Обвиниха следовател - при стрелба с пистолета му е улучен хладилникът на съсед

Специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура днес привлече като обвиняем следователя Драгомир Енчев, защото от неговата тераса с неговия законен пистолет е прострелян хладилникът на съседите. Самият Енчев работи в следствения отдел към СГП.

Престъплението му е по чл. 338 ал.1 от Наказателния кодекс - за това, че като държател на оръжие не е взел необходимите мерки за сигурност и го заплашват от 1 до 5 години или с глоба от 500 лв. до 3000 лв.

Ето как от прокуратурата излагат фактите по случая: "Енчев е обвинен в това, че на 30 април 2016 г. в гр. София като държал законно притежаваното от него оръжие - пистолет марка "CZ 75В", калибър 9х19 е допуснал възпроизвеждането на изстрел. Проектилът от този изстрел проникнал през дограмата на кухненско помещение на жилище, намиращо се в съседство с жилището на обвиняемия Енчев и попаднал във вратата на хладилника в кухнята на съседите му".

От държавното обвинение цитират чл. 59 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, според който "лицата, притежаващи разрешение за държане на огнестрелни оръжия са длъжни да ги опазват от кражби, изгубване и достъп на други лица и да предприемат мерки за недопускане на злополуки". И уточняват, че в случая няма пострадали, а са причинени само имуществени щети по дограмата и вратата на хладилника.

"От заключението на балистично-трасологично-ситуационната експертиза е установено че изстрелът е произведен от една от терасите на жилището на следователя. На практика, тази експертиза дава необходимата насока относно автора на престъплението, тъй като в началото разследващите са разполагали само с проектил, иззет от врата на хладилника в кухнята", сочат от прокуратурата.

Така те стигат и до законното оръжие на Енчев. Следователят е с мярка за неотклонение "подписка". А от прокуратурата заявяват, че разследването продължава. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно