"Евроманган" изнасяла много повече руда, отколкото декларирала
Отпадни води с тежки метали от добива на руда са изливани директно в река до Албена

Работниците в „Оброчище“ протестираха и през април, когато сключиха колективен трудов договор, според който работните заплати бяха увеличени със 158 лева.

Миньори от мина "Оброчище" са заявили пред окръжния прокурор на Добрич, че добиват много вече руда от това, което се декларира и концесионерът "Евроманган" крие от държавата действителния добив. Това съобщиха днес от прокуратурата във връзка с хода на разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров спешна проверка на рудника след поредните протести на миньорите.

Концесията беше временно спряна, след като стана ясно, че "Евроманган" дължи 205 000 лева концесионни такси и договорът няма да бъде подновен, докато сумата не бъде преведена. Ако твърденията на миньорите за укрит добив се потвърдят обаче, това ще означава, че концесионерът не само не е плащал такси по деклариран добив, а е крил добив на манганова руда, за който дори не се е знаело от държавата.

Прокуратурата проверява твърденията на миньорите и е изискала информация от регионалната дирекция "Морска администрация" във Варна. От там са изпратили диск с данни за последните 10 години от кое българско пристанище какво количество манганова руда е изнесено. От Министерството на енергетиката са изискани копия от цялата документация, свързана с договора за концесия.

До момента прокуратурата е установила, че има разминаване между данните за изнесената руда и описаното в годишните финансови отчети на дружеството. Представители на Министерството на енергетиката пък е трябвало да извършват контрол на концесията, но не са го правили. "Изяснява се дали неизпълнението на задълженията на тези длъжностни лица е било умишлено и с цел да ощети държавата и дали е извършено престъпление по служба", посочват от държавното обвинение.

Събрани са данни и за евентуално извършено данъчно престъпление и затова е разпоредена данъчна проверка и ревизия. През последните 5 години "Евроманган" ЕАД въобще не е била проверявана от НАП, а при предходната ревизия, която е извършена през 2012г. и е обхващала периода до 2011 г., никой не е проверил какви са били действителните количества изнесена и продадена в чужбина руда.

Според концесионния договор възнаграждението, което фирмата трябва да плаща на държавата, не е постоянна сума, а процент от приходите от продажби. Това означава, че необявеният добив и изнесено от страната с кораби количество руда е укриване на концесионно възнаграждение, дължимо на държавата, от една страна, а от друга - продажбата на контрагенти в чужбина на манганова руда е данъчно облагаема сделка, за която дружеството дължи данъци, посочват от прокуратурата.

Проверка е разпоредена и на ДАНС, която трябва да изясни дали хора, свързани с концесионера, изнасят пари от държавата в нарушение на Валутния закон.

Отпадните води - край Албена

Окръжният прокурор на Добрич лично е констатирал в понеделник, че промишлената отпадна вода, която е била използвана в производствения процес за добив на руда под земята, въобще не се пречиствала, а директно се изливала в река Батовска на няколко километра от устието ѝ, което се намира в южния край на курорта Албена. Помпите, с които замърсената с тежки метали вода, се е изпомпвала от галериите на повърхността и от там - по дере в реката, били пускани през нощта, когато няма опасност нещо да бъде видяно, допълват от прокуратурата. По този повод също е започнало разследване за опасно замърсяване, за което законът предвижда от 1 до 5 години затвор.

Проверките до момента са показали, че броят на пострадалите от трудови злополуки миньори постоянно се увеличава през последните 3 години. Освен това на работниците не са осигурявани здравословни и безопасни условия на труд, на фирмата са налагани множество глоби от Инспекцията по труда в Добрич, но те не били плащани. В тази връзка е възложена и щателна проверка на НАП-Варна.

Според данни от Търговския регистър "Евроманган" е собственост на кипърската фирма "Пойтнър трейдинг", а тя пък се държи от друга компания от Кипър - "Белсерв консълтанс". Директори на втората фирма са Мария Папапавлу и Марта Калеши. Папапавлу е едноличен собственик на "Магиава холдингс", която преди 3 години придоби "Мини Черно море" от предишния собственик - регистрираната на Сейшелските острови "Севар". Преди това пък мината бе на бизнесмена Христо Ковачки. Марта Калеши е директор и на кипърската "Дарклет", която в момента притежава "Топлофикация - Габрово" - също бивша собственост на Ковачки. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
08 юни 2017, 14:51
3
0
Как ще проверяват НАП и другите държавни органи при офшорките всичко е на светло.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно