Обновена  20 апр 07:59
Димитър Главчев: Аз съм привърженик на мажоритарния вот, да се решим за него най-скоро

Още акценти от първото интервю на председателя на 44-ото Народно събрание:

И Брекзит не е по-добро, но зачетоха волята на хората

Този парламент ще търси широко съгласие по националните теми

Много ново в правилника едва ли ще има. Чакаме до понеделник предложения от всички парламентарни групи

Не съм решил дали ще се преместя в "Бояна"

С председателя на парламента разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Главчев, ласкае ли ви, че нито един депутат не гласува "против" това вие да сте председател на парламента?

- Не зная как да го анализирам. А всъщност защо да са против?

- Обикновено гласуването е по-шарено. Особено такова - знаково.

- Благодаря на колегите. Както чувстват, така гласуват.

- Не се засягате и от резервите, изразени с 81 гласа "въздържал се"?

- Е, защо? БСП са опозиция. Гласуването е политическо. Макар че, ако са от БСП, е странно, защото, както знаете, Борисов им предложи Корнелия Нинова да стане председател на парламента. Ако е така, означава, че имат някакви резерви към мен. Защото, ако не приемат поста, логично е, че го оставят на ГЕРБ. А пък после се въздържат. Не зная дали въобще трябва да се впускам в тези анализи. Всеки гласува така, както смята за необходимо. Благодаря на тези, които ми оказват доверие. Те пък не бяха малко - 150 депутати може би.

- 157.

- Даже 157. Това е над мнозинството, което имаме заедно с "Обединени патриоти".

- Вие защо допуснахте сутринта, че може и да не бъдете избран?

- Защото не зная как ще гласуват хората в залата.

- Не е имало предварителни сондажи?

- Не. Казах го, защото нещо става факт след гласуването в залата, не че съм имал предварителна информация или някакви очаквания. Всяко предложение минава, след като събере нужните гласове.

- Вие откога знаете, че ще сте номинацията на ГЕРБ за председател?

- От вчера (вторник - б.а.). Имаше сутринта редовно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ в разширен състав. Тогава за пръв път се повдигна въпросът и се стигна до номинациите. Форматът беше около 20-ина човека, какъвто е обикновено. Вечерта номинациите бяха представени на групата. Благодаря първо на председателя за номинацията, на Изпълнителната комисия и на колегите в групата, които единодушно подкрепиха предложението. Всички предложения (и за ръководство на групата, и за зам.-шеф на парламента) бяха приети така.

- Предвидимият парламент ли ще е 44-ото НС? Това беше един от акцентите в програмното слово на Цветан Цветанов - че управляващите ще сте предвидими и че ще търсите широко политическо съгласие.

- Широко съгласие по националните теми. Да. Това беше смисълът на срещите, които се направиха преди конституирането на Народното събрание. Срещнахме се с всички групи точно в името на това да се търси национално съгласие по общи теми, които вълнуват много голям кръг от хора в България.

- Дали пък това няма да е първият спокоен парламент?

- Откриването беше спокойно, за другото не зная. Според мен гражданите се надяват да е спокоен. Освен да е спокоен, трябва да приема закони, чрез които

с бързи темпове

да се подобрява

животът им.

Надявам се да оправдаваме тези очаквания. Не ги ли оправдаем - знаем...

- Знаете, но фиксирахте 4 г. Мърдане няма.

- Да, фиксирахме ги.

- В първото си обръщение към Народното събрание като председател, секунди след като ви избраха, цитирахте любимия си политик Атанас Буров, думите му: "С риск да ме считате за старомоден, продължавам да вярвам дълбоко в демокрацията".

- Много е подходяща. Ако има нещо, което е сигурно, че е установено у нас, то е демокрацията. Някои казват, че тя е в свръхразмер и на моменти минава в свободия - има и такива изказвания.

- Какво сте набелязали, че трябва да се промени в режима на работа на Народното събрание - неща, които ще залегнат със стартиращата промяна на правилника?

- Колегите от временната комисия за промяна на правилника са влезли в разговор с останалите парламентарни групи. Не се очертават някакви кой знае какви промени - ние го променяхме малко преди да се разпусне 43-ото НС - през ноември. Тогава се приеха изменения във връзка със Закона за нормативните актове, за да има съгласувателни процедури. Така че много ново по този правилник едва ли ще има.

- Кога ще приключи работата по него? До края на седмицата?

- На другата. Всъщност ние даваме срок до понеделник за предложения. От сряда ще работим по него. Иначе днес и вдругиден имаме пленарни заседания за изслушване на министри. Процедурата е 10 минути негово експозе по зададената тема и след това всяка група има право да му задава по два въпроса.

- Ще се пренесете ли в резиденция "Бояна"?

- За НСО ще е по-лесно, но не съм решил.

- Кажете за мажоритарните избори.

- Аз съм един от най-големите привърженици на това, че трябва да се съобразим с вота на избирателите. Тук не става въпрос, че казваме, че мажоритарният е по-добър от пропорционалния вот, но след като това е вече решено на референдум, ние трябва да се съобразим. Да не би да е по-добре за Великобритания Брекзитът, но се произнесоха гражданите. Или за Турция - президентската република? Има произнасяне на суверена и на двете места и трябва всеки да се съобразява. Това е теоретична постановка и е във връзка точно с демокрацията на Буров. От Древна Гърция какво значи демокрация? Управление на мнозинството над малцинството. Мажоритарно означава същото.

- Кога може да се заемете с мажоритарните избори?

- Възможно най-скоро. Това ще е решение на групата на ГЕРБ. Казах личното си мнение.

- И Борисов го казва.

- Той беше първият -още между първи и втори тур на президентските избори каза, че ще се съобразим с волята на хората.

- Независимо че не достигат 12 000 гласа.

- Те не стигат, за да е задължителен, което не значи, че не трябва да се произнесе Народното събрание. 2 и половина милиона го искат точно този мажоритарен вот.

- А не фифти - фифти, смесена система?

- Всичко друго са някакви мариновани варианти на основното. Какво значи смесена система, като в референдума конкретно е казано "на два тура"? Формулирано е така, че да са чисто мажоритарни, нищо смесено няма. Но повтарям основното - ние не предопределяме, че мажоритарната система е по-добра от пропорционалната, а се съобразяваме с това, което са решили хората на референдума. Иначе да се бяхме напрегнали преди него политиците да разясняваме колко е кофти мажоритарният вот, че за нищо не става и че пропорционалният е много добър. По което също може да спорим.

Сега каква е

представителността?

Всичките т.нар. десни имат ли представители?

- 300 000, наричащи се стара десница, нямат.

- И то хора с много активна позиция. Т.е. сегашната система пак куца, макар че по конституция избраните представляват вече всички, не само тези, които са гласували за тях. Но не можем да кажем отсега какво ще се случи при мажоритарен вот, въпреки че много казват, че ще има непредставени хора и купени гласове.

- Току-що ви внесоха първото решение, което ще разпишете като председател - утре (днес - б.а.) да има пленарно заседание за изслушване на вицепремиера, отговарящ за подготовката на европредседателството ни?

- Да, и тази първа точка е пример как по приоритета, който смятаме, че е водещ, са се подписали от всички групи. Това е материализиране на идеята за предварителните срещи. Всички казваха, че по националните приоритети ще се търси съгласие и ето го първия акт. В петък пък ще изслушаме министрите на здравеопазването, на околната среда и на благоустройството относно гарантиране на здравето на жителите на Хасково.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно