Патриотите предлагат прокурор и адвокат за членове на Съдийската колегия
Патриотите предлагат прокурор и адвокат за членове на Съдийската колегия

Заместник-шефът на Софийската апелативна прокуратура Йордан Стоев и адвокат Боян Новански са предложени за членове на Висшия съдебен съвет. Вносителят е лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който сега е съпредседател на Обединените патриоти.

Любопитното в случая е, че Стоев, който е прокурор от кариерата, е предложен за член на Съдийската колегия. Адвокат Новански също е номиниран за Съдийската колегия.

Мотивите за номинациите на Йордан Стоев и Боян Новански са идентични. Сидеров заявява, че те имат капацитета и са подготвени да предложат решения, свързани с проблемите на съдебната власт. И за единия , и за другия лидерът на "Атака" пише: "Уважаван е заради професионалното ниво на работата си, но и с добре аргументираната си позиция по професионални въпроси и проблеми на съдебната власт".

Боян Новански е адвокат с 19-годишна практика. Според автобиографията му отлично познава материалното и процесуално наказателно, търговско и корпоративно право. Завършил е Класическата гимназия и право в СУ "Св. Климент Охридски".

Стоев е завършил гимназия в Пазарджик и право във ВИПОНД-МВР.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
60
Dread Knight
|
нерегистриран
20 юни 2017, 11:36
8
-1
До коментар [#46] от "нерегистриран":
Респект не, но уважавам мнението на всеки, дори да не го споделям. Аз съм свикнал да мисля практично, да си задавам въпроса какви биха били последиците от нещо. За мен колежката е фиксирала проблеми, но не е обосновала решението им. Или поне не убедително. Защото изваждането няма да реши проблеми като КТБ например, всъщност няма да реши никакви проблеми. Иначе си прав, че съдът не внася обвинителни актове, но съдът решава по внесените актове, и тук корупция колкото искаш. Така че не съм съгласен, че за корупцията и престъпността е виновна само ПРБ, а съдът няма нищо общо с тези неща. То е просто невярно. А примери за корупционни присъди- хиляди и всеки ден
Респектът е за смелостта да излезе с името си и да каже нелицеприятните истини. Не са много хората, които го правят. А диагнозата е вярна, пък лечението е едно и е ясно на всички, но не смеят да го изрекат на глас - било поради емоционални /приятелски/ или професионални обвързаности и взаимовръзки. Аз такива скрупули нямам и затова ще го обясня пак. При положение, че както казва колежката, функциите и правомощията на председателите на ВКС и ВАС - от една страна, а от друга - на главния прокурор, са коренно различни, те няма как да са в една власт, в обща система, съответно - да се избират, контролират и освобождават от длъжност, по идентичен начин. Прокуратурата осъществява държавната наказателна политика и затова главният прокурор, евентуално - изпълняваща функциите на такъв министър на правосъдието, следва да носи политическа отговорност - да се избира, контролира и освобождава от НС. Както във всяка конкретна област - здравеопазване, образование, икономика, култура и т. н., не могат да бъдат решени всички проблеми едновременно, а има приоритети, които се задават от избраното от НС правителство, така е и в сферата на борбата с престъпността - ако главният прокурор не се справя с възложените му задачи и не определя правилно приоритетите на прокуратурата, ще бъде сменен... За да се избегне възможността за политизирането на цялата прокуратура, досегашният й статут и структура следва да се запази, но без общ пленум и никакви допирни управленски точки със съдиите, т.е. извън съдебната власт. Прокурорската колегия може да се трансформира в прокурорски съвет, подобен на съдебния, 3/4 от членовете на който да се избират от прокурорите и 1/4 от НС. Именно той ще е гарант за независимостта на прокурорите и ще ги "пази" от опити за атаки от страна на главния прокурор, а по казуса ще има възможност да се произнесе и един вече независим по никакъв начин от него съд. Това е само скициране на някакви основни положения - нужен е дебат и внимателна преценка, варианти различни има... И понеже колежката, която цитирах, е административен съдия, аз ще засегна въпроса за едни неуредени в закона "правомощия" на председателя на ВАС, които обуславят важността на тази властова позиция за статуквото. За този проблем алармира и Методи Лалов, а иманно - само докладчиците по делата на петчленните състави се избират на случаен принцип, а останалите членове се определят от него. Познавайки практиката им /често има противоречива такава по идентични казуси/ или по друга линия на зависимости, председателят може да подреди състав, който да постанови решение в търсения от него смисъл, а с оглед предмета на делата, разглеждани от ВАС, включително и по жалби срещу дисциплинарни наказания на магистрати, това е твърде опасно...
59
|
нерегистриран
20 юни 2017, 11:02
10
0
Точно след такива кадрови изцепки хората решават да излизат по улиците. Кой умник реши да си прави гаргара със съдийската колегия
58
|
нерегистриран
20 юни 2017, 10:57
4
-4
До коментар [#57] от "нерегистриран":
Съдиите май пак не разбраха, че задкулисието отново ще управлява ВСС, но не по "Вайбъровски" начин, а с префинени "Върховни" механизми. Ама като робувате на авторитети, на които не им знаете личните истории и зависимости, пак ще се каете и разочаровате. Работете и не се вълнувайте толкова.....
за съжаление е точно така. Мнозина не си дават сметка, че кукловодите са същите, просто се сменят играчите на терена. Всъщност всички тези избрани, бяха част от един по-широк списък(без резерви не може) срещу който никой нищо не казва, а и няма да каже вече. Никой от избраните не може да бъде отличен с лидерски качества. Нито един. Писарушки, кариеристи и такива които се силни да плюят по коридорите. Както години наред си пишат във "върховните" актове каквото искат и когато поискат, така и сега същите играчи получават власт да избират когото поискат и да закриват бройки и съдилища където поискат. Докато избралите ги се усетят какво са свършили, ще мине година. Този път няма да има по кого да плюят. Те си ги избраха. По списък. Така наречените "свободни" и "независими" съдии гласуваха очевидно по "вътрешно убеждение", така че в дълги периоди от прякото излъчване се създаваше усещането, че Лада Паунова чете една и съща бюлетина, раздадена предварително. Ужасяваща конфекция на съзнанието или на вкусовете. Е, някакви разлики с електората на ДПС или ДОСТ ? От години чиновническото мислене се настанява в съдийската професия. Системата е пълна с такива, които не мислят с главите си, а преписват до несвяст пасажи от съдебна практика(задължителна). Тук и там още има надежда за лидерство и някаква визия за нещо различно.
57
|
нерегистриран
20 юни 2017, 10:24
6
-2
Съдиите май пак не разбраха, че задкулисието отново ще управлява ВСС, но не по "Вайбъровски" начин, а с префинени "Върховни" механизми. Ама като робувате на авторитети, на които не им знаете личните истории и зависимости, пак ще се каете и разочаровате. Работете и не се вълнувайте толкова.....
56
|
нерегистриран
20 юни 2017, 09:52
6
-6
Защо скачате толкова срещу прокурора? Предпочитате адвокати ли да ви управляват?
55
|
нерегистриран
20 юни 2017, 09:43
5
-8
За какъв независим съд говорим?!? Туй да не е България в някой паралелен свят? Нашия ВКС - (Цватан)Василево-Капиталов Съд и СГС (Съда на Гнилите Съдийки) определено не са независими, да не говорим за грантаджиите от ССБ.
54
|
нерегистриран
20 юни 2017, 09:04
5
-2
До коментар [#49] от "нерегистриран":
Само не разбрах защо трябва да ме интересува частното мнение на някаква административна съдийка, която си търси подкрепа за кариерата и как да я вкара в печеливш коловоз?
Добре, че ти не си единица мярка !
Мен ме интересува мнението именно на "някаква си" съдийка.
Съпоставям го с мнението на г-на Цацаров, на г-на Г. Колев, на г-на Панов и така ...
Съпоставям ги с моите лични впечатления и правя изводи: за себе си, защото и аз съм "някаква си".
Проблем е, че тези от които се очаква да обосноват мнение, политики, действия, обективират НЕМОЖЕНЕ, НЕЗНАЕНЕ и ЛИПСА НА КАЧЕСТВА !
53
Съдия
|
нерегистриран
20 юни 2017, 08:54
26
-4
Само вижте, каква паплач и сволач се задава откъм парламента и я сравнете с избраните от нас - какъв беше смисълът да избираме наистина честни, почтени и достойни хора,т.е.те вече са малцинство
52
АНОНИМЕН
|
нерегистриран
20 юни 2017, 08:25
20
-2
Тези номинации на ГЕРБ, ДПС и ОП в хотел "Берлин" ли са определяни. Та точно срещу това задкулисно кадруване гласуваха магистратите. "Кой" по-силен ли е от депутатите, от обществото и от европейските институции. Това ли Ви е съдебната реформа, за която рапортувате, Вие самите вярвате ли си, че точно тези хора ще я проведат?
51
|
нерегистриран
20 юни 2017, 07:50
36
-3
В съдийската колегия място имат само съдии. Действащи. Аман от недомаслени партийни формирования без кадри!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно