В Белгия редуцират прокуратури, без да съкращават прокурори
Сотир Цацаров гостува на колегата си Фредерик Ван Льов и присъства на заседание на Прокурорския съвет в Брюксел
В Белгия редуцират прокуратури, без да съкращават прокурори

В Белгия тече аналогична на българската реформа в прокуратурата, която предвижда да бъде съкратен броят на прокуратурите, като идеята е да не бъдат съкращавани магистрати. От държавното обвинение съобщават, че главният прокурор Сотир Цацаров е на посещение в Брюксел по покана на колегата си Фредерик Ван Льов и е присъствал на заседанието на Прокурорския съвет, в чийто състав влизат федералният прокурор Ван Льов и 5-имата генерални прокурори на Белгия.

Реформата на прокуратурата в кралството предвижда намаляване на броя на прокуратурите, като по този начин се цели редуциране на администрацията и оптимизация на разходите, без да се намалява броят на прокурорите. В Белгия работят около 1400 прокурори и идеята на реформата е магистратите да бъдат мобилни и най-подготвените от тях да поемат тежките случаи.

Цацаров е обяснил пред домакините, че в България също предстои прекрояване на съществуващата съдебна карта по отношение на броя на прокуратурите, за което зелена светлина даде и Конституционният съд.

"Децентрализацията в българската прокуратура е въпрос, който вълнува съдебната система", е казал Цацаров и добавил, че подобна стъпка е от значение и за повишаване на доверието в правоохранителните органи. "Всеки горестоящ прокурор е длъжен на дава единствено писмени насоки и указания на долустоящите прокурори. Това се отнася и по отношение на методическите указания, които дава главният прокурор", подчертал Цацаров.

Белгийската федерална прокуратура има аналогични на българската правомощия да наблюдава всяко дело от образуването му до внасянето му в съда и да осъществява контрол над полицейските служби и по отношение на цялостното разследване.

Федералният прокурор Фредерик Ван Льов е заявил, че в Белгия се подготвя изцяло нов Наказателен кодекс и текат професионални дебати по темата. Двамата с Цацаров са обсъдили и делата за тероризъм.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
13
Рокадо
|
нерегистриран
19 май 2017, 10:35
4
-1
Шах и Мат Цаца - в ЦУМ.

Това ли ти е дълбинната и сакрална мисъл, как да опазиш гнилите ябуки в овощната, само и само да се продължи порочната практика от последните две десетилетия, а?

Браво Цаца - орден "Сарай" 1-ва степен и снимка с Пепи Еврото пред бойното знаме на "честта".

Кадрите решават всичко др. Дребен рибок! Ако не беше Вишински, нямаше да има и орден "Победа" дурак такъв! Пълен смешник.
12
|
нерегистриран
19 май 2017, 09:05
6
0
Като чета някои от коментарите се чудя как белгийските прокурори масово не са емигрирали вече в България да благоденстват тука, а страдат там с такива заплати при такива цени и удръжки. Уж медия за юристи, а лъжите евтини като за пред зидаро-мазачи.
11
|
нерегистриран
18 май 2017, 21:33
6
-7
Вярно е. Съдиите толкова се увлякоха в защита правата на обвиняемия,че не остана място за правата пострадалия човек. И да го махнат това,че се произнасят в името на народа. Правят го за всичко друго,но не и за народа.
10
Удивен съм от простащината на #9
|
нерегистриран
18 май 2017, 21:17
6
-5
Слагачество е когато го кажа пред главния прокурор. Тук изразявам лично мнение. Няма да забравим, че Цацаров се бори със зъби и нокти,прокуратурата да не е подчинена на изпълнителната власт. Благодарим ви,г -н Цацаров. Няма да простим на политиците от прехода -Иван Костов, че вкара такива кадри в съда,че системата е пред колапс.
9
********************************************************************************
|
нерегистриран
18 май 2017, 20:39
5
-5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8
Прокурор
|
нерегистриран
18 май 2017, 19:34
10
-10
Искам да поздравя главния прокурор,че неотклонно модернизира българската прокуратура. Да адмирирам ,че всеки прокурор може да се срещне с него,ако иска,че разби стария модел за адм.ръководител,който само заповядва,а не работи по дела. БЛАГОДАРИМ ВИ Г-н Цацаров. Знам че именно вашата достъпност ви вкара в капана,нищо друго. Ще удържим и на тази провокация.
7
Марко
|
нерегистриран
18 май 2017, 18:55
11
-6
До коментар [#4] от "до 2":
Отдавна са надминати. В Белгия номинално заплатите са по-високи, но има над 60 процента и повече разни удръжки. Плюс и това че цените са четирикратни на българските, а наемите-напълно несравними с белгиска прокурорска заплата се живее по-зле, отколкото с българска такава.


При 6500 евра базова заплата в Белгия определено се живее отвратително т.е. младшият по ранг тръгва от толкова ,а към края на кариерата си стигат до около 15000 -18000 евро на месец.
6
Марко
|
нерегистриран
18 май 2017, 18:52
16
0
Я да докараме стандартът на живот на Белгия ,а след това да редуцираме всичко както се казва.

Видяла жабата ,че подковават коня и тя вдигнала крак. :)
5
|
нерегистриран
18 май 2017, 17:41
11
-8
Мисля, че Цацаров е по -компетентен по въпроса за почивните бази на прокуратурата и срещи на чаша кафе .Като прокурор незнам какво може да обсъжда.
4
до 2
|
нерегистриран
18 май 2017, 16:57
5
-11
Отдавна са надминати. В Белгия номинално заплатите са по-високи, но има над 60 процента и повече разни удръжки. Плюс и това че цените са четирикратни на българските, а наемите-напълно несравними с белгиска прокурорска заплата се живее по-зле, отколкото с българска такава.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно