Главният прокурор и Сашо Дончев си размениха обвинения в натиск
Бизнесменът: Цацаров ми каза, че поведението ми е неприемливо и нетърпимо. Обвинител №1: Поиска да упражня влияние по проверка, свързана с доставката на газ
Главният прокурор и Сашо Дончев си размениха обвинения в натиск

Главният прокурор Сотир Цацаров и бизнесменът и издател на в. "Сега" Сашо Дончев си размениха обвинения в натиск и неправомерно влияние.

Първо вчера в платформата за обмен на видеосъдържание youtube.com беше публикуван запис на среща с Дамския бизнес форум, проведена на 30 март. В нея участва Сашо Дончев, който казва следното: "Аз бях поканен на среща с главния прокурор, за да ми каже, че моето поведение започва да става неприемливо и нетърпимо за него. Какво е това, че аз подкрепям "Да, България", какво е това, че моята телевизия БиАйТи, в която моят приятел Сашо Диков го е превърнал в централен образ, и, разбира се, вестник "Сега" и Комарницки, и аз го гледам и питам вие какво искате да ми кажете. Казвам ви, че даже господин Филчев ми каза, че съм много мек в реакциите."

И допълва: "Този същият г-н Филчев прати барети и какво се случи, какво последва. Нямам нищо общо с "Да, България", освен че познавам Христо Иванов. Нямам нищо общо с БиАйТи, освен че със Сашо Диков сме карали ски и сме ходили по гаджета. И този нахалник какво ми каза - ама аз не смятам, че нямате право да го правите... И аз викам вие какво си въобразявате, аз не ви се обяснявам, аз ви информирам. След като тази институция си позволява да ме заплашва, вие представяте ли си в какво общество живеем".

Ден след като бизнесменът обвини главния прокурор в натиск от пресцентъра на държавното обвинение разпространиха позиция на Сотир Цацаров.

"Твърденията за упражнен натиск по отношение на г-н Дончев са неверни и спекулативни. Никога и по никакъв начин нито главният прокурор не е отправял лични или институционални заплахи към г-н Дончев. Направените изявления в този дух са непочтени", пише в нея.

След това се отрича твърдението на Дончев, че инициативата за среща е била на Цацаров. В позицията обаче не се коментират думите на бизнесмена, че разговорът между двамата е бил в някакъв офис, а не в Съдебната палата.

Ето какво пише в позицията: "Главният прокурор е приел среща с него (Сашо Дончев - бел. ред.) като представляващ интересите на една от официално признатите работодателски организации в България. Това не е и първата среща с г-н Дончев".

След като отрича да е оказвал натиск на бизнесмена главният прокурор сам го обвинява в опит за неправомерно влияние. "По време на срещата до главния прокурор е отправено искане да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори  при работата им по текуща проверка с предмет дейността на независим регулатор, по повод доставка и продажба на природен газ. Такава намеса е била категорично отказана", пише в позицията на Цацаров.

Главният прокурор заявява, че счита всеки "подобен опит за натиск върху работата на прокуратурата и разследващите органи" за недопустим. "Той подчертава, че ще проявява и занапред нулева толерантност към всеки политик или бизнесмен, който се опитва да постави себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес. Такива опити са несъвместими с правовия ред и задължителното за една демократична европейска държава нормално функциониране на институциите", гласи позицията, разпространена от пресцентъра на прокуратурата.

В нея твърденията на Дончев са определени като "несъответни на действителността". "Без да коментира нивото на използваната от него езикова стилистика, главният прокурор изразява съжаление, че подобни изявления дават повод за разгаряне на един абсурден и непродуктивен обществен спор", се сочи още в позицията.

Която след това отново се връща на темата за натиска със следния коментар:  

"Той (главният прокурор – бел ред.) изразява убеденост, че този опит за въвличане на прокуратурата в скандал не представлява и опит да бъде спряна работата на институцията по  провеждани проверки и разследвания или непосредствено предстоящи действия в интерес на българските потребители на енергия".

На финала Сотир Цацаров заявява, че уважава свободата на словото и неприкосновеното право на медиите да критикуват и обсъждат всяка публична личност и това е част от задължителните демократичните стандарти в Европа и света. "Същевременно той счита, че има граници на личностното и човешко достойнство, чието преминаване противоречи на същите тези нормални демократични стандарти", гласи последното изречение в позицията, в която не се уточнява това се с случило при медийното отразяване на коментарите на Дончев.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
37
Фитилчев
|
нерегистриран
21 април 2017, 21:35
7
-3
До коментар [#36] от "Въпросче":
След като Филчев е казал на Цацаров, че е "много мек", били ли са предприети конкретни действия за втвърдяването на последния?
като го гледам, едва ли е тръгнал на фитнес, още по-малко пък да е минал на диета, така че пак си е същият - мек... хахаха
36
Въпросче
|
нерегистриран
21 април 2017, 18:23
15
-2
След като Филчев е казал на Цацаров, че е "много мек", били ли са предприети конкретни действия за втвърдяването на последния?
35
наблюдател
|
нерегистриран
21 април 2017, 15:39
13
0
До коментар [#8] от "Мечo Пух":
Не е възможно нашият Цаци да упражнява натиск и да провежда срещи с бизнесмени в незнайни офиси - това е долна клевета и Прокуратурата трябва незабавно да вземе мерки срещу това мерзко набедяване.
няма НАШ и ВАШ Цаци! ЦАЦИ Е ЕДИН!
34
дребна риба
|
нерегистриран
21 април 2017, 15:35
13
-3
До коментар [#27] от "Tribus Verbis":
Досега бях убеден, че физическото лице Сотир Стефанов Цацаров не притежава не само необходимите морални и нравствени качества да заема длъжността Главен Прокурор на РБългария, но и въобще не притежава каквито и да било нравствени и морални качества. Сега вече след тази случка се питам дали притежава и необходимия интелектуален капацитет да бъде не само главен прокурор, но дори и съдебен помощник. ГП на РБ се среща в офиса на съмнителен олигарх, "бизнесмен" и член на ръководството на една политическа партия, с друг бизнесмен и издател на вестник, за да заплашва последния да спре да подкрепя друга политическа партия. OMG и WTF едновременно!!!
Лицето Цацаров познава най - добре чл. 325 от НК и затова, когато Волен Сидеров извърши престъпление по този текст, му внесе искане за вземане МН "Задържане под стража". Защото обвинението беше за тежко,умишлено престъпление, а Сидеров - с обременено съдебно минало, нямаше постоянен и настоящ адрес, с неизвестна месторабота, с висока степен на обществена опасност на деянието и дееца. Още тогава се разбра, че Цацаров нищо не знае и не разбира от наказателно право и процес, студентите знаят повече. И този човек продължава да бъде главен прокурор на Републиката и продължава да срами подчинените си, които макар и от време на време да удрят по някоя ракийка по обяд, нямат такива противообществени прояви. Сега Цацаров не е ли за наказание, да му се намали заплатата с проценти, да бъде преместен в РП - "На майната си" за срок от 3 месеца и да работи преписки и дела, така както работим всички. В 30 - дневен срок, защото на 31 - я - пишеш обяснения и те наказват.))))))
33
Дайте фактите,за да ...
|
нерегистриран
21 април 2017, 14:56
15
0
Абе нямаше ли някакъв сайт който навремето се скъса да пуска някакви записи - къде законни къде не/къде истински къде - не/,за да информира/разбирай "манипулира"/ общественото мнение по случай в който имаше замесено и едно куче.Сега ,нали телефоните са били под контрол при тази среща.Качете записа в тоя същия сайт пък ние ще слушаме и ще преценяваме кой какво прави спрямо другия.Както се казва : "дайте ни фактите ,за да ви дадем правото".
32
Проблемът едва ли е само
|
нерегистриран
21 април 2017, 12:47
16
-2
във "фигурата" на главния прокурор. По-скоро причините за това състояние трябва да се търсят в качеството на "матреала", както би се изразил новият ТАТО....
31
таварищ подполковник ВВП
|
нерегистриран
21 април 2017, 12:42
18
-4
Трябва да се научим да ценим каквото имаме например този главен прокурор още не е убил собственоръчно никого...
30
Dread Knight
|
нерегистриран
21 април 2017, 12:39
14
-5
До коментар [#29] от "Нептун":
Всички цаци и копърки-в тигана.
парите за крадене в държавата понамаляха и цаците и копърките започнаха да се пържат взаимно, за да докопат по-голям пай от лапачката. силна атака на копърките, макар все още цаците да имат значително и стратегическо предимство.
29
Нептун
|
нерегистриран
21 април 2017, 12:24
15
-1
Всички цаци и копърки-в тигана.
28
RR
|
нерегистриран
21 април 2017, 10:42
29
-1
"Христо Комарницки дълбоко засегнал със своите си карикатури дъщерята на гл.прокурор Цацаров. Двайсет годишното дете е в постоянен стрес от очернящите рисунки. Все пак баща и не е толкова дебел и зъл. Мисля,че агенцията по защита на детето трябва да се самосезира и да преустанови това неетично и неморално действие на карикатуриста. "ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно