Спецпрокуратурата повдигна обвинения на престъпна група за рекет и лихварство

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група за лихварство, рекет и нанасяне на телесни повреди с цел незаконни доходи, съобщиха от държавното обвинение. Групата е задържана на 6 април в Сливен при специализирана операция на ГДБОП и спецпрокуратурата.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, в Сливен са били командировани заместникът му Борислав Сарафов и шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев, които пряко са ръководили специализираната операция по задържането на групата. Съдействие на разследването оказал и окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2016 г. Близо 30 са свидетелите, пострадали от силовите ѝ действия, които са дали показания пред съдия. Участниците предоставяли кредити срещу високи лихви, предимно от 500 до 1000 лв. и на малоимотни хора от Сливен и региона. При най-малко забавяне на плащанията от страна на кредитополучателите следвали заплахи и побоища. Нерядко членове на групата нахълтвали в домовете на длъжниците и "прибирали" телевизори, хладилници и други вещи, за да ги продадат и да върнат "инвестицията си" заедно с лихвите.

Специализираният наказателен съд е оставил за постоянно в ареста трима от участниците –  ръководителят Йордан Божириков, Даниел Вълчев и Светослав Саръиванов.

Божириков и Вълчев са многократно осъждани. И у двамата са намерени неголеми количества марихуана. Събрани са множество доказателства относно структурата на престъпната група и функциите на всеки от участниците в нея. Продължава установяването на пострадали от престъпната дейност на групата, посочват от прокуратурата.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно