Директорът на Софийския централен затвор е бил отстранен от длъжност
Директорът на Софийския централен затвор е бил отстранен от длъжност

Директорът на Софийския централен затвор - Йолант Йорданов е бил отстранен от длъжност, а на негово място като временно изпълняващ длъжността е назначен Петър Кръстев, съобщи "Дневник", като се позовава на информация от Министерството на правосъдието.

Причината е че срещу Йорданов е започнало дисциплинарно производство. От ведомството не уточняват как се е стигнало до него.

Йолант Йорданов беше назначен в началото на 2015 година. Тогава бяха сменени директорът и на Бургаския затвор, както и на поправителния дом в Бойчиновци. Преди това той е заемал позицията на началник на сектор "Охрана и сигурност в арестите" при ГД "Изпълнение на наказанията" (ГДИН).

Петър Кръстев, който се връща временно начело на затвора, го оглавяваше преди смяната в началото на 2015 година. След това той беше преназначен като началник на сектор в затворническото общежитие "Полигона" към затвора в град Ловеч.

Според източници на изданието лишените от свобода са били с положителни впечатления от Йолант Йорданов, тъй като климатът в затвора е станал по-поносим и тормозът от страна на администрацията бил намален.

В края на миналата година обаче срещу него е започнала проверка за корупция. Причината била съмнения при даването на отпуски на затворници.

Според запознати Йорданов е пускал в отпуска определени лишени от свобода като поощрение за добро поведение. Според чл. 98 ал. 6 Закона за изпълненията на наказанията и задържането под стража отпуската от две денонощия за лишението от свобода с общ режим е именно награда, а не право (за разлика от тези с лек режим). Йолант Йорданов приложил система, при която имало обещание, че ако лишеният от свобода с общ режим, няма провинение до определна дата, той ще получи такава награда. Това е увеличило отпуските, но е и довело на намаляване на напрежението в затвора. Това обаче е станало повод за проверка на директора.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
До Министерство на правосъдието
|
нерегистриран
22 април 2017, 23:12
0
0
Ето ви неоспорими факти, които разкриват множество роднински връзки, шуробаджанащина, земляческо – роднинския и приятелския подход, а вероятно и политически, при подбора и назначаването на държавните служители в ГД „ИН”, Софийския централен затвор и ГД”Охрана”:
със Заповед № ЧР-05-19/22.02.2010 г. е обявен конкурс за заемане на 1 щатна бройка за длъжността „Началник на група /Надзорно охранителна дейност/” категория „В – Главен инспектор” в затвора гр. София. В конкурса единствено участва Ивайло Йорданов, който по това време е Дежурен главен надзирател и го печели. Посочвам, че Наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители, приета с ПМС № 8/16.01.2004 г. е била в сила по времето, когато Йорданов от надзирател, без да е бил командир на отделение, което по сегашните правила е категория „Д” е бил назначен за Дежурен главен надзирател, т. е. в гатегория „Г”, от която през настоящата година премина в категория „В”.
Тук искам да Ви информирам, че новоназначения началник Ивайло Йорданов е в тясна роднинска връзка с предшественика си Асен Ангелов - заемал същата длъжност, който се пенсионира през м. Декември 2009 г. Същият в продължение на години постоянно лансира и ходатайства за своя роднина пред ръководствата на затвора и ГД „ИН”. Началника Йорданов, от своя страна е в кумова връзка с главен полицай Анатолий Иванов Борисов. Вероятно в резултат на това, наскоро е издадена заповед за временно изпълнение на длъжността Дежурен главен надзирател в затвора гр. София от двама командири на отделения. Неслучайно единия е Анатолий Борисов, а другия е Венцислав Стефанов Станков. Буди подозрение и начина на провеждане на конкурса за Командир на отделение спечелен от главен полицай Анатолий Борисов, като в комисията за провеждане на конкурса са включени точно Асен Ангелов и Ивайло Йорданов, който тогава е съвсем млад инспектор /ДГН/, при наличие на опитни служители /инспектори/ с дългогодишен стаж в затвора. Самият Ивайло Йорданов е племенник и на друг надзирател от софийския затвор – Данчо Петков, като и двамата са в йерархическа зависимост. В този аспект, всички могат да си представят каква ще бъде закрилата над всеки един служител, който е в роднинска обвързаност, ако бъде разследван за извършени от него нарушения. От селото на Асен Ангелов и Ивайло Йорданов, което е с. Церово общ. Своге са назначени през годините и работят до настоящия момент, като надзиратели в затвора - около 20 лица, много от които са в роднинска обвързаност. В момента Ивайло Йорданов е на позиция Началник на сектор "Охрана и сигурност в затворите" в ГДИН, а Анатолий Борисов е началник група” надзор и охрана” в затвора гр. София. Интересно още е и че, съпругата му Десислава Борисова работи в ГДИН при кумеца Ивайло Йорданов. Има ли в случая сериозен конфликт на интереси, оставяме всеки сам да прецени.
Сегашният си пост ГДИН, като Началник на сектор "Охрана и сигурност на затворите" Ивайло Йорданов наследява от Свилен Цветанов. Последният пък печели през 2007 г. конкурса за мястото, като е подминато дребното условие за стаж от най-малко 8 години, а той има 7. По това време той е бил осъден от СГС за неизпълнение на служебни задължения.
Цветанов постъпва на работа по време, когато неговият баща Ангел Трайков е Дежурен главен надзирател в затвора гр. София. До 2006 г. шеф на затвора е Димитър Райчев, който е уволнен дисциплинарно, но пък се пада кръстник на Свилен Цветанов.
Налага се да Ви уведомя също, че са извършени груби нарушения на изискванията на ЗМВР и ЗИН при назначаването на упоменатия г-н Свилен Цветанов, за началник на сектор „Охрана и сигурност на затворите” при ГД „Изпълнение на наказанията”. Имам предвид, че през м. Април 2007 г. със заповед на тогавашния Министър на правосъдието проф. Георги Петканов се проведе конкурс за заемане вакантното място за началник на този сектор, като едно от специфичните условия определени със заповедта беше, че кандидатите трябва да са прослужили минимум осем години в нашата или в системата на МВР. Изцяло неправомерно беше допуснат Свилен Цветанов до явяване на конкурса, тъй като същият освен, че към този момент е нямал нобходимия стаж, само няколко месеца преди това, той е осъден от СГС /с невлязла в сила присъда/ за извършено от него престъпление, при и по повод изпълнение на служебните му задължения, когато е бил заместник началник по режимната дейност на софийския затвор. В този аспект, всеки би задал въпроса след, като не е имал необходимия стаж за „Началник сектор” през 2007 г., как преди това е бил назначен за заместник началник по режима /без конкурс/, на най-големия затвор в Република България, при положение, че същият постъпва като обикновен надзирател през м. Януари 2000 г. По това време законният баща на Свилен Цветанов, който се казва Ангел Трайков е заемал длъжността ДГН /към същия затвор/– Началник група ДГН. Моля също да обърнете внимание и на състава на Комисията, която е провела конкурса през м. Април 2007 г., при явно опорочаване на неговата процедура. Освен това, същата тази комисия изобщо не публикува в сайта на Министерство на правосъдието протокола с, който класира Свилен Цветанов - за спечелил конкурса, като по този начин е лишила от възможност да обжалва нейното решение, другия кандидат (участник) за тази длъжност- служителят Богомил Бешев, от затвора гр. Плевен. След това стана известно, че са правени няколко предложения от ГДИН за назначаването на Свилен Цветанов за началник, които тогавашният Министър на правосъдието проф. Петканов незабавно е връщал с категорично отрицателни резолюции. Факт обаче е също, че беззаконието победи и след неговото оттегляне от министерския пост, макар и през 2008 г. Свилен Цветанов „успешно” беше назначен в ГДИН. В тази връзка определено считам, че в случая не се касае само за поредното административно нарушение, на което са изтекли преклузивните срокове за търсене на дисциплинарна отговорност. За тази цел мисля, че е необходимо да се предостави възможност на Прокуратурата, да се произнесе по казуса. На етапа, за да завърша за шуробаджанащината в нашата система е необходимо да добавя, че малко след като Свилен Цветанов беше назначен за пореден път, като началник, неговия кръстник Димитър Райчев спечели адмнистративно дело срещу Министерство на правосъдието, тъй като преди това беше дисциплинарно уволнен през 2006 г. от длъжността – началник на затвора гр. София.
Господин министър на правосъдието моля да се извърши проверка на кариерното развитие на тези служители, по отношение на спазването на Правилата за определяне на условията и реда за израстване в категория, степен на категория и заемане на длъжност. Има ли в случая сериозен конфликт на интереси
1
Рецидивист
|
нерегистриран
20 април 2017, 13:18
10
-1
"......климатът в затвора е станал по-поносим и тормозът от страна на администрацията бил намален." - сигурно точно заради това са го сменили!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно