Уволненият Любомир Талев:
Указанията за уседналостта бяха дадени на среща с президента
Не съм автор на проекта, консултирала съм го за правната техника, заяви проф. Емилия Друмева
Указанията за уседналостта бяха дадени на среща с президента

Указанията спешно да бъдат изготвени и качени за обществено обсъждане промени в Изборния кодекс, които предвиждат изискване за уседналост за участие в парламентарни и президентски избори бяха дадени на среща в президентството, на която участва лично държавният глава Румен Радев.

На нея бяха и секретарят по правните въпроси на президента проф. Емилия Друмева и други съветници, както и министърът на правосъдието Мария Павлова и заместничката ѝ Деница Митрова, както и самият аз.  

Това заяви пред "Правен свят" уволненият днес шеф на дирекцията "Съвет по законодателството" в Министерството на правосъдието Любомир Талев, за когото от ведомството обявиха, че не е съгласувал промените с Павлова и умишлено е целял да злепостави институцията.

"Работата по проекта е започнала миналата седмица, когато бях в командировка в чужбина и от президентството пристигат текстове с указания, че трябва да се внесат в максимално спешен порядък", разказа Талев. По думите му обаче в този проект няма промени в ИК, а само в Закона за българското гражданство, Закона за вероизповеданията и Закона за политическите партии.

"В понеделник се връщам от командировка и бяхме извикани на среща в президентството, на която бяха дадени и указания да се включат текстове за уседналост за парламентарните и президентските избори и в рамките на деня да бъдат качени за обществено обсъждане", каза Талев.

И продължи: "След срещата с президента се качихме в един от кабинетите в президентството да допълним текстовете и да огледаме финално целия проект". В кабинета по думите му били всички участници на разговора при президента, без самият държавен глава и министърът на правосъдието.

"После ни беше изпратен по електронната поща от президентството, а в рамките на деня подготвих цялата преписка. Тъй като има процедура по Закона за нормативните актове и по Устройствения правилник на МС и всеки законопроект се придружава от оценка за въздействието, а тя трябва да получи становище от дирекция "Модернизация на администрацията" към МС", описва действията си уволненият Талев.

И заяви, че след като е подготвил цялата преписка я е занесъл и докладвал пред министър Павлова, като заместничката ѝ Митрова е подписала съгласувателното писмо.

"Идеята, че съм целял злепоставяне на министерството е абсурдна. Аз не съм самоубиец. Храня семейство. Освен това съм в едногодишен срок на изпитване. И трябва или да съм луд, или да съм доста глупав, за да направя нещо такова, знаейки че съм в толкова уязвима позиция", заяви Талев. Той посочи, че именно фактът, че още не е изтекъл изпитателният му срок е основанието, вписано в заповедта за освобождаването му, а не каквото и да е било нарушение.

"Няма как аз да напиша такъв законопроект и да разпоредя качването му. Аз съм един държавен служител. Волята за това какви проекти се внасят и изготвят е политическа. Аз като държавен служител съм се стремял винаги максимално бързо и качествено да изпълнявам разпорежданията на политическото ръководство над мен", каза уволненията шеф на съвета по законодателството.

Талев заяви, че си обяснява освобождаването си от поста с факта, че се видял най-лесният виновник за ситуацията, до която доведе огласяването на проекта.

"Винаги съм бил лоялен и съвестта ми е чиста. Тези текстове предизвикаха много силен и противоречив отзвук в обществеността. Ясно е, че има чувствителност по темата с уседналостта, а друг е въпросът кой е легитимиран да внесе подобни текстове и дали това е служебно правителство, зад което не стои волята на суверена. Дали трябва да е МП, което никога не е работило по Изборния кодекс. Трудно е да си представи човек с интелигентност около и над средната, че един среден ръководен кадър в министерство ще вземе сам да седне и да измени Изборния кодекс и да го качи на сайта на министерството. Очевидно въпросите около проекта изискваха да се намери бързо виновник и аз бях най-лесният", каза Любомир Талев. 

"Не съм автор на законопроекта, но съм го консултирала от гледна точка на правната техника. Идеите идват от различни места, най-вече от политически сили. Консултирала съм, така както правя от 40 и повече години", заяви проф. Друмева пред "Правен свят".

И допълни: "Жалко е, че се случило така с младия колега. Не мога да кажа друго,  освен да изразя едно голямо съжаление".  

На запитване на "Правен свят" от прессекретариата на държавния глава заявиха следното: "Работата на Правния съвет на президента е да следи текущото законодателство и в процеса на изготвяне на законодателни промени да ги консултира, както е и в конкретния случай".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
36
Reformator
|
нерегистриран
07 април 2017, 08:59
1
0
този е невероятен блюдолизец. Адвокати за промяна - хахахахахаха Такъв беше като адвокат, такъв си остана и като чиновник. Правилно, че го махнаха. Но май червеният президент го подкрепя и ще го вземе под крилото си.
35
|
нерегистриран
07 април 2017, 06:07
2
-3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
34
|
нерегистриран
06 април 2017, 15:41
5
0
То сега излезе, че някой "неизвестен хакер-провкатор" го е измислил и качилн на сайта..
33
|
нерегистриран
06 април 2017, 15:35
8
-2
Талев е абсолютен парашутист, веднага да бъде направена проверка как оглави дирекция в МП. Нали беше председател на измислената асоциацийка на младите адвокати, ама заряза адвокатурата. Това скапано министерство е срам за юристите - като започнеш от министрите кухи лейки, през експертите и пиарите - трагедия.

НО!!! Проектът заслужава единствено адмирации и Радев да излезе да го защити. Щом си се изнесъл за по-добро в чужбина и не се вясваш с години, откъде-накъде ще определяш политическото представителство в страната, която си напуснал. Ама пращали пари - голям принос за държавата. Нито ги дават на държавата, нито на гражданите й. Дават ги на семейството си и това си е тяхно право. Парите са си техни, да си ги инвестират и да извличат ползите. По същата логика може да инвестират в Америка, Азия, Африка или на Луната, но това не носи избирателни права. Радев, ако е мъж, да излезе и да каже: Стоя зад проекта и държа на него - това е моята позиция!
32
Бай Пърдечко
|
нерегистриран
06 април 2017, 13:32
5
-1
Връзката гражданин-държава е двустранна, както по отношение на права, така също и по отношение на задължения...Все пак това е само законопроект и предстои да измине цяла конституционно утвърдена процедура до превръщането му в действащ нормативен акт. Бързината не е добър съветник в случая...
31
до 24
|
нерегистриран
06 април 2017, 12:08
12
-1
Захариева за министър, а оная от Разград, незаменимата специалистка по детско правосъдие, гледайте как пак ще я набутат, тези, които стоят зад гърба, отново заблуждавайки, Захариева и Борисов, че тя е незаменима!И нищо чудно отново тихомълком пак някоя законодателна промяна в нейна полза, както беше тази с щата направо в СГС и хоп, троп, току виж, Разградчанката, адаптивна с всяка власт, Мичева -Русева, този път направо в САС или във ВКС, при .."Не на страха"!
30
Бъдещ адвокат
|
нерегистриран
06 април 2017, 10:51
18
-4
До коментар [#29] от "":
Не се оправдавай Друмева, твоето име стои като автор на публикуваният файл за обществено обсъждане на законопроекта.

Резилът е тотален !
29
|
нерегистриран
06 април 2017, 10:49
17
-6
До коментар [#28] от "Бъдещ адвокат":
Kоментарът е бил маркиран като спам от модераторите.

Кога президента е внасял закон та да му искате отстраняване?
Забранено ли е на президента да има мнение по законопроекти - нека не забравяме, че президента има право на вето!?
На сайта на президентството ли бе публикуван проекта на закон та говорите пълни простотии?
Всички гербаджии скочихте като ужилени /начело с бъдещия пародиен министър на правосъдието/, срещу една смислена идея, защото и сегашния министър на правосъдието е пълна пародия и не можа да отстои мнението си.
27
нов
|
нерегистриран
06 април 2017, 10:35
5
-1
отнасяше се до 25-бъдещ адвокат,но модераторите решиха да го махнат глупостите му
26
нов
|
нерегистриран
06 април 2017, 10:32
11
-3
до бъдещ адвокат.очевидно е ,че политическите ти пристрастия ти пречат да бъдеш обективен. наистина стани адвокат.там само интереса определя истината
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно