Колегията задължи Георги Колев да ѝ предостави функционалния анализ на ВАС
Колегията задължи Георги Колев да ѝ предостави функционалния анализ на ВАС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет задължи председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев да ѝ предостави функционалния анализ на ВАС и системата на административните съдилища.

Изготвянето на този анализ е част от мерките по пътната карта за изпълнение на актуализираната стратегия за съдебна реформа. В нея е заложено, че той трябва да бъде направен от ВАС, а партньор да му е ВСС. Освен анализа, е заложено двете институции да изработят и план за укрепване на ВАС и системата на административните съдилища.

Заради въпросните мерки по стратегията за реформа на 4 април Съдийската колегия предложи на министъра на правосъдието да поиска съдействие от Службата за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия - същата, която изготви и анализа на прокуратурата. След това обаче на 18 април по настояване на шефа на ВАС това решение беше отменено. Тогава Георги Колев заяви: "Този функционален анализ, който се предлага да бъде направен, аз считам, на първо място, че в този му вид абсолютно не е необходим. Второ, функционален анализ по отношение подсъдността на Върховния административен съд е направен отдавна - още преди повече от две години и половина такъв анализ е извършен от експертна група към Върховния административен съд. Той е повече от 400 страници".

Днес Калин Калпакчиев, който е председател на Комисията "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика", информира колегията, че от комисията са поканили Георги Колев да им предостави този анализ, за който говори на 18 април. Комисията е поискала от председателя на ВАС и информация за това какви дейности планира да бъдат извършени по изработването на заложения в пътната карта по стратегията план за регулиране натовареността на ВАС и системата на административните съдилища, включително чрез промяна в подсъдността на определени видове дела и структурни мерки. Като са обяснили, че целта е да се избегне дублиране на дейности, тъй като изпълнението на мярката се споделя между ВАС и ВСС.

Георги Колев обаче е отказал поканата за съвместна дискусия, съобщи Калпакчиев. И цитира писмото на председателя на ВАС до комисията: "ВАС намира за нецелесъобразно и противоречащо на интересите на съдебната система предоставянето на Комисия "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" на изготвения от ВАС, като водеща отговорна институция, функционален анализ".

"Комисията явно не е компетентна да прочете никакви анализи и доклади. Решихме, че сме длъжни да запознаем колегията с тази кореспонденция, тя не е лична. И колегията да вземе ясно решение как ще изпълним тази мярка. За нея е задължен и ВСС и няма перспектива да бъде изпълнена", каза Калпакчиев.

"Хващам се за думите на г-н Калпакчиев. Tой предлага колегията да приеме информацията за запознаване, нека да допълним диспозитива на решението и да задължим председателя на ВАС да предостави необходимите анализи и информации за изпълнение на въпросната мярка", каза Димитър Узунов.  

Каролина Неделчева направи предложение обсъждането на този въпрос да се отложи, тъй като Георги Колев вече беше напуснал заседанието, но после го оттегли.

Тогава думата взе Светла Петкова, която каза, че в правната комисия е постъпил за становище внесен в парламента проект за изменение на Административнопроцесуалния кодекс (АПК). "Ако г-н Калпакчиев си беше направил труда да присъства на заседанието на комисията и да прочете измененията в АПК, щеше да е наясно какви са мерките, които са предприети за регулиране на натовареността на ВАС. Предвиждат се сериозни промени по този въпрос", каза тя. И предложи въпросът с функционалния анализ, изготвен от ВАС, да бъде обсъден, когато ВСС приема годишния доклад на председателя на съда.

Галина Kарагьозва обясни на Петкова, че действително една от възможните реакции за изпълнение на мярката в плана по стратегията е изменение на АПК. "Но то в никакъв случай не може да изчерпи онова, което трябва да се направи  - мярката е много по-всеобхватна. И в плана е предвидено в партньорство ВАС и ВСС да извършат този функционален анализ и план за укрепване на системата на административните съдилища". Тя посочи още, че внесеният проект за промени в АПК е едно, но съвсем не е ясно какво ще приеме парламентът.

"Комисията по натовареността не можа да свърши нищо по карата на районните съдилища, а се насочи към административните съдилища. Нека г-н Калпакчиев да не се меси там, където не му е работата", беше отговорът на Петкова.

Накрая колегията с 10 гласа "за" и един "против" задължи Георги Колев да ѝ предостави функционалния анализ и да я информира какви дейности ще извърши по плана за регулиране на натовареността на ВАС и административните съдилища. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
Магистрат
|
нерегистриран
14 юни 2017, 09:15
2
-7
Лозан Панов и Калпакчиев са богове!
2
КОЛЕВ СЕ ШЕГУВА С КАЛПАКЧИЕВ
|
нерегистриран
13 юни 2017, 23:24
13
-6
...всъщност Колев си е направил поредния бъзик с Калпакчиев и антуража му.И з да съм на Калпакчиев нищо няма да му дам ,но ..Колегията ще уважа!
Много ми е интересно какво ще отчете Калпакчиев
1
Само минавам
|
нерегистриран
13 юни 2017, 19:46
22
-14
Колев най вероятно ще представи, но какво ще " представи" Калпакчиев??? Май НИЩО За толкова години в този ВСС. А иначе приказки много.....
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно