Кадровиците отказаха независима проверка на електронното гласуване за нов ВСС
Кампанията - само в извънработно време или по време на отпуск
Кадровиците отказаха независима проверка на електронното гласуване за нов ВСС

Мнозинството във Висшия съдебен съвет отхвърли предложението на Калин Калпакчиев за независим одит на електронната система за гласуване. Мотивите за несъгласието по-скоро приличаха на алабализми, извън същината на темата. Някои стигнаха дори до крайности - определиха искането за провокация, целта му била да хвърли съмнение върху софтуера, да се провали дистанционното гласуване, за да може с 200 гласа от София да се изберат членове на ВСС.

Същевременно с промяна на Правилата за избор бе изрично указано на кандидатите за членове на ВСС да водят кампанията си в извънработно време или пък по време на отпуск.

С друго изменение се въведе възможността за пускане на празна електронна бюлетина, като в този случай гласът ще се брои, но ще се смята за недействителен.

Спорове за въвеждането на празна електронна бюлетина нямаше. Тази промяна бе записана по искане и на самите магистрати, и с аргумент да има равнопоставеност между двата вида вот - с хартиени и електронни бюлетини.

Как и кога кандидатите да водят кампаниите си обаче бе първата тема, която предизвика разногласия.

Едната теза бе, че не може това да става в работно време, защото може да се стигне и до нарушение на работния процес. По желание на кандидата административният ръководител трябва да го пусне в отпуск, за да се среща с колегите си. Според членовете на съвета, застъпили това становище, бе, че интересът на магистратите се привлича със смислена концепция, а който смята, че е отговорен към съдебната система, ще остане и след 5 часа, за да си каже проблемите и да изслуша кандидата. Изразиха се съмнения, че някой може да прекъсне изпълнението на ежедневните си задължения, за да се среща с номинирани за членове на ВСС.

Другата теза бе, че не трябва да се забранява агитация в работно време. Някои заявиха, че свръхрегулацията води до ограничаване на правата на магистратите. А ако нарушат една или друга разпоредба, са застрашени от дисциплинарни производства.

Един друг аспект от кампанията също предизвика спорове, а именно - дали докато я провеждат, те изпълняват служебни функции.  

Юлия Ковачева застъпи това мнение. Заяви, че кампанията е част от служебните функции, част от работата на органите на съдебната власт, дейност, разписана в ЗСВ. Това не е лична дейност на магистрата, той не урежда собствени, лични въпроси, каза тя. Добави, че се презюмира добросъвестност на всички магистрати - те няма да изоставят преките си задължения, за да присъстват на представяне на колега. "Защо да детайлизираме в такава степен правилата? Ние дори не сме работодател, дали сме примерни правила. Да оставим и някаква възможност за целесъобразност по тези въпроси", посочи Ковачева.

Главният прокурор Сотир Цацаров не се съгласи с тази теза, защото ако се приеме, че става дума за служебни функции, тогава кандидатите имат пълните права да бъдат командировани с покриване на разходи за път, дневни, служебни автомобили и др. По думите не е възможно за всички да се осигурят командировки, което създава предпоставка за неравнопоставеност.

Кандидатите ще могат да ползват отпуск по време на кампанията. Според ВСС административните ръководители не могат да откажат на кандидат за ползва колкото дни иска и може. С този текст съветът цели да създаде равни условия, защото сред номинираните  има и началници.

Елка Атанасова представи мнение на прокурори, които вчера ѝ се обадили и попитали - като излязат в отпуск, ще могат ли да посетят колегите си в кабинетите им, за да водят кампания. Или може би ще трябва да го правят в приемните им часове? Тя отново застъпи тезата, че не трябва да се ограничава дали в работно или извънработно време ще се води кампанията.

"Това е служебна дейност и няма пречка да се проведе и в работно време. Ако са извънработно време, ще трябва да се чудим и къде да се правят тези срещи. При прокурорите има регламентация с указания на главния прокурор. А при съдиите как ще бъде", попита Атанасова. Добави, че извънработното време заради това е такова, защото е извън работата, защо магистратът да е в съдебната сграда.

Но с 15 на 7 гласа бе въведено ограничението във времето за водене на кампанията.

Във връзка с предстоящия избор Калин Калпакчиев предложи да се извърши независим одит на електронната система от експерти от Министерския съвет, прокуратурата, ВКС, ВАС, БАН, администрацията на президента, СУ, ТУ, международно признати софтуерни разработчици - SAP, IBM, Microsoft. Срокът, който предложи е 24 април.

А въпросите, на които да отговори този одит са следните: каква е защитата на отделните модули voters system и electors system - как са написани - алгоритъм и криптиране; какви сертификати са използвани, защото има постоянно изтичащи сертификати, които, веднага след като изтече срокът им, биват компрометирани; какви са гаранциите за елиминиране на опасността от вътрешна атака/манипулация на системата; практиката при конструирането на подобен тип системи е данните за удостоверяване на потребителите (т. нар. log in credentials) да не се получават по един и същ канал. В тази връзка как ще бъде елиминиран рискът от злоупотреба с тези данни? Как се подава информацията за валидните и невалидни талони? Как е осигурена системата срещу изтичане на информация при електронния обмен на данни?

Румен Георгиев заподозря, че Калпакчиев цели да провали продукт, който е работещ. "Смисълът е да се правят изказвания или да се пречи на това, което е направено", заяви той. По думите му вече тече кампанията и не само няма как, но и е недопустимо в разгара ѝ да се правят такива проверки.

Галя Георгиева пък смята, че целта на искането е да се хвърли съмнение върху системата, каквото сега нямало.

Ясен Тодоров стигна до крайност в коментара си: "Това е провокация и опит за провал на електронното гласуване, опит да се осуети". Целта - с 200 гласа в София да се изберат членовете на следващия състав на ВСС, вместо да участват 2200 съдии.

"Не става дума за провокация. Словото на Ясен Тодоров няма да го коментирам, то съдържаше пропагандни елементи, не факти. Предлага се независима оценка. Имаме вече такава практика при системата за случайно разпределение на делата Law Choice", отвърна му Калпакчиев.

Галина Карагьозова попита останалите от ВСС - след като са сигурни в електронната система, защо се притесняват да се назначи проверка. Добави, че магистратите продължават да задават въпроси за системата и гарантирането анонимността на вота.

Главният прокурор поиска да знае кои са тези магистрати, на което Карагьозова му отвърна: "За да им образувате дисциплинарно производство ли? Няма да ги кажа, знаете, че и прокурори задават такива въпроси. Обичайно ползвате този метод, за да не се чуе това, което искат да кажат останалите. Въпроси постъпват, вкл. и в Комисията по информационни технологии".

Елка Атанасова цитира мнение на един от експертите - Росен Радонов, които през ноември е направил преглед на системата и е изразил резерви относно анонимността на вота заради предварителната номерация на талоните, но иначе системата принципно отговаря на изискванията на тайната на вота.

Репликира я Юлиана Колева с друг цитат от Радонов: "Въпреки уверенията на разработчика на системата, че софтуерът не съхранява тази информация и връзката й с подадените данни, това не означава, че друг, евентуално неправомерно внедрен софтуер не би извършил това действие". Нито една система не може да бъде напълно защитена от хакерски атаки, заяви Колева.

В крайна сметка предложението на Калпакчиев бе отхвърлено.

Други две негови идеи също не бяха приети. Едната беше при възникнала обективна невъзможност на магистрат да гласува с хартия, да му се даде възможност без предварителна заявка да гласува електронно. А второто предложение бе пликовете с талони да се теглят на случаен принцип, без да се записват номерата им и имената на магистратите.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
23
1
|
нерегистриран
06 април 2017, 23:24
9
0
Всички в София! Всички разходи се заплащат от ВСС. Да не им дадем да манипулират вота. Не твърдя, че хората се страхуват /макар че и такива ще има/да им проследят вота, а че може да бъде манипулиран безконтролно.
22
БАЦЕ.....
|
нерегистриран
06 април 2017, 20:31
12
0
Няма ли кой да ни отърве от Цацараторите,Георгиева,Петкова,Боев,КОЛЕВ,Тодоров и прочие ...май се задава още по покорна дружина Цацарова, ама овчедушието ни трябва да бъде наказано , ДА ! Всеки народ си заслужава съдбата и управниците , а ние направо си ги търсим ден и нощ !
21
Болен здрав плюе
|
нерегистриран
06 април 2017, 18:10
12
-1
До коментар [#20] от "А, за това защо се мълчи в този сайт...":
ВСС подхвана Лозан Панов за чистката, назначи му одит (ОБНОВЕНА)
Агенция Монитор - четвъртък, 06-04-2017 - 13:09

ВСС подхвана шефа на Върховния касационен съд и тартор на грантаджиите в съдебната система Лозан Панов заради чистката във ВКС. Само преди минути кадровиците одобриха предложение, направено от колегата им Светла Петкова, дирекцията "Вътрешен одит" към Висшия съдебен съвет да извърши пълна проверка, от началото на мандата на Панов досега, на цялостната му дейност като административен ръководител. Точката бе подкрепена от 14 от кадровиците. 6 гласуваха против. В опит да защити ортака си Панов, членът на ВСС Калин Калпакчиев предложи подобен одит да бъде направен и на Върховния административен съд и главна прокуратура, въпреки че срещу админитративните ръководители на тези институции няма сигнали за чистка и нерегламентирана дейност, за разлика от лавината жалби срещу Панов от съкратени от него служители. Така предложението на Калпакчиев бе отхвърлено с 14 гласа "против".

По-рано на заседанието, грантаджиите в съдебната система направиха пореден опит да завладеят Темида с къртици. Таран на новата атака срещу независимостта на Висшия съдебен съвет бе един от кадровиците и първи приятел на проваления правосъден министър и сламен лидер на олигархичната партия „Да(й), България“ Христо Иванов – Калин Калпакчиев. По настояване на Калпакчиев ВСС вкара в дневния си ред извънредна точка, предвиждаща системата към съвета за електронно гласуване да бъде наблюдавана от външни експерти. По време на обсъждането пък стана ясно, че Калпакчиев настоява т.нар. независими експерти да са не от другаде, а свързани с грантаджийското НПО на Христо Иванов – БИПИ. „Вие сериозно ли предлагате това за експертите?“, запита главният прокурор Сотир Цацаров, като припомни, че абсолютно същото предложение преди време е било вкарано в съвета именно от БИПИ. „Против съм, една провърка създава съмнения, че имаме система за гласуване, която няма да е обективна“, контрира и друг от членовете на ВСС – Галя Георгиева. Георгиева, която преди по-малко от месец бе блъсната от кола и дори за известно време беше в медикаментозна кома и доскоро бе в болница, по спешност се появи на заседанието. В крайна сметка предложението на Калпакчиев бе отхвърлено с 18 гласа „против“, като аргументът на кадровиците бе, че системата е тествана многократно и всяка нова проверка навръх предстоящия избор на нови членове на ВСС от професионалната квота би всял съмнения, че системата може да се манипулира.
В дневния ред на заседанието на ВСС има общо 34 точки, като 32-ра е обсъждане на медийната среда и на скандалните снимки, публикувани от Агенция „Монитор“, запечатали как Калин Калпакчиев си хортува приятелски по улиците на София с Христо Иванов и бившата шефка на грантаджийския Съюз на съдиите в България Мирослава Тодорова. Тодорова в момента е проверявана по дисциплинарно дело от самия Калпакчиев и фотосът определено повдига въпроса доколко преценката му изобщо може да е обективна. Докладчик по тази точка е Галя Георгиева. 30-та точка пък е обсъждане на сигналите срещу шефа на ВКС Лозан Панов за чистка в съда.

Не трябва се мълчи, то показва колко се тенденциозно нещата във ВСС - проверка на Панов на секундата, но имаше на скапаната им система за гласуване - неееееее, недей, как, защо, срамота... Нахалници. А Галя Г се надявах да изживее катарзис след инцидента, а тя пак е злобна до крайност. Гнусна работа!
20
А, за това защо се мълчи в този сайт...
|
нерегистриран
06 април 2017, 17:23
3
-10
ВСС подхвана Лозан Панов за чистката, назначи му одит (ОБНОВЕНА)
Агенция Монитор - четвъртък, 06-04-2017 - 13:09

ВСС подхвана шефа на Върховния касационен съд и тартор на грантаджиите в съдебната система Лозан Панов заради чистката във ВКС. Само преди минути кадровиците одобриха предложение, направено от колегата им Светла Петкова, дирекцията "Вътрешен одит" към Висшия съдебен съвет да извърши пълна проверка, от началото на мандата на Панов досега, на цялостната му дейност като административен ръководител. Точката бе подкрепена от 14 от кадровиците. 6 гласуваха против. В опит да защити ортака си Панов, членът на ВСС Калин Калпакчиев предложи подобен одит да бъде направен и на Върховния административен съд и главна прокуратура, въпреки че срещу админитративните ръководители на тези институции няма сигнали за чистка и нерегламентирана дейност, за разлика от лавината жалби срещу Панов от съкратени от него служители. Така предложението на Калпакчиев бе отхвърлено с 14 гласа "против".

По-рано на заседанието, грантаджиите в съдебната система направиха пореден опит да завладеят Темида с къртици. Таран на новата атака срещу независимостта на Висшия съдебен съвет бе един от кадровиците и първи приятел на проваления правосъден министър и сламен лидер на олигархичната партия „Да(й), България“ Христо Иванов – Калин Калпакчиев. По настояване на Калпакчиев ВСС вкара в дневния си ред извънредна точка, предвиждаща системата към съвета за електронно гласуване да бъде наблюдавана от външни експерти. По време на обсъждането пък стана ясно, че Калпакчиев настоява т.нар. независими експерти да са не от другаде, а свързани с грантаджийското НПО на Христо Иванов – БИПИ. „Вие сериозно ли предлагате това за експертите?“, запита главният прокурор Сотир Цацаров, като припомни, че абсолютно същото предложение преди време е било вкарано в съвета именно от БИПИ. „Против съм, една провърка създава съмнения, че имаме система за гласуване, която няма да е обективна“, контрира и друг от членовете на ВСС – Галя Георгиева. Георгиева, която преди по-малко от месец бе блъсната от кола и дори за известно време беше в медикаментозна кома и доскоро бе в болница, по спешност се появи на заседанието. В крайна сметка предложението на Калпакчиев бе отхвърлено с 18 гласа „против“, като аргументът на кадровиците бе, че системата е тествана многократно и всяка нова проверка навръх предстоящия избор на нови членове на ВСС от професионалната квота би всял съмнения, че системата може да се манипулира.
В дневния ред на заседанието на ВСС има общо 34 точки, като 32-ра е обсъждане на медийната среда и на скандалните снимки, публикувани от Агенция „Монитор“, запечатали как Калин Калпакчиев си хортува приятелски по улиците на София с Христо Иванов и бившата шефка на грантаджийския Съюз на съдиите в България Мирослава Тодорова. Тодорова в момента е проверявана по дисциплинарно дело от самия Калпакчиев и фотосът определено повдига въпроса доколко преценката му изобщо може да е обективна. Докладчик по тази точка е Галя Георгиева. 30-та точка пък е обсъждане на сигналите срещу шефа на ВКС Лозан Панов за чистка в съда.
19
!
|
нерегистриран
06 април 2017, 16:14
17
-3
До коментар [#7] от "нерегистриран":
Който иска да го разберат как е гласувал да гласува електронно.

Да гледат - изобщо не ме интересува
Знам, че ще гледат. Знам и че сега гледат.
И какво от това?
Обаче лошото е, ако някой реши да опорочи избора. Именно затова се предлага външен контрол.
А кой се страхува от такъв?
Ясно е Кой!
18
|
нерегистриран
06 април 2017, 16:13
8
-2
До коментар [#15] от "нерегистриран":
Не се тревожи 12, Ще отида ! Не се тревожа и електронно да гласувам, защото щели да лишат избора ми от тайна, защото от усещането ми за свобода не са в състояние да ме лишат. Тревожи ме вероятността да могат да манипулират избора ми.
А иначе, то е ясно, че е и без мен ще съмне. Не съм от категорията, претендиращи слънцето да изгрява заради тях, и със залеза му нямам нищо общо.
Хубава привечер !


Всеки е важен, всеки. И без мен и вас ще съмне, но вместо слънцето да грее еднакво хубаво за всички, ще грее по-правилно за Цацата и свитата му. Не се обиждайте, просто няма място за колебания и отстъпление. Тези една проверка не искат да направят. Защо, какво ги плаши?
17
.
|
нерегистриран
06 април 2017, 16:12
16
-2
Чист човек от вода се не бои!
И на тези какво им пречи независимият контрол, освен ако не смятат да си просделяват кой за кого гласува. Което, между впрочем, е изключително лесно проследимо. Телефони и нет се следят редовно.
16
M
|
нерегистриран
06 април 2017, 16:07
0
-2
До 13 Красимира Костова от СпАпС
15
|
нерегистриран
06 април 2017, 16:01
15
-1
Не се тревожи 12, Ще отида ! Не се тревожа и електронно да гласувам, защото щели да лишат избора ми от тайна, защото от усещането ми за свобода не са в състояние да ме лишат. Тревожи ме вероятността да могат да манипулират избора ми.
А иначе, то е ясно, че е и без мен ще съмне. Не съм от категорията, претендиращи слънцето да изгрява заради тях, и със залеза му нямам нищо общо.
Хубава привечер !

14
До коментар № 1
|
нерегистриран
06 април 2017, 16:00
10
-1
За съжаление сте прав/а/.
Не става въпрос за демократични принципи и управленска култура, а за политически, властови и други сметки. Много добре направени от апаратчиците и много успешно реализирани. Достатъчно е да приемеш правила, позволяващи да бъдат избрани правилните хора в управлението на системата – послушни и лоялни към силните на деня, за които народът казва: „Надолу - гази, нагоре – лази“. Нататък е лесно - последните кадруват по същия механизъм, избирайки на свой ред предани и изпълнителни ръководители по места, създавайки несменяема съдебна номенклатура, която се възпроизвежда постоянно. Резултатът е демотивиране на свестните и съвестни хора и утвърждаване на конформисти и кариеристи, готови на всичко, за да се издигат, без значение от какво разбират и какво могат. Последните пък, на свой ред стават първи, протежирани от своите благодетели, за да се превърнат в точна „реплика“ на тяхното управление, включително и в следващия ВСС. После избраните ще пренапишат историята на предшествениците си по начина, по който другарят Сталин е обяснил на другаря Берия: „Историята е забравяща дама, но това не е страшно. Важно е тя да има добри секретари. А ние ще бъдем добри секретари…“
И историята ще се повтори.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно