандата

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), главният инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС да имат право на парични обезщетения като магистрати, след като приключат мандатите им.

Такова абсурдно решение взе днес пленумът на ВСС, с което на практика приравни членовете на съвета и инспекторите с магистратите. Срещу решението остро се изказа Галина Карагьозова, като изтъкна, че не може да има такова тълкуване на чл. 225 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). Според него при освобождаване от длъжност съдия, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж на такава длъжност има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20.

Карагьозова подчерта, че в посочения текст "изрично и изчерпателно е очертан кръгът на лицата, по отношение на които се прилага – магистратите". По думите ѝ ВСС е административен орган и за членовете му правоотношението не е като съдия, прокурор или следовател.

"Няма никакво основание за разширително тълкуване. Създаваме привилегия, която не е обоснована с абсолютно нито една норма в закона", каза Карагьозова. Според нея е неприемливо с такова решение да се дава право на членовете на ВСС и ИВСС да се позовават на придобит стаж на тези си позиции и това да поражда правото им на обезщетения.

Светла Петкова, която подчерта, че си е получила обезщетението преди да влезе във ВСС, опонира, че правото е създадено от закона, а не от пленума и се обърна към Карагьозова с думите, че четяла закона, както дяволът – евангелието.

С последните промени в ЗСВ стажовете на изборните членове на ВСС, главния инспектор и инспекторите в ИВСС се зачитат за стаж по смисъла на чл. 225 от ЗСВ относно обезщетенията и мнозинството изтълкува днес, че именно тази промяна им дава право и на парични обезщетения в края на мандата. По отношение на заплати, допълнителни възнаграждения, пари за облекло и отпуски на членовете на ВСС и инспекторите, законодателят изрично е изброил, че за тях се прилагат общите разпоредби в закона и те са изброени, но текстът за обезщетенията е пропуснат.

"Ако законодателят имаше намерение да разшири приложния кръг по отношение на лицата, промяната щеше да е именно в чл. 225, ал. 1, като се посочват изрично членовете на ВСС и инспекторите след изтичане на мандата им", отговори Карагьозова, но това не повлия на гласуването и мнозинството прие предложението с 13 гласа "за" и само 2 "против".

Въпросното решение обслужва най-вече онези членове на Висшия съдебен съвет, които не са били магистрати към момента на избора си и които имат един изключително мъничък стаж в системата. Например Васил Петров и Незабравка Стоева. Първият е бил прокурор в периода 1981-1984 година, а Стоева е била съдия общо пет години – 1985-1986 г. и от 1988 г. до 1992 година. Към този малък стаж като магистрати, ще се прибавят пет години като инспектори и пет години като членове на ВСС. Така на финала двамата ще вземат по изключително прилично обезщетение, защото то ще се изчисли на база сегашните им заплати, като кадровици. А както вече е известно, то се приравнява на възнагражденията на тримата големи в съдебната система.

Обезщетение ще вземе и Юлиана Колева, която в периода 1983 – 1995 г. е работила като съдия. Нейният магистратски стаж е в пъти по-дълъг от тези на Петров и Стоева, т.е. търпяла е ограниченията, които търпи всеки съдия и прокурор, за по-продължителен период от двамата й колеги. А и тя не е била и инспектор.

Не на последно място Колева не участва в това гласуване. Направи си отвод, нещо, което Петров и Стоева не сториха.

В обхвата на решението попадат и всички онези членове на съвета, които идват от магистратските среди и не си взеха обезщетенията при избора им.

Практиката сочи, че решението за изплащане на обезщетенията трябва да бъде взето от следващия ВСС. Но този състав многократно е демонстрирал безпринципност като в едни случаи установената практика му пречи, а в други – се ползва от нея. Така че нищо чудно, преди да освободят сегашните си позиции, членовете му да гласуват допълнителни разходи и да си раздадат обезщетенията.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
26
|
нерегистриран
18 март 2017, 07:08
5
0
Ами посочете ги тези, които идват от магистратските среди и не са си взели обезщетенията! Та да видим кое камъче (калпаче) обръща колата
25
Адвокат
|
нерегистриран
17 март 2017, 14:58
7
0
Спокойно,следващите ще са още по......
24
Кренвирши
|
нерегистриран
17 март 2017, 10:52
30
-1
Законът дава право на част от членовете на ВСС да ползват апартаменти срещу наем от 70-100 лева месечно, при заплати от 7000 лева месечно. Дава им право да са некомпетентни, невъзпитани, неморални, щом ние сме избрали такива. Дава им право да си раздават пари за щяло и нещяло, обезщетения, коли, а съдебните органи да просят пари за очевидни нужни неща. Дава им право да са нагли, защото са такива.
23
111
|
нерегистриран
17 март 2017, 10:31
3
-13
Имало идея да дарят получените обезщетения.
22
аi
|
нерегистриран
17 март 2017, 09:56
9
0
1 920 000 лв.
21
|
нерегистриран
17 март 2017, 09:26
18
0
Уткадя накадя ва...
20
.
|
нерегистриран
17 март 2017, 09:18
32
-1
Лакомията човешка граници няма.
19
да ни е честито!
|
нерегистриран
17 март 2017, 08:59
22
-1
8 х лв заплата х 10 х 24 души
- над 200 000 лв. нещастния данъкоплатец ще плати на интелигенцията за послушанието им!
18
|
нерегистриран
17 март 2017, 08:44
34
-1
Ег..ти, цървулестият ЕЛИТ !
За пет години работа за 5 стотинки не свършиха, но не пропуснаха и грам файда, вкл. и не регламентирана ще измислят !
Ех, Ив.Хаджийски, сал да ги видиш - 100 % българска порода !
Или, както би казала една родопска баба: "Което е от малко захванато, голямо не може да стане. "
Така че ЗА ТУНЕЯДСТВОТО - привет !
17
bravo
|
нерегистриран
17 март 2017, 07:50
6
-1
и тук изненада # http://haskovo.topnovini.bg/node/756878
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно