Законовото регулиране при избора на учебници
Законовото регулиране при избора на учебници
Едно от големите демократични завоевания в областта на образованието е възможността учителите да избират учебника, по който да преподават. Правната уредба гарантира доста смислена процедура, която не допуска въздействие върху волята на учителя. Обсъжданията, становището на няколко учители, проучването на мнението на учениците и родителите гарантират един обективен избор.
 
Използването на повече от един учебник по даден предмет е и утвърдена световна практика в развитите държави. Затова не бива да откриваме топлата вода, като се връщаме към времето на социализма. Една от основните характеристики на демокрацията е правото на избор, сблъсъкът на мнения, различните гледни точки. По този начин се развива и възможността учениците да съпоставят различни тези и да оформят виждането си. 

Няма как един учебник да е най-подходящ за всички учители. Съобразно вижданията, начина на мислене и подготовката на всеки учител, различен вид учебник ще върши най-добра работа при преподаването.

Системата по подбор на учебниците е утвърдена с години и работи успешно. При това положение ще бъде очевидно нецелесъобразно да се променя един работещ модел. Правната регулация показа, че работи. Процедурите са добре изпипани и не бива да се лишаваме от едно от достиженията на демокрацията и на свободното общество.

Различните учебници следва да отговарят на единни стандарти. Така напр. съгласно чл. 156 от Закона за училищното и предучилищното образование "Изискванията към съдържанието, графичния дизайн, полиграфическото и електронното изпълнение на познавателните книжки, учебниците, учебните комплекти и учебните помагала се определят с държавния образователен стандарт". Следва детайлно разписана процедура на одобряване на учебниците, която не е критикувана за недостатъци.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
13 април 2017, 16:22
7
-3
Авторката на статията според мен не е добре с главата.
1
Адвокатът с ватенката
|
нерегистриран
13 април 2017, 15:41
8
0
Много интересна и всеобхавтна статия. А случайно да ви е известно, че учениците от V клас за текущата учебна година нямат учебници, освен по история. Учебният материал им се "диктува", родителите и децата ровят в интернет или търсят учебници от предишната поргрлама зза VІІ клас. Защото новият Закон за предучилищното и училищното образование на нелепата Кунева трябващше да влезе веднага в сила, зер някой да не забрави, че е било време, в което тя е била министър на образованието. А оценките от V клас ще участват в образуването на успеха след VІІ клас, нищо, че няма учебници.
Много полезна статия.
"Още веднъж отзад". (Последното не е неприличнен израз, а загглавие на спектакъл от репертоара на Сатиричния театър, постановката беше на големия Иржи Менцел. Много беше смешно)
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно