Служебният министър на правосъдието Мария Павлова се върна в следствието
Засега само Институтът за пазарна икономика иска да наблюдава изборите на прокурорите и следователите за новия ВСС
Служебният министър на правосъдието Мария Павлова се върна в следствието

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови в Националната следствена служба доскорошния министър на правосъдието в служебното правителство Мария Павлова.

Вчера Съдийската колегия върна на работа в системата и двамата ѝ заместници Алексей Трифонов (в Софийския апелативен съд) и Деница Александрова - Митрова (в АССГ). Засега в съдебната система не се е върнал само Любомир Гайдов, който беше зам.-министър на здравеопазването в служебното правителство, а трябва да бъде възстановен на работа във Върховния административен съд.   

Междувременно днес стана ясно, че засега само една неправителствена организация е подала заявление нейни представители да наблюдават Общите събрания на следователите и прокурорите, за избор на членове на новия съдебен съвет. Това е Институтът за пазарна икономика (ИПИ).

"Пазарна дейност? Добре...", коментира главният прокурор Сотир Цацаров. След като колегията гласува "за" двама представители на ИПИ да наблюдават събранията главният секретар на ВСС Димитър Тончев обясни, че може тепърва да пристигнат още заявления за наблюдатели от неправителствения сектор и в такъв случай, колегията в петък ще трябва да се произнесе и по тях.

Днес Прокурорската колегия с 9 гласа "за" и един "против" реши, че няма да налага наказание на прокурорката от РП-Ямбол Веска Тенева.

Дисциплинарното производство срещу нея започна след проверка на Инспектората на ВКП по сигнал на шефа на полицията в Ямбол, която показала, че тя и следователят от Ямбол Теньо Тенев много често в работно време посещават игрална зала в града. Това станало ясно в хода на разследване за кражба, по което като веществени доказателства били приобщени записи от вътрешните камери в игрална зала. При прегледа на видеофайловете станало ясно, че на тях няма нищо, отнасящо се към разследваната кражба, но пък се виждало как прокурорът и следователят, в работно време, играят на машини за хазартни игри. Проверката установила, че двамата в продължение на година често посещавали залата в работно време.

Преди 20 дни Прокурорската колегия реши да не налага наказание на следователя Тенев, а днес се съгласи с предложението на дисциплинарния състав и прокурор Тенева да не бъде санкционирана. 

Заради забраната да се разгласяват факти от дисциплинарните производства не стана ясно какво е установила Прокурорската колегия по случая с прокурорката и следвателя, за да реши да не ги наказва. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
след проверка на Инспектората на ВКП по сигнал на шефа на полицията в Ямбол
|
нерегистриран
10 май 2017, 20:27
8
0
Явно в Ямбол имат интересни взаимоотношенията между полиция от една страна и съд и следствие от друга. Ще очакваме развръзката.
4
Марко
|
нерегистриран
10 май 2017, 18:38
13
0
Така се прави СВ,приятели!

Една "уседналост" и после сме си ваканция с по 1-2 дела на година та чак до пенсия...
3
|
нерегистриран
10 май 2017, 17:29
22
0
В следствието усетиха ли липсата на Павлова?!
2
|
нерегистриран
10 май 2017, 17:27
15
-6
Да бе, вервай си! Зад Главния се подреди такъв отечествен фронт, че направо го бетонираха. Позивната "Бой по всички!" казва достатъчно. Лозан и Калпака да му мислят как ще борят статуквото по заръка на "Агнешките главички". Нищо не помръдва в тая кочина, орили са се, а народът - прост.
1
Морска столица
|
нерегистриран
10 май 2017, 15:53
21
-1
Нищо, сега ще накажат главния - доживот. За руската рулетка с Дончев.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно