Абсолютната давност застигна дело срещу бивш съдийски шеф
Атанас Вълков се яви пред съда след близо 3 години отсъствие по болест и поиска прекратяване на процеса по повечето обвинения
Абсолютната давност застигна дело срещу бивш съдийски шеф

Процесът срещу бившия шеф на Административния съд в Бургас Атанас Вълков приключва след близо 3 години в Софийския апелативен съд (САС), но забавянето му ще доведе до прекратяване по давност на обвиненията за документни престъпления, за които той беше осъден на първа инстанция.

Днес Вълков най-после се яви пред съда и беше даден ход на делото, което от началото на второинстанционното производство буксува заради влошеното здравословно състояние на подсъдимия. Още в началото на заседанието Вълков заяви пред съда, че иска делото да бъде прекратено по обвиненията за документни престъпления, за които е осъден на първа инстанция, но е изтекла абсолютната давност. За документно престъпление абсолютната давност е 7 години и половина, а тези, по които Вълков беше признат за виновен са извършени през 2007-2009 г.

Той беше арестуван през пролетта на 2011 г., като от прокуратурата тогава съобщиха, че е опитал да продаде парцел от 12 дка край Несебър за 2,2 млн. евро чрез фалшиви документи, съставяни от него, а някои състарявал изкуствено като поливал със зелен чай. Така, от името на вуйчо си Димо Ненков, съдия Вълков поискал имотът да му бъде възстановен по съдебен път. За тази цел той изготвил и ползвал фалшиви протоколи за собственост от средата на миналия век, от които да е видно, че земята е на дядо му Иван Габровски. След като съдът възстановил имота на наследниците, Вълков представил и предварителен договор, според който пък наследниците са продали дяловете си на майка му Руска Вълкова. Накрая Вълков стигна до продажба на имота, като сключил предварителен договор за продажбата му за 2,2, млн. евро, но купувачите се оказаха агенти под прикритие и съдията беше арестуван.

За използването на част от фалшифицираните документи той беше признат за виновен от Софийския градски съд (СГС) за две отделни документни престъпления. Вълков беше осъден и за престъпление по служба по чл. 283 от НК, но не и по чл. 282, за което е обвинен, затова, че е използвал служебното си положение, за да набави облага за себе си. Това, според съда, е станало, след като Вълков е изфабрикувал административното дело за придобиване на имота, като сам е съставил жалба по него и сам го е разглеждал. В мотивите на съдия Весислава Иванова от СГС се казваше, че по този начин подсъдимият е симулирал правораздавателна дейност и такава на практика не е имало. Това престъпление също се наказва с до 3 години затвор, респективно и абсолютната му давност е същата като при документните, но е извършвано до февруари  2011 г. и давността изтича в средата на 2018 г.

За да наложи на Вълков ефективна присъд, СГС се беше мотивирал с това, че Вълков е признат за виновен по множество престъпления, което изключва освобождаването му от наказателна отговорност. След това съдът увеличи общо наложеното наказание от 2 години и 9 месеца на 3 години и 6 месеца, което пък изключи възможността за условна присъда.

С изключването по давност на документните престъпления, дори и втората инстанция да приеме Вълков за виновен за престъплението по служба, но само по него, той може да бъде освободен от наказателна отговорност. На първа инстанция бившият съдийски шеф беше оправдан по обвинение за пране на пари.

Пред САС днес прокурор Любка Кръстева не се съгласи с тезата на СГС, че правораздавателната дейност не може да бъде включена в престъплението по служба по чл. 282 от НК, нито с оправдаването на Вълков за пране на пари, за което съдът беше казал, че имотът е бил придобит чрез съдебно решение, което няма как да е престъпно, т.е. няма предикатно престъпление.

В тази връзка прокурор Кръстева днес изтъкна, че придобиването на имота не е било резултат само от един съдебен акт, а цяла процедура и няма как предикатното престъпление да се ограничи до едно съдебно решение. Освен това тя посочи, че става дума за реституция. Прокуратурата поиска и преквалификация на обвинението за пране на пари за преобразуване на имущество, придобито чрез престъпление, но защитата възрази, че това не може да се случва пред втората инстанция.

Адвокат Ивета Анадолска започна пледоарията си с пояснение, че за нея е загадка как при погасена давност за документните престъпления могат да се обсъждат и останалите обвинения срещу Вълков. По отношение на престъплението по служба тя каза, че е недопустимо едва в присъдата на градския съд да се говори за облага, след като такава не е спомената в обвинението. Защитата възрази и срещу наложеното на Вълков наказание, като изтъкна, че то е било завишено допълнително с единствената цел да не е условно. Още преди делото да бъде внесено в съда и само два месеца след ареста на Вълков, той се беше съгласил на споразумение с прокуратурата за условна присъда от 1 година затвор. Това обаче не се хареса на тогавашното ръководство на прокуратурата и споразумението беше ревизирано.

В последната си дума Атанас Вълков каза, иска да бъде напълно оправдан, след като вече 6 години изтърпява наказание "лишаване от право на труд". С решение на Висшия съдебен съвет той беше отстранен от длъжност.

Апелативните съдии обявиха, че ще се произнесат утре.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
8
А някой сега ще провери ли СГС...
|
нерегистриран
17 май 2017, 19:08
2
0
ВЪОБЩЕ НЕ НЕ УЧУДВАМ НА ПРАВОЗАЩИТНИЦИТЕ ОТ СГС,КОИТО ДЪРЖАТ МОНОПОЛА НА ДЕЛАТА ПРОТИВ МАГИСТРАТИ!ДА!ТРЯБВА ПРОВЕРКА ОТ ИНСПЕКТОРАТА НА ДВИЖЕНИЕТО НА ДЕЛОТО.БИЛ БОЛЕН?!А ОТ КАКВО?!А НЕ БЕШЕ ЛИ БОЛЕН КАТО КОГАТО ВЪРШЕШЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА.И ТОВА Е МАГИСТРАТ И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪД!!ЕТО ТАКИВА СА КАТРАНА В КАЦАТА МЕД.
7
|
нерегистриран
17 май 2017, 15:13
2
-2
Ей, докараха го до прекратяване по давност - аферим, ашколсун, машалла!
6
Сила
|
нерегистриран
17 май 2017, 13:19
4
-3
Силата на масонството.
5
г. колев
|
нерегистриран
16 май 2017, 21:52
18
-2
Ех защо не му изтече по-рано давността, че да го номинираме за член на ВСС...
4
|
нерегистриран
16 май 2017, 21:38
10
-9
Организираната съдебно-прокурорска група(ОСПГ) с нови достижения при спазването на омертата.
Кой ще ни пази от това ОСПГ?
Повръща ми се от вас. Гнус и отврат.


Ако има честни съдии и прокурори се очаква още утре да депозират оставки и да напуснат това ОСПГ. НЕНАПУСКАНЕТО ВИ ПРАВИ СЪУЧАСТНИЦИ.
3
RRR
|
нерегистриран
16 май 2017, 19:51
12
-9
До коментар [#2] от "нерегистриран":
Българското "правосъдие" в действие!!!Титани , каквото и да кажем за вас ще е малко!На "героя" пожелаваме здраве и да стане отново съдебен началник-заслужава го , а и няма да учуди никой който е имал работа с български "съд"-пълен е с такива ценни , незаменими, честни , принципни,безпристрастни независими и справедливи "магистрати" !!!
Нали поради тази си дейност получават обезщетение, понесли са вреди заради свършена работа, която се заплаща от данъците на балъците, демек като през турското "присъствие"-изтъркали са си зъбите да плюскат.Даже осигуровките се плащат от бюджета.Гнус!
2
|
нерегистриран
16 май 2017, 19:38
20
-9
Българското "правосъдие" в действие!!!Титани , каквото и да кажем за вас ще е малко!На "героя" пожелаваме здраве и да стане отново съдебен началник-заслужава го , а и няма да учуди никой който е имал работа с български "съд"-пълен е с такива ценни , незаменими, честни , принципни,безпристрастни независими и справедливи "магистрати" !!!
1
Адвокат
|
нерегистриран
16 май 2017, 18:19
24
-1
Тоя не само ще се върне на бял кон,но и ще стане председател на ВАС!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно