Обновена  20 апр 07:55
Полската прокуратура разпитва Доналд Туск над осем часа
Той свидетелства в разследване срещу двама бивши шефове на военния контрашпионаж, но смята делото за политическо

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е бивш премиер на Полша, беше разпитван в продължение на повече от осем часа при закрити врата от полската прокуратура.

Той свидетелства в разследване срещу двама бивши шефове на военния контрашпионаж – генералите Януш Носек и Пьотър Пител, заподозрени в сътрудничество с руската Федерална служба за сигурност без разрешението на тогавашния министър-председател, тоест Туск. Един от заподозрените твърди, че Туск е бил информиран за контактите с руските тайни служби и е дал съответното разрешение.

На излизане Туск заяви, че делото е със "силно политически характер", предаде АП.

По думите му той се е явил за разпита "от уважение към полската държава", но е уведомил прокуратурата, че ще се позове на дипломатическия си имунитет като председател на Европейския съвет, ако сметне, че следствените действия имат за цел да му пречат да си върши работата.

По-рано днес Туск заяви днес, че дясното полско правителство се опитва да го дискредитира чрез очерняща кампания.

"Нямам съмнения, че това е част от политическа клеветническа кампания. Нейните автори даже не се крият", каза той пред местни медии.

Доналд Туск е бивш лидер на най-голямата днес опозиционна партия "Гражданска платформа" и яростен противник на Ярослав Качински, председател на управляващата партия "Право и справедливост", която постави прокуратурата под контрола на правителството.

Бившият премиер е само свидетел по делото срещу двамата генерали, но е обвиняван публично в държавна измяна от настоящия министър на отбраната Антони Мачеревич по друг случай – за действията му след самолетната катастрофа в Смоленск през 2010 г., в която загина полският президент Лех Качински.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно