Прокуратурата няма да разследва инцидента с колата на Лозан Панов
Няма никакви данни за умишлено увреждане на автомобила. Болтовете са се развили или случайно, или от шофьора, но и за това няма достатъчно доказателства, заключи проверка на държавното обвинение
Прокуратурата няма да разследва инцидента с колата на Лозан Панов

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата няма да разследва инцидента с колата на Националната служба за охрана (НСО), ползвана от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, защото при предварителна проверка не са намерени доказателства за извършено престъпление.

Това става ясно от постановлението на полковник Спас Илиев от Военно-окръжната прокуратура в София, с което той отказва да образува досъдебно производство по случая. Проверката на прокуратурата, започнала по публикация в "Правен свят", е показала, че няма никакви данни за умишлено увреждане на автомобила, което може да е резултат от замислен атентат срещу Панов, каквито опасения имал и той.

Преди две седмици шефът на ВКС се срещна с президента Румен Радев, за да обсъжда съдебната реформа и след срещата сподели пред журналисти за инцидента. Той е станал на 1 юни, когато Панов пътувал до Берковица, където присъствал на встъпването в длъжност на новия председател на районния съд Юлита Георгиева. По пътя натам Панов и шофьорът му чули странни шумове, но не успели да установят откъде идват. Вече на връщане спрели в малко населено място и тогава шофьорът видял, че на задната лява гума липсват два болта, а други три са развити.

В постановлението на прокуратурата за отказ от образуване на досъдебно производство се казва, че след като е изключена възможността за умишлено повреждане от трети лица, остават още две вероятности за получаване на повредата: "предизвикано от неравностите по пътя саморазвиване на болтовете /с ниска степен на вероятност предвид експертното мнение, че шумът трябва да се засилва/ или нарочно развиване на болтовете от страна на самия служител при НСО /за което също няма достатъчно данни/".

Назначената от НСО комисия, която е извършила проверка на автомобила и получените щети, е установила, че те се дължат на механично износване на резбите в главината на колелото и деформация на гнездата на закрепващите болтове в джантата. Наред с това, комисията е констатирала, че болтовете не са били добре затегнати.

Проверката на прокуратурата е показала, че шофьорът на Лозан Панов е нарушил правилата за ползване на колите на НСО, тъй като е оставял автомобила без надзор в деня, в който е било установено, че са развити болтовете, не е докладвал за съмнението за повреда още на излизане от София към Берковица, не е съобщил в МВР след констатиране на проблема за евентуално извършено престъпление, предвид опасенията на Лозан Панов, че може да е обект на атентат и не е заснел щетите с телефона си.

"Посоченото бездействие от страна на служителя на НСО има за пряка последица и неуведомяването на Прокуратурата за евентуално извършване на престъпление и незапазване на следите от същото. Държавното обвинение не е сезирано и от г-н Лозан Панов. Така са осуетени/препятствани до голяма степен възможностите за разкриване на обективната истина, респективно, силно е затруднена възможността на компетентния орган да даде категоричен и безспорен отговор на поставените от г-н Панов въпроси чрез средствата за масово осведомяване", пише в постановлението на полковник Илиев. В него е посочено още, че предположенията на Панов за евентуално извършено престъпление срещу него "не намират опора в предприетите от него действия за запазване на следите от произшествието и даване възможност на разследващите органи и прокурора за обективно и пълно изследване и оценка на събитието."

В акта на прокуратурата изрично е посочено още, че шефът на ВКС сам е пожелал да работи с въпросния шофьор. В обясненията си служителят на НСО е казал, че още като разбрал, че Панов е избран за шеф на ВКС, му се обадил и предложил да работят заедно, ако иска, тъй като се познавали от детските години.

В хода на проверката е установено още, че при пътуването до Берковица тропането в автомобила се чувало на отиване, но след оглед в Костинброд, шофьорът не видял нищо притеснително и продължил, без повече да чува шумове. На връщане спрели край село Бързия, Панов поискал да спрат на сергия, на която се продавали манатарки и ягоди и там шофьорът видял, че липсват два болта от лявата задна гума, а три са разхлабени. В постановлението се подчертава обаче, че шофьорът случайно забелязал липсващите болтове и спрял само заради искането на председателя на ВКС да пазарува, а не защото усетили проблем с колата. След това шофьорът взел г-образен ключ от багажника, затегнал другите три болта и се прибрали безпроблемно.

В показанията на шофьора се казва, че след като затегнал болтовете се е обадил и е уведомил друг служител на НСО - полковник В. За инцидента било докладвано веднага на шефа на НСО ген. Ангел Антонов, който говорил с Панов, но в обясненията си казва, че не е разбрал от него какво точно се е случило. Според обясненията на шефа на ВКС обаче, той подробно е разказал на Антонов какво се е случило. Панов добавил още, че в разговора, "генерал Антонов споменал, че следи случващото се с него и го е помолил да се видят през следващата седмица в удобно за него време, като е възприел че е имал предвид събитията около него като Председател на ВКС".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
25
Anegelov ti si sluga !
|
нерегистриран
20 юни 2017, 12:31
1
0
...........
24
.
|
нерегистриран
20 юни 2017, 12:22
1
0
"Има хора, разчитащи на недостатъците на своите врагове - от това обаче нищо не произлиза. Аз винаги съм имал предвид заслугите на моите противници и съм извличал от това полза."
Йохан Волфганг Гьоте
23
Да видим дали
|
нерегистриран
20 юни 2017, 11:06
5
0
До коментар [#21] от "123":
Не на страха!?!
"Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се отказва от услугите на НСО и вече ще се придвижва с коли на съда. Той обяви това тази сутрин на влизане във Висшия съдебен съвет (ВСС).."
Сега идва ред на Цацаров, Пеевски, Доган и ред други не/разследвани лица да кажат "не на страха" и се откажат от нац.служба по обгрижване.
22
|
нерегистриран
20 юни 2017, 10:56
5
-1
НЕ на профсъюзната малоумщина!!
21
123
|
нерегистриран
20 юни 2017, 09:53
6
-1
Не на страха!?!
20
|
нерегистриран
20 юни 2017, 09:31
4
-3
Покушението може да не е било насочено срещу Лозан, а срещу папата, Тръмп и Путин, които няма начин да не са били също в колата, а също и срещу Бойко, патриарх Неофит и Румен Радев, които са се навили да пътуват в багажника само и само за да присъстват на събитието на века - встъпването в длъжност на председателя на РС-Берковица. Ще попита някой защо са пътували в тази кола, а не техните? Ами на техните географски карти Берковица я няма.
За утеха на Лозан ето една снимка, която да го пренесе в един топъл миг от живота му - прегръдката с разследваната за фалшифициране на документи Мария Тодорова, та после да няма изненади що присъдата на съда е толкова честна. https://trud.bg/%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%8c%d0%be-%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%b2-%d0%b0%d0%b7-%d1%81%d0%b8-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%89%d0%b0%d0%bc/
19
********************
|
нерегистриран
20 юни 2017, 00:03
2
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
18
******************************************************************************************************************************************************************************************
|
нерегистриран
19 юни 2017, 23:38
12
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
17
|
нерегистриран
19 юни 2017, 23:31
15
-1
Държавата на саморазвиващите се болтове. Метафора на футболния жълт картон.
16
Паранормално
|
нерегистриран
19 юни 2017, 21:06
23
-14
Естествено,че няма да се разследва,щото пострадал не е Цацаров,а Панов,за него дори и при този видим опит за сплашване,се приема,че няма данни за престъпление защото винтовете са се сморазвили и самоизвадили..
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно