Сотир Цацаров:
България върви уверено към изпълнение на препоръките на ЕК
Не очаквайте от мен да коментирам в Брюксел председателя на българския Върховен касационен съд. Просто това не може да се случи", каза главният прокурор
България върви уверено към изпълнение на препоръките на ЕК

Снимка: БГНЕС

"България върви с много добри и уверени крачки към изпълнение на почти всички препоръки по Механизма за сътрудничество и проверка". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след срещи в Брюксел с представители на Европейската комисия и белгийската прокуратура, съобщи БГНЕС. По време на своята визита Цацаров имаше срещи със звеното, което ръководи работата по Механизма за сътрудничество и проверка.

"Основните въпроси, които бяха задавани, бяха свързани с работата на прокуратурата и не само с нея, а на цялата съдебна система в изпълнение на препоръките по последния мониторингов доклад. По отношение на прокуратурата въпросите бяха задавани във връзка с изпълнението на Доклада на независимия анализ на т.нар. европейски прокурори", каза главният прокурор и припомни, че докладът с препоръки е изготвен през декември.

"Особено впечатление направи факта, че сме отправили предложение до парламента и то е прието от него в съответствие с тези препоръки за изслушвания на главния прокурор на всеки три месеца. Отчетохме напредък по делата за корупция и като цяло тези разговори могат да ни удовлетворяват. Те могат да удовлетворят не просто мен, а колегите ми прокурори и следователи", подчерта Цацаров.

В същото време той предупреди, че в никакъв случай не трябва да си правим илюзиите, че този механизъм може да бъде прекратен от само себе си, а зависи единствено от усилията, които властите в България полагат.

"Дадена бе една много добра цялостна оценка за развитието на България и за това, че чрез сформирането на настоящото правителство и с обявяването на неговите приоритети е налице един процес на осъществяване на реформата, който не е прекъснат и че той няма да бъде прекъснат", заяви той и добави: "В интерес на истината не мога да спестя, че институцията, която ръководя и нейната работа бе оценена много добре".

По време на срещите на главния прокурор в Брюксел не са били повдигани въпроси свързани с т.нар. ЦУМ-гейт. "Не съм и очаквал да ми бъдат задавани такива въпроси. Темата на разговорите не е имало нищо общо с това, което някои в България наричат ЦУМ-гейт", заяви Цацаров.

Той отказа да коментира и последните действия на Лозан Панов спрямо прокуратурата.

"Не очаквайте от мен да коментирам в Брюксел председателя на българския Върховен касационен съд. Просто това не може да се случи", категоричен бе Цацаров.

Заместник-генералният секретар на ЕК Параскеви Мишу, отговарящ за Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), е заявила, че България е постигнала "впечатляващ напредък", съобщиха от прокуратурата.

"Вече виждаме вашите действия по изпълнението на препоръките в мониторинговите доклади. Надяваме се всичко да продължи по този начин", е казала Мишу след среща с главния прокурор. Тя допълнила, че има известни слабости, но се надява компетентните институции да вземат адекватни мерки.

"През тази година трябва да се фокусираме върху препоръките заедно, за да може тя да е,ако не последна, то поне предпоследна за МСО", каза още зам.-генералният секретар на ЕК.

Мишу е дала и отлична оценка за работата на прокуратурата. "За нас е важно,че България вече не прави грешки. Затова не бихме искали да видим връщане назад. МСО не е политика и не е инструментариум за политика. И ние не сме позитивни, а сме реалисти - когато видим успехите,ги оценяваме обективно и честно", подчерта Мишу.

Зам.-директор на Генерална дирекция "Правосъдие и потребители" в ЕК Фонсека Морильо е казал, че предстоящата година е важна и за създаването на Европейската прокуратура и за реформите в Евроджъст.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
16
Джавахарлал Неру
|
нерегистриран
20 май 2017, 19:43
1
0
Ние индийците си имаме кравата за "Свещено животно".
А вие българите се кланяте на малка морска ри.ка?
Учудващо.....
15
Мисля
|
нерегистриран
19 май 2017, 22:29
1
0
Цитат:

"България върви с много добри и уверени крачки към изпълнение на ПОЧТИ всички препоръки по Механизма за сътрудничество и проверка"?????
14
ЯСНО КАТО ЯСЕН !
|
нерегистриран
19 май 2017, 14:46
6
0
До коментар [#6] от "Дайте ми кърпичка!":
Потекоха ми сълзи ... от умиление!

Браво! И ако може някъде да поседна, че се уморих.

Ето го новиЯт водач на прогресивните, реформаторските и здравите сили в новия ВСС.

АМИН
13
|
нерегистриран
19 май 2017, 13:43
6
-2
Ега ти лъжите, егати лицемерието, егати наглостта магистратска бездънна!
12
Добре, разбираемо е да се мразим и хулим - българи сме!
|
нерегистриран
19 май 2017, 13:13
5
-6
Но представителите на всички читави нации по света са единни в защитата на националните си интереси пред други държави и международни институции. Дали в тези случаи да не запазим взаимното клtoa577епане за в къщи. Иначе ще гледаме Шенген и Еврозоната през крив макарон.
11
Tribus Verbis
|
нерегистриран
19 май 2017, 12:49
8
-3
"България върви уверено към изпълнение на препоръките на ЕК"....И на 6и6и...петилетката за три години.
Партийните секретари на юридическите факултети от края на 80-те години са сладкодумни и умели- я на някой бъдещ президент ще помогнат да замаже гаф с разводче, я ще изискат някое НЧХД от РС да го попрочетат предварително, я градинка по данъчна оценка ще си купят. И те така... Важното е, че няма от какво да се срамуват. Абе, кво беше това срам???
10
$$$$
|
нерегистриран
19 май 2017, 12:17
10
-3
Един положителен коментар няма.Не така "колеги".Сега трябва да изтрият всички, пък човеко толкоз се напъва да замаже скандала.:)
9
|
нерегистриран
19 май 2017, 11:46
13
-5
Разбира се че не са те питали за "това което някои наричат "ЦУМ- гейт". Там не питат, за такива неща направо си подават оставката. Само че в България има много дебелокожи хора, които ако не ги изриташ няма да си подадат оставката.
Не те е срам!
8
НиКОЙ и не очаква!
|
нерегистриран
19 май 2017, 11:25
17
-6
Нито оставка с поемането на отговорност не за "ЦУМ гейт", а за липсата на свеж въздух из коридорите на тази "институция". Мина 2/3 от мандата, а резултата на светлинното табло е ... 0.

Иначе, умря циганката дето те хвалеше. Това не е даже и кризисен PR, това е по-лошо и от най-лошата диагноза. Надо срочно лечить!
7
Наш`та овощна градина
|
нерегистриран
19 май 2017, 11:17
15
-4
Най-убавата овощна градина у целио ЕС.

Браво, дайте му наградата за вдъхновяващото и примерно изпълнение на служебните задължения ... у ЦУМ.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно