Конкурсът за ТОЛ-системата - рекордьор по много показатели
Прибързаните действия създават сериозни съмнения за честността на процедурата
Конкурсът за ТОЛ-системата - рекордьор по много показатели

На 18 май 2017 г. ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" рестартира за пореден път обществената поръчка за въвеждане на електронна винетка и ТОЛ-система в републиканската пътна мрежа. Изненадата е, че заинтересованите лица имат един ден, за да подготвят и подадат офертите си.

И докато никой няма съмнения относно полезността на подобна система, начинът на провеждане на процедурата поставя редица въпроси. До този момент, за близо 20 години съществуване на законодателството за възлагане на обществени поръчки, не е имало случай на толкова кратък срок, още повече че става въпрос за сложна система, чиято прогнозна стойност е 200 милиона лева.

Абсолютно сигурно е, че нито един кандидат няма възможност да подаде оферта без да е имал предварителна информация за намеренията на агенцията да постави толкова кратък срок за подаване на оферти. За 24 часа е технически невъзможно окомплектоването на офертите. Грехота е тези, които са направили това, да излагат правителството по този начин. Само две категории кандидати могат да се очакват на конкурса - такива, които ще подадат някаква оферта, само за да могат след това да обжалват резултатите от търга и на второ място - предварително известените за намерението на държавната власт да постави рекорди в съкращаването на срокове. На първите офертите ще трябва да се допълват, ако им го разрешат като отстраняване на нередовности. Ако има някой, който подаде оферта, в която има всичко и е приложено всичко, това е избраникът.

След приемането на измененията от 2014г. в отменения Закон за обществените поръчки се създаде т.нар. "профил на купувача" в интернет-страницата на всеки възложител (това изискване продължи да съществува и в новия закон от април 2016 г.). В "профила на купувача" се публикуват протоколите от работата на конкурсната комисия, назначена да оценява офертите. Всеки, който проявява интерес, ще може да установи кой е предварително харесаният кандидат при елементарно преглеждане на протокола - просто неговата оферта ще е драстично по-добре подготвена и към него ще има значително по-малък брой изисквания за поправяне на недостатъци или представяне на липсващи документи. По този начин ще може да се установи със сигурност кой е любимецът на властта, на когото ще се падне да усвои въпросните 200 милиона лева. А след това отново ще слушаме оправдания, че са настъпили непредвидени обстоятелства и сроковете не могат да бъдат спазени или че системата работи много добре, но временно не могат да се издават електронни винетки и е затруднен контролът на тировете, които ще бъдат проверявани ръчно за месеци напред.

Действително, законът не съдържа минимален срок, с който следва да се удължи срокът за подаване на оферти, когато определена процедура е било обжалвана. Не може обаче да бъде дадено каквото и да е разумно обяснение защо срокът следва да бъде един ден, каквото и да обясняват управляващите.

А представяте ли си как изглежда този срок за чуждестранните кандидати. У нас няма и не е имало нещо, което да наподобява въпросната система, т.е. вероятността да се мине без чуждестранни фирми (най-малко в консорциум с български) е практически нулева. И чужденците ще следва да приемат, че в България е нормално от днес за утре да провеждат процедури. Дори и по някаква невероятна причина офертите на чуждестранните фирми да са били готови към вчерашна дата, те не могат физически да ги подадат, тъй като освен от Европа, такива фирми има и от Северна Америка, Китай, Япония, Австралия и т.н.

Законът има и друг огромен недостатък, който позволява поставянето на рекорди по тази или всяка друга поръчка. Той е написан по такъв начин, че позволява безкрайно обжалване, като за времето за разглеждане на жалбата (в частта, в която се иска налагане на мярка "спиране на процедурата") процедурата се спира до произнасяне на КЗК и след това на съда. Възможно е това да е недоглеждане, вероятно следва да се вземат мерки за отстраняването му, може би това ще се случи след време.

В случая, обаче, при срок от 24 часа, би следвало този некоректен срок да се обжалва.

Но колкото и да е дефектен определен закон, не би следвало държавната власт да предприема мерки за заобикалянето му. Защото дори този малък трик с еднодневния срок за подаване на оферти може елементарно да бъде преодолян от потенциалните кандидати или пък от трети лица, които имат интерес предметът поръчката да не бъде реализиран - просто трябва да пуснат жалба. Дори не е необходимо да е много добре написана, просто трябва в администрацията на съответния възложител да постъпи документ, наименуван "жалба" с посочване на съответното решение, което се обжалва.

Поради тази причина не са верни твърденията, че имало злоупотреба с правото на жалба. Просто когато държавата е допуснала пропуск при приемането на закона и след това се опитва да скрои номер на бизнеса, той се старае да се защити, включително чрез възможностите, които същата тази държава му е предоставила.

В случая, дори и администрацията да се е водела от най-благородни и почтени намерения, отново се стига до "хубава работа, ама българска" и "пак се изложихме пред чужденците", а лошото е, че се изложихме и пред хората в България.

Дали най-после ще се разбере, че такива важни проекти трябва да се направят от тези, които ще изпълнят успешно задачата и имат авторитет и положително оценен опит в такива проекти. Защото при зле действаща система, управляващите ще получат много повече негативи.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
Хайдутин
|
нерегистриран
04 декември 2017, 14:36
0
0
Едновременно Тол система и винетна система - двойни разходи за администриране и всичко за наша сметка.
В Германия преди 8 години отмениха винетките защото са несправедливи и въведоха Толл, ама за над 12 тона. В България щели да въвеждат"Матрицата",Другата грандиозна измишльотина винетна система важи за цялата страна като в Молдова и Румъния.
6
API
|
нерегистриран
22 май 2017, 14:28
0
0
Спокойно, всичко е под контрол ;)
5
Мечо Пух
|
нерегистриран
19 май 2017, 21:29
2
0
Контракс се разкешва най-добре.
4
Марко
|
нерегистриран
19 май 2017, 16:29
4
0

-Я немоем без мезе...

https://www.youtube.com/watch?v=L9Qp4bo1vqE
3
|
нерегистриран
19 май 2017, 15:24
3
-1
Лозан Панов няма ли да каже нещо и по този въпрос?
2
И докога ще правят тъпи закони - да привлекат добри юристи и специалисти!
|
нерегистриран
19 май 2017, 15:22
3
-2
Безкрайни обжалвания, 24-часови срокове. Тези хора са маниакално некомпетентни. Що се излагате - и при правенето на закона и при прилагането му. Поне не демонстрирайте глупостта си и имитирането на тръжни процедури.
1
Очевидно кандидатът е определен предварително!
|
нерегистриран
19 май 2017, 15:19
4
-2
Естествено, че който не е предупреден не може да си окомплектова документацията за такъв голям търг за 24 часа. Това означава, че кандидатът е определен предварително. Не трябва ли някой контролен орган да се поинтересува от случая?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно