Обновена  06 юни 07:34
Ценко Чоков не може да е кмет, реши и административният съд във Враца

Както се очакваше, административният съд във Враца отмени решението на общинската избирателна комисия в Бяла Слатина, с което арестуваният кмет на врачанското с. Галиче Ценко Чоков остана на поста си. ОИК отказа предсрочното прекратяване на мандата на управника с мотива, че той ползва неплатен отпуск и може всеки момент да заеме кметското си място.

Странното решение обаче бе обжалвано от районната прокуратура в Бяла Слатина в административния съд , който постанови ново преразглеждане на казуса. Мотивите са, че повече от година Чоков не изпълнява служебните си задължения, с което е възпрепятствал обслужването на граждани, както и че неговата длъжност няма право на неплатен отпуск.

"Неплатеният отпуск, обаче не е субективно право, задължително и неотменимо, какъвто е характерът на платеният отпуск, а само една правна възможност, която зависи от волята на работодателя. При ползване на неплатен отпуск (с изключение на изрично предвидените в Кодекса на труда хипотези), работодателят не само определя периода на ползване на същия, но от неговата воля зависи изобщо дали този вид отпуск ще се ползва, както изрично гласи разпоредбата на чл. 150 от Кодекса на труда.

При условие, че кметът на кметство няма работодател, с когото да договаря разрешаването на неплатен отпуск, той не може да го използва и това е изключението, което законодателят е имал предвид в чл. 38, ал. 7 от Закона за местно самоуправление, като несъвместимост с правното му положение", се казва още в мотивите на съда.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно