Сотир Цацаров:
Нужни са ни разумни поправки в НК и НПК
Нужни са ни разумни поправки в НК и НПК

Половината от политиците, които ползват мантрата съдебна реформа, не са в състояние да обяснят какво имат предвид. Това заяви пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров и посочи "няколко прости неща", които според него трябва да бъдат направени за реформиране на системата.

На първо място, главният прокурор каза, че липсва ясна концепция за НК и НПК. Той категорично се обяви за разтоварване на Наказателния кодекс от дребните престъпления, които са административни нарушения. По думите му, реформата на НК изисква само политическа воля, но след това той може да стане опасен. Това, според Цацаров може да се случи, ако текстовете за длъжностни и корупционни престъпления бъдат в съзвучие с днешните обществени отношения.

"Стига с това дар, който не му се следва. Получил, ама той не бил подкуп", каза Цацаров и поясни, че лекар, например, не носи наказателна отговорност за подкуп, защото не е длъжностно лице. Като друг пример за нужна промяна е НК той посочи разпоредбата за длъжностно престъпление, която изисква и специална цел.

"Това са състави от 1968 г. В чл. 219 термините са от други обществени отношения, когато не е имало частен сектор", каза още Цацаров.

"Ако изгориш националното знаме, в колко държави ще те освободят от наказателна отговорност. В България това ще се случи и ще платиш глоба, ако не си осъждан", даде и друг пример главният прокурор.

Той отново подчерта, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт, като даде за пример кадровите промени, които служебното правителство направи в последните месеци, след като пое управлението. Цацаров припомни смените на областни управители и попита дали, ако прокуратурата е в изпълнителната власт, по същия начин биха се сменяли окръжни прокурори.

Главният прокурор смята за задължителни и разумни поправки в НПК, които да облекчат "този безумно тежък процес". Не за пръв път той каза, че трябва да има предел на възможностите делата да се връщат на прокуратурата и така процесите да продължават по 10 години.

Тежка наказателна политика срещу телефонните измамници

Попитан за продължаващите телефонни измами, в които жертви масово са възрастните хора, а извършителите не получават адекватни наказания, когато изобщо бъдат разкрити, главният прокурор призна, че това е много болен въпрос, който може да бъде решен само с тежка наказателна политика. Той призна, че жертва на измамници е станала и майка му, но в последния момент не се е стигнало до даване на пари.

"Безкомпромистно обвинение и реално наказание лишаване от свобода", обясни Цацаров виждането си за наказателната политика срещу измамниците. Отделно от това, той посочи, че трябва да бъде премахната анонимността при ползване на предплатени карти за телефони и ограничаването на допустимия брой, който може да бъде ползван от едно лице. Друга мярка, според него, трябва да е масовата пропаганда за опасността от тези измами, която да стигне до всички хора.

Цацаров говори и за казуса с българските граничари, които Турция иска да съди за смъртта на бракониер в казус отпреди 9 години. Разследване тогава беше водено срещу граничния полицай Михаил Цонков, но то беше прекратено, след като беше установено, че той не е употребил прекомерна сила. Сега турските власти обвиняват Цонков в умишлено убийство, а обвинения има и за неговите колеги, които са били с него при инцидента.

"За българската съдебна система тези хора са действали абсолютно правомерно, защитавайки българската граница. Всяко искане за екстрадиция на тези лица ще бъде обречено на отказ. Това трябва да е съвсем ясно.", категорично заяви Цацаров.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
29
Нужно е единствено
|
нерегистриран
21 април 2017, 18:26
4
-1
лицето на снимката да ни освободи от присъствието си!!!
28
категорично е нужна промяна в НК и НПК
|
нерегистриран
08 април 2017, 11:04
5
0
РАЗБИРА СЕ, ЧЕ Е НУЖНО АДАПТИРАНЕ НА НОРМИТЕ С РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ОБЩЕСТВЕНИ ОТНОШЕНИЯ. ОЧЕВИДНИ И РЕАЛНИ СА СИТУАЦИИТЕ, В КОИТО ДОРИ, НИЕ, ЮРИСТИТЕ, СМЕ ПОСТРАДАЛИ, А КАКВО ДА НАПРАВИ ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕЧЕЦ, КОЙТО НЯМА СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ПРАВНИ ЗНАНИЯ, А В КУМУЛАЦИЯ ДОБАВЯМ ЕМОЦИОНАЛНИЯ ШОК В ТАКАВА СИТУАЦИЯ! ПРАВИЛНО СОТИР ЦАЦАРОВ ДАВА ПОДХОДЯЩИ ПРИМЕРИ! ДОРИ ОЩЕ ФАКТИЧЕСКИ СИТУАЦИИ ТРЯБВА ДА СЕ КРИМИНАЛИЗИРАТ, ТАКА И ОБРАТНОТО- ИМА ОСТАРЯЛИ "ДЕЯНИЯ", И ПОРАДИ ФОРМАЛНОТО ИМ ПРИСЪСТВИЕ КАТО СЪСТАВИ, СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ХАРЧИ СРЕДСТВА, ТРУД, УСИЛИЯ, ВМЕСТО ДА СЕ НАСОЧИ ТОЗИ РЕСУРС КЪМ ПОТРЕБНОТОТО. ПРИМЕР ДОРИ В АДМИНИСТРАТИВНОТО НАКАЗВАНЕ И НЕОБЯСНИМОТО ВЕЧЕ НАКАЗАНИЕ "ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАВИЕ" В ЧЛ.13 ЗАНН.
27
Мечo Пух
|
нерегистриран
03 април 2017, 15:56
6
-2
Поантата в изказването на Цаци е че мястото на прокуратурата е в съдебната система. Всичко останало са приказки за балами.


26
|
нерегистриран
24 март 2017, 09:15
8
0
До 22. Този проблем обаче не е проблем на НК и НПК а на изклюително простия български народ, който е всеяден и без грам ниво и способност да разсъждава на оснва на ценностна систем с повече от две или три скали, т.е. пари, жени, кола и хайде и сеир. Оскотяло племе е по-близко като дефиниция вместо общество па какво остава за гражданско такова...
25
|
нерегистриран
24 март 2017, 09:09
9
-1
Господин Главен Прокурор, поровете се малко в чуждите закони и практика,но на държави с утвърдена съдебна система и традиции, т.е. западна Европа основно, за да си поразширите предложенията за промени в НК и НПК. Много повее е нужно от всичко което до днес вие или дружи предлагате. И най вече основното което не предлагате е да се ограничи отлагането на нак. дела до максимум две заседания, да да възмосно е и то е много лесно, но трябва да се попрочете и да си погледал извън България какво става, за да вземеш най доброто. А това е лесно, защото в българските наказателни закони добро почти отсъства за сметка на убийствен формализъм и бездушие в практиката както от страна на съдии така и от страна на прокурори в огромното мнозинство.
24
До# 20
|
нерегистриран
23 март 2017, 22:29
15
0
Андрейчо,това че лекарите не са дл.лица го твърди не Цацаров,а върховете съдии в ТР и вече ми е ясно нивото ти на компетентност по наказателно материално право. Не пиши за процесуалното,то е по сложно.
23
До Икономов
|
нерегистриран
23 март 2017, 20:05
13
-6
Смешко, прокуратурата не е на Цацаров. Не е длъжна да образува дело, а когато прецени, че има престъпление. Това, че не е образувала дело по свирката на някаква пикла чупила полицейска кола е хубаво, а тъпотата на всемъдрия ЕСПЧ си е негов проблем. Айде да не говорим за колко милиона сме осъдени заради съда, а
22
И други поправки са нужни
|
нерегистриран
23 март 2017, 18:54
15
0
.
Де да бяха само НК и НПК за поправка.
Обърнете внимание на следния парадокс :
Двама кандидати за изборите с инициали ТТ и ДД са обвинями по досъдебни производства и дори медиите отразиха нашироко техните посещения в следствието/вероятно за повдигане и предявяване на обвиненията/.
Сега обаче ,като кандидат / първият от тях/ излиза
пред електората /излъчен от същите медии, които го снимаха като обвиняем/ и поучава с думите "Купуването и продаването на гласове е престъпление".Увереността му е толкова голяма ,че чак може да поучи и наблюдаващия си прокурор кое е престъпление и кое - не е.
Питам разумните хора в тази държава,в тази цялата ситуация всичко ли ви изглежда наред и така ли трябва да продължи циркът и за в бъдеще ?
21
Andrei Ikonomov
|
нерегистриран
23 март 2017, 16:25
9
-4
Прав е Цацров. Но не само НПК и НК. Само с промяна на процес няма да стане. Междувремнно Прокуратурата му е глобена, защото е отказала да разследва полицай. Не мога да разбера какво е това погрешно разбиране за колегиалност между прокурори и милиционери.
20
Андрей Иванов
|
нерегистриран
23 март 2017, 16:09
7
-17
Дами и господа юристи, не ми стана ясно какво в същност се опитва да докаже много уважаваният Главен прокурор Господин Цацаров! Твърди че лекарите не били длъжностни лица,със сигурност ще твърди,че и съдиите и прокурорите не са длъжностни лица ,а са орган на властта без обаче да взема под внимание обяснението което е дадено ,за длъжностно лице. Коя личност е длъжностно лице според текста в Наказателният кодекс? Чл.93, т.1; Длъжностно лице е това лице на което е възложено да изпълнява със заплата или безплатно,временно или постоянно. Съдиите на заплати ли са и съдия длъжност ли е? Същото се отнася и за прокурорите? Лекар професия ли е,или не е? И в болниците които се водят здравни заведения въпросните каква длъжност заемат,санитар,болногледач,медицинска сестра или лекари? Ако юрист е професия,то тогава всеки назначен юрист в тъй наречения орган на властта било то прокурор или съдия е назначен със заплата на съответната длъжност. Тогава много уважаваният Господин Цацаров какво се опитва да каже относно текстовете в Наказателният кодекс на Република България? Нека си отвори отново Наказателният кодекс и да прочете текста на чл.304 а,и тогава да търси под вола теле в твърденията си относно длъжностни лица.Колкото до телефонните измамници ясно се вижда до къде се разпростира компетентността му, защото има си точно конкретен текст в НК и той е чл.210, ал.1 ,но явно много уважаемият Главен прокурор не го знае.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно