Бивш антимафиот осъди прокуратурата за 65 000 лева
Бивш антимафиот осъди прокуратурата за 65 000 лева

Бившият началник на Звеното за борба с организираната престъпност към търновската дирекция на полицията Орлин Тодоров осъди прокуратурата за 65 хил. лв. за причинени неимуществени вреди от недоказани обвинения, съобщава в. "Монитор". Пълният размер на иска на Тодоров бил за 500 000 лева, но съдът е уважил едва малко над една десета от него.

Тодоров беше арестуван преди няколко години и срещу него бяха повдигнати 4 обвинения и беше оправдан по 3 от тях. Той имаше обвинения за разгласяване на информация от 6 досъдебни производства, която представлява държавна тайна, за злоупотреба със служебно положение, според което той поискал от свидетел да достави детска люлка и пързалка на приятелката му Красимира Михайлова, въпреки че знаел, че те са крадени, както и за това, че разпоредил на полицейски шеф в Горна Оряховица да освободи задържан за хулиганство.

Бившият антимафиот обаче беше осъден за нерегламентирано използване на информация, събрана чрез  специални разузнавателни средства (СРС). Според обвинението в периода 2010-2011 г. е съобщавал информация от СРС-та на бизнесмена Петър Христов, на журналистката Екатерина Праматарова и на приятелката си Красимира Михайлова. Той беше осъден от Апелативния съд във Велико Търново условно на 3 години затвор и въпреки първоначалната жалба пред ВКС, впоследствие Тодоров сам поиска от върховните съдии да прекратят делото и условната присъда влезе в сила.

Присъдата срещу Тодоров има пряка връзка със скандала за мъртвороденото бебе в Горна Оряховица, при който бившият вътрешен министър в първото правителство на ГЕРБ Цветан Цветанов чете СРС-та от парламентарната трибуна. За разлика от Цветанов, Тодоров беше обвинен и осъден за това, че е изнасял информация от горнооряховския случай, събрана със СРС. Той разказал на бизнесмена Петър Христов за информацията, събрана при подслушването на директора на болницата в Горна Оряховица – Миролюб Кожухаров. Информацията споделил и с журналистката от "Стандарт" Екатерина Праматарова и така в изданието за пръв път е публикувана статия със заглавие "Бебе във фризера". Други разследвания, за които Тодоров е изнасял информация, са "Килърите" и "Фалшификаторите".

След края на наказателното дело и недоказаните 3 тежки обвинения, бившият полицейски шеф е завел делото срещу прокуратурата. Пред магистратите той представил медицински документи, от които е видно, че по време на ареста си и след него, докато е бил лишен от свобода, той получил сериозни здравословни проблеми, свързани с физическото му здраве и психиката му. Според магистратите Тодоров преживял тежко загубата си на статус в обществото и отделянето от семейството и близките му. След престоя в ареста той е освободен под парична гаранция, което също допълнително усложнило здравословното му състояние и му причинило емоционален срив.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Неточност...
|
нерегистриран
28 април 2017, 07:05
1
0
Орлин Тодоров беше осъден от Апелативния съд във Варна, не от този във Велико Търново... Проверявайте си информацията, която поднасяте, мисля, че сте доста над нивото на "Монитор" ;)
3
А основание?
|
нерегистриран
27 април 2017, 12:57
6
-6
До предходните двама - "След края на наказателното дело и НЕДОКАЗАНИТЕ 3 тежки обвинения" - та на какво ЗАКОНОВО основание да му се откаже обезщетение? Вие четете ли си законите, или си приказвате ей така да става приказка? За всеки провал на прокуратурата, народът плаща - толкоз.
2
БУДАла
|
нерегистриран
27 април 2017, 08:25
17
0
Мъченик за вярата европейска в Bg и заслужил борец срещу цоциализЪма и герговизЪма според независимия български съд!

Орден Цветанов втора степен с лента и китки!
1
Кукиша
|
нерегистриран
27 април 2017, 08:12
18
0
Ако не се бяха върнали ГРЪБ на власт ме съмнява,че това щеще да се случи...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно